În anul 2024, la data de 6 februarie este marcată cea de-a 24-a ediţie a Zilei mondiale fără telefon mobil, o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso. În această zi, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una dintre funcţiile telefonului mobil, exceptând, desigur, situaţiile de urgenţă care impun folosirea acestuia.

Tema propusă de Phil Marso pentru ediţia din 2024 este: „Viaţa mea în modul ecran”, prin intermediul căreia ne invită să cugetăm atât despre graniţa dintre viaţa privată şi cea publică, cât şi despre potenţialele riscuri la care ne expunem atunci când folosim platformele de socializare. Tot mai multe aplicaţii sunt folosite pentru a face publice aspecte şi detalii ale vieţii personale ce până nu demult, rămâneau private. „În secolul trecut, adolescenţii îşi exprimau trăirile în jurnalul personal, ţinut secret, ascuns de ochii lumii. Odată cu Internetul, tot mai multe experienţe sunt împărtăşite celorlalţi, pe forumuri şi bloguri. Paradoxal, niciodată nu am scris şi citit atât de mult pe un ecran”, potrivit www.mobilou.net.

Această tendinţă a fost accelerată de apariţia telefoanelor inteligente şi numărului în creştere al reţelelor de socializare: Facebook (2004), Youtube (2005), Twitter alias X (2009), Instagram (2010), WeChat (2011), Snapchat (2011), Telegram (2013). Una dintre cele mai folosite aplicaţii, în prezent, este Tik Tok. A fost lansată în 2016, fiind utilizată de peste un miliard şi jumătate de oameni pe întreg mapamondul, mulţi dintre utilizatori fiind tineri, notează Phil Marso.

Pe lângă estomparea clarităţii liniei de demarcaţie dintre aspectele private şi cele publice ale vieţii utilizatorilor, aceste aplicaţii aduc cu sine probleme precum răspândirea ştirilor false, conţinutului toxic şi a hărţuirii. Cei mai vulnerabili sunt utilizatorii tineri. De aceea, Phil Marso propune introducerea în şcoli a unei materii dedicată istoriei tehnologiei digitale şi evitării neajunsurilor acesteia.

În zilele de 6, 7 şi 8 februarie 2024, Phil Marso organizează întâlniri ale celor preocupaţi de efectele avute de avântul luat de aplicaţiile de socializare, în oraşe precum Paris, Montpellier, Concarneau, dar şi în afara Franţei, în Bruxelles (Belgia) şi în Lausanne (Elveţia).

Pentru ediţia din 2023, tema propusă a fost legătura dintre telefonul mobil şi salvarea de vieţi omeneşti pe de o parte, respectiv pierderea de vieţi pe de alta. În acest sens, Philip Marso a luat drept exemplu turiştii care fac trasee pe munte. În situaţii de urgenţă, apelarea salvamontului cu ajutorul telefonului mobil se poate dovedi vitală. Reversul medaliei, însă, este că unii dintre ei ajung în situaţii de urgenţă, precum accidentări sau pierderea orientării pe traseele montane tocmai din cauza atenţiei exagerate date telefonului mobil în timpul drumeţiei.

Ediţia din 2022 a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut tema „Furtuna solară: Alo, Terra?”, conform mobilou.net. Phil Marso a propus atunci luarea în considerare a unui scenariu în care folosirea telefoanelor mobile şi a Internetului devine imposibilă, arată site-ul citat. Să presupunem că o puternică furtună solară perturbă câmpul magnetic al Terrei şi că fluctuaţiile electromagnetice duc la dezafectarea amplificatoarelor de semnal, necesare pentru a menţine conexiunile la mare distanţă. Cum ar arăta viaţa în societatea modernă dacă am fi nevoiţi să trăim până la câteva săptămâni, luni sau chiar ani fără a putea utiliza telefonia mobilă şi reţeaua de Internet?, conform sursei indicate.

În 2021, Phil Marso a propus o discuţie critică faţă de aplicaţiile pentru telefoanele mobile. Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârşit activităţi ce privesc rutina zilnică? În acest sens, Marso a amintit ziua de 6 iulie 2012, când în Franţa reţeaua de telefonie mobilă nu a funcţionat timp de 12 ore. Confuzia creată a fost pe punctul de a produce un haos generalizat în Paris. De exemplu, lipsa accesului la sistemele de orientare prin intermediul GPS şi la hărţile electronice a dus la perturbarea traficului şi la anularea sau amânarea mai multor programări şi evenimente.

Conform lui Phil Marso, este recunoscută utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, pe care le numeşte „briceagul elveţian al tehnologiei”, însă doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor generate de folosirea excesivă a acestora şi asupra dependenţei create de acestea, potrivit site-ului www.mobilou.net.

Prima ediţie a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut loc la 6 februarie 2001, Phil Marso dorind să extindă, în acest fel, dezbaterea lansată în romanul său umoristic publicat cu doi ani înainte şi intitulat „Asasinul de portabile fără un mobil aparent” („Tueur de portable sans mobile apparent”), conform www.mobilou.net.

AGERPRES

Sursa foto: Phil Marso/facebook.com

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail