A XVII-a ediții a Festivalului-Concurs Naţional de Folclor Pentru Tineri Interpreţi „Dor De Cânt Românesc” 2024 care s-a desfășurat în comuna Cumpăna, județul Constanța, la sfârșitul lunii mai a.c., a adunat laolaltă 50 de soliști cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, adevărați ambasadori ai tradițiilor românești din toate colțurile țării.
După o preselecție riguroasă, talentații artiști din județele Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Gorj, Iași, Ilfov, Neamț, Teleorman, Vaslui și municipiul București și-au dat concursul pentru marele trofeu al festivalului, în fața unui juriu extrem de exigent și profesionist, și au împărtășit cu publicul prezent la Casa de Cultură din localitatea constănțeană, bucuria și măiestria lor în arta cântului popular.
Județul Covasna a fost reprezentat de tânărul Horia Nicolae Comșa, din Mărcuș, în vârstă de 12 ani, care a câștigat premul I la Secțiunea a II-a a Festivalului-Concurs Naţional de Folclor Pentru Tineri Interpreţi „Dor De Cânt Românesc” 2024.
Horia, al cărui talent l-am remarcat la Balul Mărțișorului organizat de Fundația „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, în acest an, studiază canto popular la Școala Populară de Arte „Tiberiu Brediceanu” din Brașov.
Despre această importantă reușită a lui, Horia Comșa a declarat, pentru Mesagerul de Covasna:
„Mă simt extrem de fericit și onorat să obțin un astfel de premiu. La categoria mea de vârstă am fost 23 de concurenți, cu toții foarte buni. Nu m-am așteptat! Acest premiu are o valoare cu atât mai mare, venind de la un juriu valoros și extrem de exigent, toți membrii fiind specialiști în folclor. Doresc să mulțumesc onoratului juriu pentru ceea ce a văzut în mine și pentru încrederea acordată. Promit că voi munci la fel de mult și mă voi strădui să mă prezint întotdeauna la acest nivel. Și bineînțeles îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru glasul cu care m-a înzestrat!”
Juriul a fost format din profesioniști ai folclorului românesc, și-anume: ELISE STAN – profesor doctor etnomuzicolog, realizator emisiuni – președintele juriului; Doina-Virginia IŞFĂNONI – doctor, istoric de artă, cercetător, etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” din Bucureşti; Daniela-Roxana GIBESCU – doctor etnomuzicolog, specialist Casa de Discuri ELECTRECORD România; Nicoleta-Elena POPA – director Televiziunea „FAVORIT” și Valentin MARIN – etnomuzicolog, manager al Radio România Antena „Antena Satelor”, se arată pe pagina de socializare a festivalului.
Acompaniamentul orchestral de înaltă ținută a fost oferit de către Taraful „Frații Năstase” din Bacău, sub bagheta maestrului dirijor Cristian Năstase.
Trofeul acestei ediții a fost câștigat de concurenta Beșleagă Simona-Maria-Violeta din comuna Gârceni, județul Vaslui. Aceasta a reușit să cucerească juriul și trofeul cu talentul ei și cu o interpretare ce aduce aminte de vremurile străvechi, încărcată de emoție și puritate.
Maria Crețu-Graur
Sursa foto: https://www.facebook.com/DorDeCantRomanesc/