Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că participarea redusă la vot a cetăţenilor din judeţul Covasna poate fi justificată prin faptul că maghiarii nu au vrut să gireze jocul politicienilor români, dar şi prin faptul că nu au avut o miză directă.

„Noi (liderii UDMR, n.r.) nu am făcut apel la absenteism pentru că suntem democratici, dar cunoaştem psihologia comunităţii maghiare şi era de aşteptat ca prezenţa la vot să fie scăzută. (…) Comunitatea maghiară nu a vrut să participe la jocul „dublu sau nimic” în care au intrat politicienii români, asta ar fi prima explicaţie, iar a doua că nu a existat o miză directă. Aşa cum s-a văzut la alegerile anterioare, maghiarii sunt în frunte când au o miză directă sau au candidaţi maghiari şi vă amintesc prezidenţialele din 2009. În turul al doilea nu a mai participat Kelemen Hunor, iar prezenţa la vot în judeţul Covasna a fost mai scăzută decât în primul tur”, a declarat Antal Arpad.

În opinia acestuia, îndemnul adresat comunităţii maghiare de către premierul Ungariei, Viktor Orban, de a nu participa la referendumul pentru demiterea preşedintelui nu a influenţat foarte mult opţiunile electoratului. Prezent sâmbătă la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, Viktor Orban i-a îndemnat pe maghiari să ia întotdeauna decizii bune pentru comunitatea lor, adăugând că una dintre acestea ar fi ca în ziua referendumului să nu ia nici o decizie, deci să stea acasă.

Antal Arpad a remarcat, dealtfel, că prezenţa la referendumul de duminică pentru demiterea preşedintelui a fost scăzută nu doar în judeţul Covasna, ci în toată Transilvania comparativ cu restul ţării şi consideră că acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că mesajele „naţionaliste şi antimaghiare” nu mai „prind” în Ardeal.

„Mesajul naţionalist şi antimaghiar al USL nu mai aduce voturi în Transilvania. Am mai spus acest lucru şi s-a confirmat şi la acest referendum”, a mai spus Antal Arpad.

Liderul UDMR consideră că politicienii români ar trebui să acorde o atenţie sporită comunităţii maghiare dacă au nevoie de voturile acesteia, dar în acelaşi timp nu ar vrea să se spună că maghiarii au fost cei care au decis soarta referendumului.

„Nu doresc să ajungem în situaţia să se spună că noi am decis soarta acestui referendum. Eu consider că comunitatea maghiară trebuie să încline balanţa pe timp de pace şi nu de război politic”, a conchis Antal Arpad.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail