Pentru locuitorii comunelor Catalina şi Zăbala dar şi pentru cei din oraşul Covasna, ziua de sâmbătă a fost una de mare sărbătoare. Şi asta ca urmare a faptului că, după un an şi jumătate de la momentul în care au fost începute lucrările de reabilitare a drumului judeţean 121, ce leagă staţiunea Covasna de Târgu Secuiesc, în această zi au avut loc festivităţi de inaugurare în centrul Comunei Catalina dar şi la podul de peste pârâul Ghelinţa, la Imeni, în centrul comunei Zăbala precum şi la podul de peste pârăul Pava, şi la intrarea în staţiunea Covasna.
Cu cântec de fanfară interpretat de membrii fanfarei din Târgu Secuiesc, cu cântece, poezii şi dansuri populare, şi oameni bucuroşi care au întâmpinat cu multă căldură “alaiul” în fruntea căruia s-au aflat deputatul Olosz, Gergely, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, dar şi reprezentanţii firmelor constructoare Valdek SRL Sfântu Gheorghe şi Vectra SRL Braşov, precum şi cei ai societăţii proiectante, Drum-Proiect SRL Sfântu Gheorghe, după-amiaza zilei de sâmbătă a fost un adevărat maraton în cadrul căruia s-au tăiat cinci panglici de inaugurare.
Tamas Sandor a precizat că reabilitarea DJ 121 reprezintă cel mai mare proiect al judeţului Covasna dar şi al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, în valoare de 15,5 milioane euro, respectiv 61 milioane lei, din care 50 milioane au reprezentat suma eligibilă finanţată din fonduri europene iar restul de 11 milioane lei cofinanţare din partea Consiliului Judeţean. În date tehnice, DJ 121 înseamnă 17,1 km refăcuţi din temelie, respectiv 3 straturi de asfalt, lărgirea la 9 metri a acostamentuuil, şanţuri betonate şi 9 km de trotuare în interiorul localităţilor, 4 poduri – două mai mari la Catalina şi la Imeni şi două mai mici la Zăbala şi la Pava, la care se adaugă 736 indictoare rutiere inscripţionate în ambele limbi, română şi maghiară, dar şi indicatoare geografice şi care indică direcţia spre monumente.
Primarii sunt mândri de investiţie
În discursul pe care l-a ţinut atât în centrul comunei Catalina cât şi la podul din localitatea Imeni, de peste pârâul Ghelinţa, primarul Comunei Catalina, Tusa Levente, a spus că “reabilitarea porţiunii de drum ce trece prin comună reprezintă un mare pas pentru toţi locuitorii, şi nu numai”, iar cei care sunt beneficiarii acestor lucrări trebuie să respecte munca depusă, deoarece “asta a însemnat multă zbatere din parte tuturor părţilor implicate în proiect”.
Primarul comunei Zăbala, Adam Attila, a menţionat faptul că realizarea acestor lucrări de o importanţă deosebită pentru localnici, dar mai ales pentru zona turistică a judeţului Covasna, nu ar fi fost posibilă fără implicarea autorităţilor locale, judeţene şi centrale, dar mai ales a UDMR-ului care „a bătut” la uşile la care a trebuit să bată, până acestea s-au deschis în faţa lor. „Aici este acest drum, aici este acest pod. Asta înseamnă că am fost acolo unde a trebuit, şi când a trebuit!” a spus primarul comunei Zăbala, care a mulţumit tuturor celor care şi-au adus contribuţia pentru ca Zăbala să iasă din „perioada gri” pe care a traversat-o, şi să arate ca o localitate din comunitatea europeană, din care face parte. Adam Attila a menţionat faptul că aceasta nu este singura investiţie din comuna Zăbala. Astfel, în localitate au fost efectuate lucrările de canalizare şi-a fost construit Biroul Tour Info, care va fi inaugurat nu peste mult timp, şcoala este în reabilitare iar centrul comunei a căpătat o nouă faţă, la fel ca şi clădirea Primăriei.
La capăt de drum, la intrarea în staţiunea Covasna, oaspeţii au fost întâmpinaţi de viceprimarul localităţii, Thiesz Janos, care a declarat: „ Asistăm la predarea unei investiţii care înseamnă foarte mult pentru locuitorii oraşului nostru precum şi pentru cei care zi de zi se folosesc de această porţiune de drum, şi nu în ultimul rând pentru turiştii care sosesc în staţiunea Covasna din partea de nord, nord-est a ţării. Inaugurăm astăzi un drum modern, la nivelul cerinţelor actuale. S-a văzut şi s-a putut constata că dacă toţi acţionăm împreună, cu forţe comune, putem avea realizări importante în regiunea noastră, de care noi, covăsnenii, suntem foarte mândri”. Acesta a arătat că reabilitarea DJ 121 vine în sprijinul navetiştilor – elevi sau angajaţi – care sunt nevoiţi să parcurgă în fiecare zi distanţa dintre Covasna şi Târgu Secuiesc, şi invers, dar şi a celor care au treabă la judecătoria sau la trezoreria care îşi au sediile în oraşul breslelor. Viceprimarul nutreşte speranţa că în viitorul apropiat şi drumul naţional dintre Covasna şi Reci să fie reabilitat, autoritatea locală depunând demersuri în acest sens, astfel încât turiştii care doresc să vină în localitatea Covasna, care se numără printre cele 10 staţiuni recunoscute la nivel naţional, să poată circula în cele mai bune condiţii.
„Să progresăm împreună, prin efortul tuturor”
Prezent la inaugurarea de sâmbătă după-amiază, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se întreba: “În perioada pe care o traversăm mai sunt motive de a sărbători, în muzică de fanfară? Eu zic că da! Este voie şi trebuie să sărbătorim atunci când planul, ţelul unei comunităţi a fost atins, mai ales că am reuşit să facem acesată investiţie în aceşti ani grei pentru societate”. În discursul pe care l-a rostit de atâtea ori pe parcursul zilei, încât la Covasna a fost nevoit să facă eforturi pentru a-l duce la bun sfârşit, preşedintele UDMR a declarat că finalizarea lucrărilor pe DJ 121 nu reprezintă altceva decât respectarea promisiunii făcute în urmă cu câţiva ani, când reprezentanţii Uniunii au promis că vor depune toate eforturile pentru a construi Ţinutul Secuiesc.
“Nu am făcut altceva decât să ne facem treaba. Trebuie să construim un drum, un pod, o şcoală, trebuie să reînoim o baie tradiţională, aşa cum s-a întâmplat şi astăzi, la Cernat, şi trebuie să facem ceva în fiecare zi, pe aceste meleaguri pe care au trăit străbunii noştri şi vor trăi copiii noştri, pentru că nimeni nu va face treaba în locul nostru (…) Iar acest drum, pentru a cărui realizare s-a aşteptat ani de zile, este o mare reuşită care merită să fie sărbătorită, de noi toţi. Să progresăm împreună, prin efortul tuturor, să avem cât mai multe astfel de realizări, pe viitor!“ a spus Kelemen Hunor.
Plastic vorbind, acesta a arătat că “trebuie betonul, oţelul, dar asta nu este de ajuns dacă nu punem suflet în tot ceea ce facem. Trebuie să întărim acele poduri de suflet care ne duc de la un om la altul, de la o familie la alta, de la o comunitate la alta. Dacă aceste poduri interioare sunt durabile, atunci suntem în stare să facem noi drumuri, noi şcoli şi biserici, vom fi în stare să construim Ţinutul Secuiesc, Ardealul!”.
„Acest drum şi aceste poduri deservesc interesele întregii ţării”
Deputatul UDMR Covasna, Olosz Gergely, a menţionat faptul că tot ceea ce s-a realizat în judeţul nostru, în ultimii ani, deşi ţara nostră a fost afectată de criză, s-a datorat faptului că toţi factorii de decizie de la nivel local, judeţean şi central au tras într-o singură direcţie. „Trebuie să ştim că noi, maghiarii, deşi în judeţul Covasna suntem majoritari, cu peste 70 % din totalul populaţiei, când ajungem la Bucureşti reprezentăm 7 %, în Parlament. Însă, în anii precedenţi am reuşit ca să găsim acei parteneri de coaliţie care să înţeleagă necesităţile noastre, iar cu eforturi comune am reuşit să recuperăm unele lucruri deoarece partenerii noştri de guveranare au înţeles că acestea sunt importante nu doar pentru maghiarii din zonă ci pentru toată comunitatea din acest judeţ. Acest drum şi aceste poduri pe care le-am inaugurat în cursul zilei de astăzi, deservesc interesele întregii ţării” a declarat deputatul Olosz Gergely.
„Mă mândresc cu acest drum!”
Maratonul inaugurărilor de sâmbăta trecută, începute în cursul dimineţii la baia tradiţională de la Cernat şi finalizate spre seară, la intrarea în oraşul Covasna, nu l-a obosit pe preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, ci i-au dat numai motive de maximă bucurie. Acesta ne-a spus că proiectul de reabilitare a DJ 121 a ţinut cinci ani de zile – de la idee şi la găsirea posibilităţilor de finanţare, până la întocmirea proiectelor de execuţie, de detalii, licitaţii şi realizarea de lucrări. “Pe această cale aş dori să mulţumesc tuturor colegilor de la CJ Covasna, foarte mulţi la număr, care şi-au adus contribuţia la acest proiect” a precizat Tamas Sandor. Acesta a mai spus că sunt alte lucrări care trebuie făcute, în judeţul nostru, însă locuitorii trebuie să înţeleagă faptul că într-un mandat nu se pot realiza toate, dar că, totuşi, nu e puţin lucru că în ultimii trei ani de zile, în judeţul Covasna, s-au reabilitat, în totalitate, 100 km de drum.
Potrivit preşedintelui CJ Covasna, dacă cea mai mare realizare din ultimii 20 de ani, în Ţinutul Secuiesc, o reprezintă reabilitarea Drumul Naţional de la Chichiş, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Reghin, lucrare a cărei valoare este de 220 milioane euro, preponderent din finanţări europene dar şi din programe guvernamentale, reabilitarea DJ 121, la a cărui inaugurare am luat parte sâmbătă, reprezintă cea mai mare realizare a judeţului Covasna.
Maria Graur