Când cineva rosteşte numele domnului doctor Kelemen Andras, directorul Spitalului Municipal din Târgu Secuiesc, medic ginecolog de profesie, nu poţi să te gândeşti decât la munca asiduă, de ani de zile, a acestuia şi la dăruirea cu care „slujeşte” zi de zi pacienţii ce trec prin mâinile sale „de aur”, şi unitatea medicală din micul oraş covăsnean ce-a căpătat o faimă datorită Domniei sale.
Din primul moment în care a ocupat funcţia de director al Spitalului Municipal din Târgu Secuiesc, acesta a avut ca ţel modernizarea acestuia, asigurându-se că efortul depus va aduce numai avantaje. Astfel că, în anii din urmă, vechea clădire a secţiei de psihiatrie a fost refăcută în totalitate şi-a fost dată în folosinţă şi noua policlinică ce găzduieşte mai multe cabinete de specialitate. Din cele spuse de directorul Kelemen Andras am aflat că anul acesta s-a reuşit construcţia a trei apartamente de serviciu destinate cadrelor medicale, pentru care nu se va percepe chirie, precum şi reamenajarea clădirii centralei termice, unde s-a realizat o magazie nouă, umând ca şi la morgă să se efectueze lucrări de reamenajare.
De asemenea, şi depozitul spitalului va fi organizat, în format electronic. În momentul de faţă se lucrează la amenajarea spaţiului în care se va situa computerul tomograf modern, generaţie 2012, în valoare de aprox. 300.000 de euro, al cărui contract de achiziţie a fost semnat, recent, în urma stabilirii firmei câştigătoare a licitaţiei organizată în acest scop.
Faima spitalului a depăşit hotarele judeţului
Doctor Kelemen Andras ne-a spus că dintre cele şase secţii ale Spitalului Judeţean Târgu Secuiesc, cu un total de 255 de paturi, cele mai căutate sunt cele de obstetrică-ginecologie, de boli interne şi secţia de chirurgie. Acesta a menţionat faptul că la o analiză de date a pacienţilor a observat că la serviciile medicale oferite de unitatea spitalicească pe care o conduce apelează, pe lângă locuitorii din Târgu Secuiesc, cu cele 11 comune arondate, şi pacienţi din Sfântu Gheorghe şi alte localităţi ale judeţului, precum şi din judeţul Bacău. Acesta a precizat faptul că „un procent de 30-40 % din operaţiile din secţia obstetrică-ginecologie, sunt realizate pe pacienţi din alte zone, din afară de judeţul nostru”. La Târgu Secuiesc, anual sunt spitalizaţi cam 8.000 de bolnavi, numărul consultaţiilor acordate însumând circa 50.000.
Medic ginecolog de profesie, Kelemen Andras ne-a spus că, din păcate, de mult prea multe ori trebuie să trateze bolnave care suferă de cancer genital, aceasta fiind o problemă la nivel naţional. Însă, şi bolile cardio-vasculare şi neurologice sunt numeroase rândul bolnavilor. Dl. doctor crede că una dintre cauzele bolilor mentale este grija zilei de mâine, deoarece „ştim cu toţii cât este de dificil traiul în ziua de astăzi.”
Noi angajări dar şi program pentru voluntari!
Nu mai e un secret pentru nimeni că toate unităţile sanitare din ţara noastră duc lipsă de personal de specialitate, atât din cauza blocării posturilor dar şi datorită faptului că mulţi medici şi asistente au ales să lucreze în străinătate. Însă, mai sunt medici care sunt interesaţi să ocupe un post din cele scoase la concurs. Astfel, potrivit directorului Kelemen Andras „acum câteva săptămâni s-au bătut medicii pe un loc de anestezist şi pe un loc de medic de boli interne”. Acesta ne-a spus că pe ambulanţă lucrează două asistente, ca voluntare, acest lucru urmând să le fie de folos în cazul în care se va căuta personal, prin concurs.
Diandra Pavel