Inspectoratul General al Poliției Române, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității derulează la nivel național, în perioada 05- 31.12.2023, un studiu privind ,,Siguranța pe internet”.
Acesta își propune să identifice obiceiurile de utilizare a internetului de către populația adultă din România, cu accent pe conduitele de siguranță și vulnerabilitate victimală, unul din obiectivele studiului fiind identificarea celor mai frecvente infracțiuni cu care se confruntă utilizatorii de internet .
În acest sens, invităm persoanele cu vârsta peste 18 ani să completeze chestionarul online disponibil la adresa https://forms.gle/z4F8S2s3odgL49e39, contribuind astfel la demersurile noastre de prevenire a criminalității informatice.
Totodată, recomandăm, în special copiilor și tinerilor, să respecte regulile de precauție privind comportamentul online pentru a nu fi prejudiciați de persoane rău intenționate:
- Păstrați informațiile personale private: Nu partajați niciodată informații personale online, cum ar fi numele complet, adresa, numărul de telefon sau școala unde studiați.
- Fiți atenți când distribuiți fotografii sau videoclipuri cu voi și obțineți întotdeauna permisiunea unui părinte sau a unui adult de încredere înainte de a face acest lucru. Acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă în posesia oricui, ele putând fi folosite pentru a vă face rău, vouă sau celor apropiaţi.
- Fiți precauți cu străinii: aveți grijă la interacțiunile cu persoane pe care le întâlniți online și nu acceptați niciodată să întâlniți pe cineva pe care nu îl cunoașteți în viața reală, fără un părinte sau un adult de încredere prezent. Realitatea poate fi foarte diferită de ceea ce s-a prezentat în mediul online şi astfel puteți deveni victimă a traficului de persoane sau a altor întâmplări neplăcute.
- Nu împărtășiți nimănui parolele pentru conturile online, nici măcar prietenilor. Acestea pot fi folosite pentru a trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot fi accesate site-uri interzise.
- Raportați un comportament neadecvat: dacă cineva spune sau face ceva care vă crează disconfort sau nesiguranță pe internet, spuneți imediat unui adult de încredere.
- Gândiți-vă înainte de a posta: înainte de a distribui ceva online, gândiți-vă la modul în care v-ar putea afecta personal sau la consecințele pe care le-ar putea avea asupra altora. Nu postați nimic care ar putea răni sau jena pe cineva și fiți conștienți de faptul că ceea ce postați poate rămâne online pentru totdeauna.
IPJ Covasna- Compartimentul Relații Publice