Asociaţia „Mai Mult Verde” din Bucureşti a donat Primăriei Sfântu Gheorghe o barieră plutitoare pentru colectarea deşeurilor de pe râul Olt.

Coordonatoarea programului „Cu apele curate” din cadrul Asociaţiei „Mai Mult Verde”, Marta Popescu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ultimii patru ani au fost montate şapte astfel de bariere pe diferiţi afluenţi ai Dunării, cu scopul de a stopa deversarea în fluviu a deşeurilor, în special a celor din plastic.

„Am început în 2019 cu scopul ca acest nume „Cu apele curate” să devină o realitate de care suntem încă departe şi am început timid cu 10 oraşe de pe Dunăre şi am crescut ulterior, pentru că 90% din râuri se varsă în Dunăre. Şi acesta este unul dintre mesajele principale: este foarte important să facem curăţenie, aşa cum facem an de an, dar şi mai important şi poate mai complicat este să prevenim ca aceste deşeuri să ajungă în ape (…) E o problemă care ne afectează pe toţi (…) Bariera este una dintre soluţiile identificate de noi, după ce am testat mai multe soluţii tehnologice şi intră în categoria de prevenţie, pentru că aceste deşeuri nu curg mai departe înspre alte localităţi şi apoi în Dunăre, ci sunt colectate cu ajutorul acesteia”, a declarat Marta Popescu.

Potrivit acesteia, modelul a fost preluat din Norvegia, iar în perioada 2020-2024 cele şapte bariere plutitoare au oprit 60 de tone de deşeuri care altfel ar fi ajuns în Dunăre.

„Ne referim foarte mult la acest tip de deşeu, la plastic, pentru că faţă de celelalte rezistă cel mai mult. Din păcate, nu dispare niciodată. Sunt nişte teste care arată că în jur de 500 de ani durează, dar de fapt se transformă în microplastic. Am făcut de curând un studiu şi pe Dunăre şi rezultatele sunt destul de triste, dar cumva confirmate de realitate. Sunt aproape 100 tone de microplastic în Dunăre (…) Pe site-ul cuapelecurate.ro, la categoria resurse găsiţi atât rezumatul, cât şi studiul integral. Avem şapte bariere montate în toată ţara cu ajutorul cărora am colectat 60 de tone de deşeuri până în prezent. După cum spuneam, noi am testat mai multe soluţii, chiar şi o dronă de curăţare a apelor şi o plasă Trash Catcher, dar, dintre toate barierele plutitoare au funcţionat cel mai bine (…) Însă necesită o muncă de întreţinere pentru că pot fi afectate de intemperii, dar s-a întâmplat şi să fie tăiate de pescari”, a spus Marta Popescu.

Asociaţia „Mai Mult Verde” va continua acest program, intenţionând ca anul acesta să mai monteze cel puţin trei sau patru bariere pe diverse cursuri de apă, iar, în paralel, va organiza diverse acţiuni de ecologizare şi de prevenţie, inclusiv eco-tabere pentru copii, precum şi a doua ediţie a Festivalului Dunării „Cu apele curate”, la Sulina, după cea de anul trecut care a avut loc la Călăraşi.

Directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Covasna, Bereczki Kinga, a declarat că prima barieră plutitoare pe râul Olt a fost montată la Sfântu Gheorghe în vara anului 2021, în cadrul campaniei de ecologizare „Oltul cu apele curate” organizată în parteneriat cu asociaţia „Mai Mult Verde”, însă aceasta a cedat şi a trebuit înlocuită.

Bariera donată Primăriei Sfântu Gheorghe are o valoare de aproximativ 6000 de euro.

„Am dorit să marcăm acest moment în care municipalitatea preia acest instrument şi va asigura în continuare funcţionarea prin societatea de salubritate Tega, care periodic va verifica şi va colecta ce se adună după această barieră. Şi, bineînţeles, Primăria va urmări starea acesteia şi, dacă va fi nevoie, vom interveni să reparăm şi să asigurăm funcţionarea ei permanentă”, a declarat Toth-Birtan Csaba, în cadrul conferinţei de presă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail