Fenomenul înșelăciunilor în mediul online pare să fie unul în permanentă inovare, cunoscând o rată foarte rapidă de dezvoltare şi diversificare.

Expansiunea tipurilor de dispozitive care fac posibilă accesarea mobilă a internetului a dus la creşterea exponenţială a numărului de utilizatori și, implicit, a riscurilor de victimizare.

Ca și mod de operare, în ultima perioadă, polițiștii s-au confruntat cu semnalarea fraudelor prin operațiuni de investiții, mai exact atragerea persoanelor să investească în acțiuni ale unor companii listate la bursă, după ce aflau despre aceste posibilități de investiție din reclame care rulau pe rețelele de socializare, reclame realizate folosindu-se abuziv de imaginea unor persoane publice.

Tot în cadrul acestui mod de operare apare și solicitarea, din partea celor care fraudează, de instalare a aplicațiilor tip anydesk. Prin intermediul acestor aplicații se poate pătrunde în calculatorul dumneavoastră, fiind preluat controlul asupra operațiunilor de autorizare a tranzacțiilor bancare sau pot fi sustrase date cu caracter personal, parole și coduri de identificare bancară.

Din păcate, acest mod de operare nu este singular, tipurile de fraude în mediul online cunoscând o varietate amplă. Printre ele se mai pot număra:

Fraude cu facturi: O firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor de bunuri/servicii legitim. Angajații cu atribuții de efectuare de plăți sunt determinați să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.

Phishing/Smishing/Vishing: Autorii te apelează telefonic, îți trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru a-ți divulga date personale, financiare ori de securitate.

Website-uri bancare contrafăcute: Autorii folosesc mesaje de tip ”phishing” cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, prin metode diverse, se colectează ilegal datele personale și/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferențe, deseori greu sesizabile.

Iubire prefacută: Autorii pretind că sunt îndragostiți și își doresc o relație cu potențiala victimă.  Deși debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe rețele sociale pentru menținerea contactului, câștigarea și exploatarea încrederii.

Furtul de date personale: Autorii îți colectează nelegitim datele personale de pe rețele de socializare. Datele tale pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru a  accesa conturile bancare, contracta împrumuturi ori derula afaceri ilegale în numele tău.

Cum poți recunoaște semnele fraudelor cu investiții:

Fraudele obișnuite cu investiții pot include „oportunități” de investiții în acțiuni, obligațiuni, criptomonedă, metale prețioase, imobiliare în străinătate sau energii alternative.

Semnele sunt:

  • Primești un apel nesolicitat, în mod repetat.
  • Ești asigurat că afacerea e sigură și îți recuperezi foarte repede investiția.
  • Oferta este limitată în timp.
  • Oferta este doar pentru tine și nu trebuie să o divulgi altcuiva.

Ce poți face?

  • Întotdeauna cere sfaturi financiare de la o peroană imparțială, înainte de orice investiție ori plată.
  • Refuză orice apel necunoscut legat de așa zise oportunități de investiții.
  • Fii precaut la ofertele care promit investiții „sigure”, recuperare garantată ori câștiguri mari.
  • Atenție la tentativele viitoare. Dacă ai fost victima unei fraude, foarte probabil autorii te vor ținti din nou sau vor vinde datele tale altor infractori.
  • Contactează poliția dacă ai suspiciuni.

IPJ Covasna- Compartimentul Relații Publice

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail