Festivalul „Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte” va fi organizat anul acesta în două localităţi din judeţul Covasna, atât la Întorsura Buzăului, oraşul care l-a consacrat, cât şi în comuna învecinată Sita Buzăului.
Ambele evenimente vor avea loc în cea de-a treia zi de Paşte, pe 7 mai, la Casa Orăşenească de Cultură din Întorsura Buzăului, de la ora 12,00, respectiv la Căminul Cultural din Sita Buzăului, de la ora 18,00, iar intrarea publicului va fi gratuită.
Festivalul de la Întorsura Buzăului, ajuns la ediţia cu numărul 29, este organizat de către administraţia locală şi va cuprinde un concurs de ouă vopsite tradiţional, concursul „Cozonacul bunicii” şi un spectacol folcloric.
Invitaţii speciali ai evenimentului vor fi interpretul de muzică populară Nicolae Datcu şi sculptorul Petre Găitan, care îşi va expune o parte dintre icoanele pe care le-a realizat. Pe scenă vor evolua şi Corul Bisericii Ortodoxe din Întorsura Buzăului, Taraful „Ciobănaşul” al Casei de Cultură din localitate şi Corul bărbătesc „Pădurenii” din Barcani.
Prima ediţie a Sărbătorii ouălor roşii de la Sita Buzăului, organizată de Primărie şi Asociaţia „Cununa Carpaţilor” cu sprijinul Centrului de Cultură al judeţului Covasna, îi va avea ca invitaţi pe Cvintetul Anatoly din Braşov şi pe solistul vocal Marius Ciprian Pop.
Programul cuprinde un concurs de încondeiat ouă, o expoziţie de ouă încondeiate, un recital coral-religios şi un spectacol folcloric susţinut de grupurile vocale „Siteanca” şi „Fetele cu dor” din localitate, corul „Voinicei” şi Ansamblul „Cununa Carpaţilor”.
Iniţiatorul festivalului, Costică Oltean, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că la concursul de ouă încondeiate de la Sita Buzăului s-au înscris în acest an 11 persoane, printre care şi Vasilica Despa, una dintre cele mai pricepute femei din zonă în arta încondeierii ouălor.
„Eu am iniţiat ‘Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte’ de la Întorsura Buzăului în anul 1994, care a mai fost organizată şi la Brădet şi la Floroaia Mare. (…) După ce am ieşit la pensie, am propus autorităţilor locale din Sita Buzăului să facem şi aici un festival al obiceiurilor pascale, iar ideea a fost primită cu foarte mult entuziasm şi aşa s-a născut şi ‘Sărbătoarea ouălor roşii’ de la Sita Buzăului (…). Eu m-aş bucura să fie în fiecare localitate din judeţ câte un astfel de festival, ca să păstrăm tradiţiile şi să le ducem mai departe. (…) Din păcate, unele dintre persoanele care participau în fiecare an la concursul de ouă încondeiate nu se mai află printre noi, dar, din fericire, sunt multe persoane care au învăţat de la acestea şi duc mai departe acest meşteşug. Spre marea mea bucurie sunt şi copii care au deprins această artă, iar cei care vor veni la Sita Buzăului vor putea vedea o expoziţie de ouă încondeiate şi pictate de copii’, a declarat Costică Oltean.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
Sursa foto:
Oltean Costica / Facebook.com;
https://www.facebook.com/raul.urda