La mijlocul acestei săptămîni melomanii vor avea parte de o frumoasă reîntâlnire de suflet: Maestrul Ilarion IonescuGalați revine la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii brașovene, pentru a  dirija joi, 23 noiembrie 2023 de la ora 19.00 … propriul Concert Omagial, cu prilejul împlinirii a 86 de ani de viață și 60 de ani de carieră! Soliști vor fi alți doi redutabilii muzicieni, violonistul Florin Ionescu-Galați (fiul său) și pianistul Horia Mihail.

O viață dedicată muzicii

Ilarion Ionescu-Galați reprezintă unul dintre cele mai cunoscute nume ale muzicii clasice românești și, în special, al culturii brașovene. A avut o carieră excepțională ce s-a întins pe durata a șase decenii, timp în care a fost dirijor permanent al Orchestrei filarmonice din Brașov și Director Artistic între anii 1973 și 1997. A condus, de asemenea, multe alte orchestre simfonice din Statele Unite ale Americii,  Italia, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic Mongolia, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și altele, ne-a precizat PR Iosif Trif.

Aflat acum la venerabila vârstă de 86 de ani, maestrul Ilarion Ionescu-Galați este un personaj marcant în cadrul școlii interpretative românești, fiind cunoscut și sub titulaturile onorante de ”Prinț al baghetei” sau „Omul-orchestră”, având o capacitate auditivă excepțională. Ilarion Ionescu-Galați este o adevarată legendă a artei dirijorale și cu toate că am scris de multe ori despre domnia sa,  simțim nevoia să revenim pentru că ilustrul Maestru merită cu prisosință, fiind un privilegiu să-i fim contemporani. Cu alte cuvinte, un  Om și un Artist desăvârșit.

Instruirea sa muzicală a început foarte devreme și a continuat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, studiind vioara. A beneficiat de o bursă la ”École Normale Supérieure”, unde a explorat tehnica și arta dirijatului orchestrelor simfonice sub îndrumarea lui Pierre Dervaux și Charles Munch. A urmat o nouă treaptă în cizelarea măiestriei în Statele Unite, unde s-a perfecționat alături de marii dirijori Eugene Ormandy și Leopold Stokowski.

Din anul 1970 a activat ca prim dirijor al Orchestrei Filarmonicii Braşov, fiind numit şi Director Artistic (1973-1997), iar în perioada 1988-1993 a fost numit  Director General Artistic al Filarmonicii din Istanbul.

Este fondatorul Festivalului Internaţional al Muzicii de Cameră de la Braşov desfăşurat anual fără întrerupere, începând din 1970, timp de 30 de ediţii consecutive. Începând cu ediţia a XXXI-a (2003), I. Ionescu-Galaţi a devenit Director de Onoare al Festivalului.

În concertele sale a colaborat cu  mari solişti, unii adevărate legende  precum Radu Lupu, Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Daniil Şafran, Lazăr Berman, Dmitri Başkirov, Rudolf Kerer, Viktor Eresko, Magda Tagliaferro,  Viktor Tretiakov, Ruggiero Ricci ş.a.

A efectuat numeroase înregistrări Radio şi TV la Posturile naţionale din Româuia,  Suedia, Spania, Grecia, având editate discuri, LP-uri şi CD-uri la renumitele Case „Philips”, „Sipario Dischi” şi „Electrecord”. A efectuat turnee în SUA, Japonia ,Franţa, Rusia, Germania, Filipine, Singapore, Spania, Italia,  Grecia, Austria, Suedia, Norvegia, Turcia,  Bulgaria, Republica Moldova. Cu cele două colective artistice ale Filarmonicii Braşov (Orchestra simfonică şi Orchestra de cameră) a susţinut turnee  în Franţa, Austria, Italia, Germania, Elveţia, Spania, Grecia, Rusia, Polonia, Cehia.

Ilarion Ionescu-Galaţi a fost invitat să evolueze în cadrul unor festivaluri muzicale internaţionale, dintre care le amintim pe cele de la Istanbul, Miami, Pesaro etc.   A fost declarat Cetățean de Onoare al orașelor Ploiești, Târgu Mureș și Brașov. Totodată, el este Membru de Onoare al Academiei ”Suzuki” din Japonia. În anul 1992, a primit Diploma de Onoare din partea Ministerului Culturii din Turcia, iar în 2002 a fost distins cu Marele Premiu al Criticii Muzicale Române. În 2004, i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural „Mare Ofițer”.

 Melomanii sunt încântați

    O Dinastie de muzicieni celebri

Revenind la Concertul Simfonic Aniversar de joi  să spunem  că publicul abia așteaptă să-i revadă și să-i asculte pe cei doi membri ai unei ”Dinastii” muzicale celebre (tată și fiu), dar și pe virtuozul pianist Horia Mihail. Întotdeauna la asemenea evenimente s-a înregistrat un aflux de public extraordinar și un succes pe măsură. Precis că așa vor sta lucrurile și de această dată, exstând cele mai bune auspicii.

”De Orchestra Filarmonicii brașovene mă leagă toată cariera mea și le sunt dator membrilor ei, la fel cum și ei sunt datori cu performanța pe care Orchestra a reușit să o facă în toți acești ani. Concertul Aniversar cuprinde o Uvertură superbă de Wagner -„Die Meistersinger von Nürnberg” – una din cele două uverturi de operă comică pe care le-a scris. O să avem în program un dublu Concert pentru vioară, pian și orchestră de J. Haydn, precum și Simfonia 1nr. 1, op. 68  de Brahms, care este o lucrare de largă popularitate și mare suprafață muzicală”, a declarat recent maestrul.

       Talentatul pianist Horia Mihail

…În încheierea acestui articol omagial nu ne rămâne  decât  să le dorim mult succes protagoniștilor, iar  Maestrului Ilarion Ionescu-Galați să-i urăm la împlinirea a 86 de ani de viață și 60 de decenii de activitate un călduros ”La Mulți Ani”, să-i dorim multă  sănătate, asigurându-l de dragostea și respectul nostru.

Dar mai cu seamă ale publicului – pe care nu l-a trădat niciodată!

       Horia C.Deliu  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail