În anul 2010 Parlamentul României a votat ca data de 15 ianuarie, când sărbătorim  naşterea poetului Mihai Eminescu (1850-1889), să fie declarată Ziua Culturii Nationale. Este un omagiu binemeritat adus Luceafărului poeziei noastre.

În expunerea de motive se arăta pe bună dreptate că  această dată trebuie să fie un moment special în care celebrăm un mare creator, dar reflectăm şi  asupra  proiectelor culturale de interes general. Inițiativa legislativă a pornit de la ideea că şi în alte state europene există ceva similar: Ziua Culturii în Portugalia pentru a-l omagia pe marele poet Luís  de Camões, în Spania cinstirea scriitorului Miguel de Cervantes,  iar în Republica Moldova s-a hotărât ca 15 ianuarie  să fie serbată drept Zi a Culturii Naţionale.

Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, în satul Ipotești din județul Botoșani. Este considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română. A fost un mare creator, receptiv la curentul romantic european, specific secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. A publicat primul său poem la vârsta de doar 16 ani, iar la 19 ani a început să studieze la Viena. A constituit o prezență activă în cadrul Societății literare „Junimea” și a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”, alături de Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.

Poetul-Nepereche s-a stins din viață pe 15 iunie 1889, la București. A fost înmormântat la umbra unui tei, în Cimitirul Bellu, cum afirma într-o poezie celebră: „În mijloc de codru-ajunse/ Lângă teiul nalt și vechi,/ Unde-izvorul cel în vrajă/ Sună dulce în urechi.” („Făt-Frumos din tei”). Genialul creator a scris nu doar versuri, ci şi proză, a făcut gazetărie, a efectuat traduceri, prelucrări şi adaptări,  a avut proiecte dramatice, a creionat chiar şi o schiţă a gramaticii sanscrite, un dicţionar de rime. Toate acestea compun o operă vastă şi originală, lirică,  eroică, fantastică, cosmogonică, didactică şi polemică, dovedind o minte iscoditoare, o bună educaţie filosofică şi o voinţă uriaşă de a stăpâni multe domenii.

Întreaga sa operă a fost influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii, dar şi de gândirea antică, de la Heraclit la Platon, de sistemele de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant sau Hegel şi chiar de filosofia buddhistă.

În ședința Academiei Române de pe 25 ianuarie 1902, manuscrisele poetului (aproximativ 14.000 de file) au fost donate  de către criticul literar Titu Maiorescu. Abia în anul 1948 Mihai Eminescu a putut fi ales membru al Academiei Române Post-mortem.

…În întâmpinarea Zilei Culturii Naționale de anul aesta au avut loc, dar se vor mai desfășura și astăzi o seamă de manifestări omagiale și în județul Covasna. De reținut  una extrem de interesantă  organizată de la ora ora 16.00 de către Centrul European de Studii Covasna-Harghita și Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sf. Gheorghe. Se intitulează „Permanențe Eminesciene” (Ediția 2024), și se va desfășura în mediul online. De asemenea, vor avea loc activități omagiale la Centrul de Cultură Arcuș și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, din Sfântu Gheorghe – unități aflate în subordinea Ministerului Culturii.

Ziua Culturii Naționale – omagiată de instituțiile din subordinea Ministerului Culturii

Ministerul Culturii, cu sprijinul instituțiilor din subordine, celebrează Ziua Culturii Naționale 2024 printr-o serie de evenimente variate și bogate în semnificație, organizate la nivel național. Astfel, românii sunt invitați la spectacole și acțiuni dedicate acestei zile, printre care se numără piese de teatru, expoziții, tururi ghidate sau concerte, unele dintre acestea putând fi urmărite și online.

Cu toții avem datoria să privim cu respect realitățile culturii românești, cu oameni, tradiții și patrimoniu, cu specificul, excepționalul și paradoxurile sale, să cinstim creatorii și să celebrăm cultura în integralitatea sa. Bogăţia şi diversitatea manifestărilor culturale reprezintă o resursă autentică pentru dezvoltarea societăţii româneşti, pentru întărirea solidarităţii şi a sentimentului demnităţii naţionale.

Luni, 15 ianuarie 2024, toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii vor sărbători Ziua Culturii Naționale prin acces gratuit pentru vizitatori. Publicul este invitat în număr cât mai mare să descopere expozițiile și programele dedicate și să celebreze cu respect Ziua Culturii.

…Așadar, se cuvine, stimați cititori,  ca în această Zi Solemnă să facem o adâncă reverență  memoriei genialului nostru cărturar „Bădia Mihai”, acestui mare creator și patriot!

Horia C.Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail