Complexul Fo Guang Shan este cel mai cunoscut Centru Memorial Buddha din Taiwan. Design-ul a fost inspirat de o stupă indiană. Întregul perimetru se află la poalele Celei mai înalte Statui carel înfățișează pe Buddha așezat! Există mai multe poziții în care este imortalizat: în picioare, așezat, înclinat pe o parte și culcat. El aduce fericirea oriunde se găsește.  Se crede ca prin frecarea…burții lui, care este voluminoasă, (un gest foarte popular printre credincioși și turiști) va veni norocul și bogăția asupra persoanelor respective. Eu însumi am efectuat acest ritual de nenumărate ori în diferite locuri de pe Terra, având ulterior parte de multă baftă și…avere. (Spirituală, desigur!) 

Centrul taiwanez  are în posesie o relicvă extrem de prețioasă, anume …un dinte a lui Buddha Sakyamuni. Se spune că există doar 3 (trei?) exemplare în întreaga lume! Aici se află, de asemenea,  multe artefacte donate de diferite țări. Galeria de artă prezintă o serie de comori istorice și culturale, antichități, volume de poezie, lucrări de caligrafie, obiecte religioase, fiind una dintre cele mai mari tezaure de artă budistă de pe Glob.

Centrul Memorial Buddha

Centrul Memorial Buddha se întinde pe o suprafață de aproximativ… o sută de hectare. În afară de clădirea principală, sit-ul include opt pagode (câte patru situate față în față pe ambele laturi),  în fundal Marea Statuie a lui Buddha așezat și un superb parc în partea de Nord. Începând de la intrare vizitatorii vor vedea pe rând Reverence Hall, cele Opt Pagode, Grand photo Terrace, Bodhi Wisdom Concourse, Sala Principală și, în final, Big Buddha Fo Guang. Afară pot fi admirate două grupuri de statui. În dreapta se găsesc câțiva elefanți albi, iar în partea stângă sunt mai mulți lei, toate având anumite semnificații.

  Construcțiile, spațiile verzi, amenjările au dimensiuni respectabile.De pildă, Aleea centrală  măsoară o sută de metri lățime. Pe ambele părți ale holului principal poți admira  sculpturile în relief ale celor zece mari Discipoli ai lui Buddha: Śāriputra, Maudgalyāyana, Mahākāśyapa, Subhūti, Pūrṇa, Kātyāyana, Aniruddha, Upāli, Rāhula și Ānanda. (Sper că i-ați reținut?) Totodată, se află expus și un portret al Marelui Mestru Hsing Yun. Nu știam nimic despre el, astfel că am întrebat rușinat un monk, ce și cum? M-a privit uimit. Apoi, aflând de unde (pro)vin, a zâmbit și m-a bătut pe spate înțelegător, gândind în sinea lui: ”Ce ignorant!”. Așa am aflat că Hsing Yun a fost un călugăr budist vestit, profesor și filantrop, care a trăit în Taiwan. El a fondat Ordinul monahal Fo Guang Shan, precum și Asociația Internațională a Luminii lui Buddha. După cum știți, Buddha alias Siddhartha Gautama s-a născut în anul 563 î.Hr. în oraşul Lumbini la graniţa dintre India şi Nepal. Încă de tânăr a efectuat mai multe călătorii în cadrul cărora a avut revelaţii şi a trăit în asceză. La 35 de ani a fost numit Buddha (Cel iluminat).Experiența spirituală a acestui înţelept a pus bazele religiei care îi poartă numele. Este interesant că adepții budismului s-au întrecut în a realiza numeroase statui, dintre care unele au dimensiuni gigantice.

O Statuie uriașă lui Buddha, care ar putea fi Cea mai mare din lume, a fost descoperită în 2017 în China. Sculptura a rămas ascunsă sute de ani într-o vegetație deasă din Provincia Guizhou. Ea depășește cu patru metri recordul actual deținut de Marele Buddha din Leshan, tot din China, considerată cea mai mare reprezentare în stâncă a acestei zeități asiatice. A fost sculptată în Muntele Linghyun din Sichuan între anii …713 și 803, fiind  înscrisă în Patrimoniul UNESCO.

Urmează ca mărime Statuia din orașul japonez Kamakura, ridicată în anul 1252, fiind cunoscută şi sub numele Kotoku-in. Anterior aici s-a aflat o altă lucrare, dar din lemn, care a fost distrusă de furtuni. În acele timpuri exista obiceiul ca marile construcții să fie acoperite cu aur, acesta fiind și motivul pentru care Marele Buddha are urechile… aurite. Statuia are o greutate de 93 de tone. Marele cutremur din 1923 a distrus postamentul. Acesta a fost reparat în 1925, alte renovări având loc în anii 1960-1961. A treia construcție din lume ca înălțime, anume reprezentarea Profetului Amitabha Buddha din Japonia a fost inaugurată în 1993, în orașul Ushiku, în apropiere de Tokyo. Statuia are o înălțime  de 120 de metri, din care 10 metri reprezintă platforma de lotus pe care este așezat Buddha. Turiștii o pot vizita cu ajutorul unui lift, constuit pe o înălțime de 85 de metri.          

Marele Buddha Fo Guang

Dar să revenim și să mai povestim despre „Ce avem noi aici”(în Taiwan). Reperul principal al Centrului Memorial îl reprezintă Statuia Marelui Buddha, la realizarea căruia s-au utilizat  1.800 de tone de bronz. Înălțimea totală este de 108 metri (un număr de bun augur în budism), echivalând cu o clădire de treizeci și șase de etaje!!! În timpul construcției un …milion de credincioși au fost invitați să scrie „Sutrele Inimii” – culegeri de proză aforistică, reguli  ritualice, de morală și filosofie – texte depuse ulterior în interiorul Statuii.

Mâna dreaptă este ridicată pentru a arăta că oferă cu dărnicie Lumină tuturor, așa cum farul luminează marea, iar mâna stângă schițează un gest de „Bun venit”. Marele Buddha este așezat pe o floare de lotus. Pe pereții templului sunt inscripționate versete din scripturi pentru pocăință și învățături, exitând și treizeci și cinci de mici statui din jad.

Marele Maestru Hsing Yun (1927 – 1923) despre care am scris și mai sus, a înființat inițial un mic așezământ religios în orașul Kaohsiung. Numai că numărul adepților a tot sporit, lăcașul de cult devenind prea mic. Pentru a găzdui mai mulți credincioși, clădirea  a fost vândută în 1967, iar banii s-au investit în achiziționarea unui teren spațios, pe care s-a ridicat actualul complex.

Marele Maestru budist Hsing Yun

În 1998 Maestrul Hsing a călătorit în India pentru Hirotonirea Triplei Platforme Internaționale (un eveniment religios pentru călugării budiști). În timpul vizitei s-a întâlnit cu un lider budist tibetan faimos (am auzit chiar și eu de el (!) când am trecut prin Lhasa, era un mit), anume Gongkar Dorje Rinpoche. În semn de respect și de mare prețuire acesta i-a oferit în dar maestrului Hsing Yun acel…dinte faimos a lui Buddha, pentru  a-l păstra în  noul Templu din Taiwan.

Acest excepțional gest de mărinimie a produs o puternică emoție la scară națională, urgentând construirea Centrului Memorial Buddha, care a fost finalizat în anul 2011,   lucrarea durând nouă ani. Proiectul final a inclus și realizarea Celei mai mari Statui a lui Buddha așezat, noul lăcaș devenind imediat un reper faimos  în întreaga lume budistă.  

  Impresii amestecate   

Trecând la alte impresii, mai…pământene, mă uit în agenda cu însemnări și  spicuiesc. Da, la plusuri menționez Palatul Muzeului Naţional, care adăposteşte capodopere ale artei imperiale chinezeşti, precum caligrafii, statui, bijuterii, obiecte din ceramică, exponate din jad vechi de 5.000 de ani, după aceea Memorial Hall, complexul ridicat în cinstea primului Preşedinte taiwanez, Chiang Kai-shek, dar şi Altarul Martirilor, unde am asistat la o spectaculoasă Ceremonie de Schimbare a Gărzii. La minusuri figurează puținătatea magazinelor cu suveniruri. Nici casele de schimb valutar nu erau multe, fiind greu de găsit. Explicația? Numărul redus de turiști! Inclusiv români. Iată o mare pierdere pentru gazde.

Este clar că vizitatorii străinii ocolesc țara fiindcă se tem de amenințările dese  ale Chinei. Climatul tensionat dăinuie de ani buni, așa că lumea este prudentă. Ca să nu mai amintim de teama apariției cutremurelor. Brrrr…(Va urma).

           Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail