Ziua Instituţiei Prefectului este marcată anual, la data de 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noţiunea de „prefect”.

Cu prilejul celei de-a 6-a aniversări,  subprefectul Cosmin Boricean a adresat următorul mesaj, în numele conducerii Prefecturii Covasna:

Includerea oficială a acestei instituții în calendarul zilelor dedicate administrației publice românești este un prim pas spre recunoașterea acestei instituții- fanion a județului.

Deși recentă această inițiativă legislativă este important să menționăm faptul că odată cu anul 2024 ajungem la 160 de ani de la prima mențiune a instituției prefectului în izvoarele istorice românești, perioadă în care au fost înregistrate varii forme de organizare și denumiri generice.

 Multiplele reforme ale administrației publice din țara noastră au produs efecte la nivelul prefecturii, îndeosebi în ceea ce privește rolul și statutul instituției, însă un element constant în activitatea acesteia a fost importanța relaționării cu cetățeanul. Astăzi, în calitate de reprezentanți ai Guvernului în teritoriu și de garanți ai respectării legii și a ordinii publice la nivel de județ, prefecții și subprefecții sunt întotdeauna primul răspuns al autorității de stat atunci când comunitățile se confruntă cu probleme deosebite și primii către care se îndreaptă speranțele și așteptările oamenilor.

 În activitatea noastră de zi cu zi depunem toate eforturile noastre spre a îmbunătăți situația socio-economică a județului nostru și a menține climatul social cu recunoașterea tuturor particularităților acestui areal. Pentru toate acestea, în numele echipei manageriale a Instituției Prefectului-Județul Covasna, consider că astăzi, 2 Aprilie, ziua în care celebrăm ziua tuturor instituțiilor prefectului din România, este esențial să ne îndreptăm către toți aceia care fac posibilă misiunea noastră.

Astfel, doresc pe această cale să adresez sincere mulțumiri aparatului de specialitate propriu al instituției pentru munca intensă, devotamentul și standardele ridicate dovedite în exercitarea atribuțiilor de servici.

 Colaboratorilor noștri din sectorul public și al cultelor religioase doresc să le transmit recunoștința noastră profundă pentru suportul acordat inițiativelor noastre și pentru profesionalismul de care dau dovadă în sectorul de activitate.

 Reprezentanților mediului de afaceri le mulțumesc pentru promptitudinea cu care răspund solicitărilor noastre și deschiderea către parteneriatele public-private manifestată.

 Vă mulțumim dumneavoastră, tuturor, pentru sprijinul acordat misiunii noastre și vă asigurăm de faptul că datorită acestor modele de colaborare putem vorbi de o administrație publică modernă și performantă, capabilă să îmbrățișeze concepte noi, să pună în aplicare angajamentele de țară asumate și să continue parcursul european al României de astăzi.

Tuturor colegilor prefecți, subprefecți precum și aparatelor de specialitate le dorim multă sănătate, putere de muncă și inspirație pentru ca fiecare dintre ei să își atingă potențialul de dezvoltare personal și profesional !

La mulți ani!”

***

Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătoreşte anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, iniţiată de nouă deputaţi şi senatori, a fost respinsă de Senat, la 14 martie 2018, dar adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, la 28 noiembrie 2018, potrivit Agerpres.

Noţiunea de „prefect” în România era întâlnită în Muntenia şi în Moldova înainte de Unirea Principatelor din 1859, dar pe atunci purta denumirea de „ispravnici de judeţe” sau „ispravnici administratori”, cea de „prefect” fiind instituită propriu-zis prin Legea comunală din 1 aprilie 1864 şi prin Legea pentru înfiinţarea consiliilor judeţene din 2 aprilie 1864, potrivit www.cdep.ro.

În prezent, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Instituţia Prefectului este o instituţie publică cu personalitate juridică, având patrimoniu propriu şi buget propriu. Până în anul 2004, prefectul a fost demnitar al statului român, funcţie politică cu rolul de a reprezenta Guvernul la nivel local, iar începând cu anul 2004, acesta se bucură de o reglementare de sine stătătoare, odată cu adoptarea Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestei legi „prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local (…), garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local”, care „conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale”.

Structura organizatorică şi atribuţiile instituţiei prefectului au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004. De asemenea, Legea nr. 161/2003 atribuie calitatea de înalt funcţionar public prefectului, subprefectului şi secretarului general al prefecturii.

Ziua Instituţiei Prefectului, conform legii de instituire, poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea de programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor Instituţiei Prefectului la dezvoltarea ţării din punct de vedere economic, cultural şi social. Sprijinul material şi logistic pentru organizarea acestor manifestări poate fi asigurat din bugetele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, în limita fondurilor disponibile, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail