Vremea a început să se răcească și cu această ocazie încep să apară și virusurile sau răcelile frecvente. Pentru a le evita pe cât posibil, întărește-ți sistemul imunitar cu vitamine și încearcă să eviți locurile aglomerate. Dacă totuși s-a întâmplat să răcești, consultă cât mai repede un medic și urmează tratamentul prescris întocmai. Pe lângă medicamente, există și câteva alimente pe care să le consumi pentru a te pune mai repede pe picioare, iar în rândurile următoare o să discutăm despre acestea.

Iată 3 alimente pe care să le consumi dacă ai răcit

  1. Supele calde

Supele calde de pui sau de legume sunt folosite de mulți ani ca un remediu tradițional pentru răceli și gripe. Ele sunt bogate în proteine și vitamine, dar și în grăsimi benefice, elemente esențiale pentru vindecare. Legumele proaspete regăsite în acestea precum morcovii, țelina, ceapa și cartofii conțin Vitamina C, A, K și potasiu, vitamine care facilitează susținerea sistemului imunitar. De asemenea, supa de pui conține cisteină, un aminoacid care ajută la reducerea vâscozității mucusului și implicit la desfundarea căilor respiratorii. Este importantă servirea supelor calde, pentru a hidrata mai intens organismul, însă nu fierbinți pentru a nu deranja gâtul posibil inflamat.

  1. Sucurile de fructe

O cale ușoară să beneficiezi de un aport mare de fibre și vitamine este cu ajutorul sucurilor făcute în casă. Este bine să reții că Vitamina C se găsește în citrice precum portocalele, lămâia sau grapefruitul, dar și în kiwi sau ananas sau struguri. Merele sunt din nou o variantă bună pentru sucuri datorită cantității mari de antioxidanți. Fie că alegi să faci smoothie-uri sau vrei să storci doar sucul din ele, este important să bei un suc natural pe zi pentru a-ți asigura aportul de vitamine. În acest caz, poți alege fructe proaspete de pe auchan.ro și astfel nu mai e nevoie să te deplasezi până la magazin. Nu exagera, însă, cu sucurile deoarece o cantitate prea mare de zahăr poate agrava inflamațiile din corpul tău.

  1. Mierea

Ce nu ar trebui să lipsească din casa ta în sezonul rece este mierea. Aceasta este cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatorii, ce sunt de folos în calmarea iritației gâtului și în ameliorarea tusei. O poți folosi în ceai sau poți lua câte o linguriță de miere de câteva ori pe zi pentru a-ți aluneca pe gât. Alege o miere de calitate, care să nu fie fiartă și nu o pune în ceaiuri sau băuturi fierbinți deoarece își poate pierde proprietățile. Așteaptă până ceaiul este călduț și poate fi băut fără probleme, iar abia apoi adaugă mierea.

 

Așadar, dacă s-a întâmplat să răcești și vrei să-ți ajuți organismul să-și revină cât mai repede, fii atent la alimentația ta. Fă câteva schimbări și adaugă în meniu mai multe sucuri naturale de fructe sau smoothie-uri, supe calde și miere. Ține cont, totuși, că doar din alimentație s-ar putea să nu-ți tratezi problema, așa că cel mai bine ar fi să te consulți cu un medic, mai ales dacă starea de rău persistă mai multe zile.

Sursă foto: pexels.com

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail