Alina Stroie a fost elevă la Liceul de Artă din Sf. Gheorghe. O tânără pe cât de frumoasă, pe atât de talentată, fiica doamnei Stroie, funcţionar public la Primăria din Întorsura Buzăului. La propunerea prof. Violeta Pătrunjel – pe atunci muzeograf la Centrul Ecleziastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan”-, conducerea Ligii Cultural-Creştine “Andrei Şaguna” a hotărât să acorde meritoasei eleve Alina Stroie o bursă, suma transmisă provenind din contribuţia personală a membrilor Ligii.
Pe parcursul anilor de studiu de la Sfântu-Gheorghe, tânăra noastră bursieră ne-a răsplătit cu rezultate foarte bune la învăţătură, cu numeroase premii şi cu prima expoziţie organizată la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sf. Gheorghe, la absolvirea studiilor liceale.
Timpul a trecut, cu pregătirea de la Sf. Gheorghe şi cu talantul hărăzit de Providenţă, Alina şi-a luat “zborul” spre Bucureşti, apoi spre Milano parcurgând un drum ascendent într-o carieră profesională de excepţie.
A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă şi cea de Pictură Murală din cadrul Universităţii Bucureşti, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, iar mai târziu, pe baza unei burse a urmat cursurile vestitei Academii di Belle Arti di Brera, Milano, specialitatea Fashion Design.
S-a căsătorit cu Andrei Mărgulescu, arhitect şi fotograf de arhitectură, colaborarea pe plan profesional a celor doi tineri specialiştii concretizându-se în mai multe proiecte, printre care expoziţia “Fotografie de arhitectură şi modă”.
Recent, oferindu-i posiblitatea să rememoreze anii de liceu petrecuţi la Sfântu-Gheorghe, Alina ne-a mărturisit:
“Contactul avut în decursul anilor de liceu cu Centrul Nicolae Colan şi Liga Culturală-Creştină Andrei Şaguna din Sfântu-Gheorghe a avut o importanţă substanţială în pregătirea mea artistică de atunci şi care a urmat. Am intrat la Liceul de Artă din acelaşi oraş, clasificată pe locul doi, iar în decursul acestor patru ani, am participat în mod constant la fazele naţionale ale olimpiadelor de grafică. Anii de atunci, într-o anumită măsură asemănători celor contemporani, nu au furnizat niciodată elevilor cu rezultate peste medie un sprijin material, şi nu numai, menit a-i motiva, susţine şi încuraja să facă performanţă.
În acest context şi în urma unui prim concurs de grafică pe care l-am câştigat în primul an de liceu, am fost recomandată conducerii centrului cultural iar prof. Ioan Lăcătuşu sesizând corect şi cu generozitate umană situaţia şi potenţialul meu ca elev, a decis să-mi acorde pe toată perioada liceului o bursă. Având acest suport, am renunţat de atunci la grijile oricărui artist referitoare la asigurarea materialelor şi echipamentelor necesare pregătirii sale. (…) Sprijinul centrului cultural a contat foarte mult, iar rezultatele au confirmat acel prim moment de încredere acordată necondiţionat în primul an de liceu. Nivelul de pregătire artistică atins atunci, având ca sprijin material şi bursa primită, mi-a permis să urmez la facultate aceeaşi cale, cea a picturii, dar, rezonând cu numele Centrului „Andrei Şaguna”, în cadrul Teologiei. În noul context bucureştean şi urmând o direcţie atât de particulară a studiilor artistice am beneficiat la început de acelaşi sprijin al centrului cultural, suport care mi-a permis o adaptare uşoară la un oraş referinţă al învăţământului artistic şi teologic românesc, dar nu de multe ori ostil”.
Pentru a ne face o imagine, fie şi succintă, despre performanţele artistului plastic şi designerului vestimentar Alina Mărgulescu redăm câteva din prezentările, expunerile, expoziţiile şi activităţile ca membru în comisii de jurizare: fotografie pentru Bienala de Arhitectură de la Veneţia Pavilionul României, Uniunea Arhitecţilor din Bucureşti (2008); Defilare & Expunere – “World of Fashion – 3 Continenti, 9 Nazioni” – proiectul “Treasure Inside”- SĂPTĂMÂNA MODEI MILANO septembrie 2011; Expoziţie de grup “I SIMBOLI DEL SACRO”, Start Studios, Milano, 3 decembrie 2011; Expoziţie – modă & arhitectură – “I SOGNI DELLA PIETRA” Galeria Galateca a Bibiotecii Centrale Universitare “Carol I”, Bucureşti; Crama domeniului viticol “Avincis”, Drăgăşani, expoziţie permanentă; Expoziţie proiectul “Memoria Locului”, Institutul Francez Bucureşti, 13 iunie 2012 şi 30 iunie 2012; Horezu, Festivalul “Plăcerea de a trăi” – Asociaţia Depresiunea Horezu; “HOW WE BUILD CONCEPTS?”, organizator Fundaţia “Archaeus” Timişoara 2012; membru al juriului concursului de design vestimentar, organizator Institutul Francez Bucureşti, 30 iunie 2012; prezentarea proiectului “Memoria Locului” la workshop-ul internaţional / interdisciplinar.
Foştii colegi, sau cei care doresc să afle mai multe despre performanţele profesionale ale Alinei Mărgulescu-Stroie o pot contacta la adresele: [email protected]; blog: fashionmoood.blogspot.com.
Felicitări Alina. Sănătate şi mult succes în continuare. Ne mândrim cu tine. Din când în când, gândeşte-te şi la meleagurile natale şi, atunci când ai ocazia, spune-le tuturor că eşti fiică de români din Arcul Intracarpatic.
Dr. Ioan LĂCĂTUŞU