Operatorul regional Gospodăria Comunală SA va introduce un sistem digital de monitorizare şi prognoză, care va permite identificarea pierderilor de apă potabilă din reţeaua de alimentare a municipiului Sfântu Gheorghe.
Potrivit conducerii instituţiei, investiţia se cifrează la peste 727.000 de lei, iar proiectul va fi implementat în decurs de 50 de zile.
„Sistemul este unul complex, care va ajuta la colectarea datelor legate de reţeaua de apă. Concret, soluţia software le va permite inginerilor să vizualizeze reţeaua de apă a oraşului sub forma unei hărţi uşor de utilizat. De asemenea, va furniza în timp real date privind cantitatea de apă utilizată într-o anumită zonă, iar prin utilizarea arhivei bazei de date se va putea observa, de exemplu, dacă o creştere aparent nejustificată a consumului ar putea indica spargerea unei conducte, reducând astfel pierderile de apă din reţea. Pierderile de apă sunt dificil de identificat cu ochiul liber atunci când plouă, iar asfaltul este umed, spre exemplu. În cazul lucrărilor care necesită sistarea furnizării serviciului într-o anumită zonă, software-ul va permite şi determinarea modului în care oprirea apei potabile ar afecta cât mai puţini consumatori, respectiv identificarea acestora din urmă. Soluţia permite analizarea, proiectarea şi optimizarea sistemelor de distribuţie a apei, precum şi detectarea blocajelor şi a potenţialelor supraîncărcări. Conform contractului, termenul limită pentru implementarea sistemului este de 50 de zile”, se arată într-un comunicat de presă, transmis luni AGERPRES.
Directorul Gospodăriei Comunale, Kozsokar Attila, a menţionat că implementarea noului sistem va contribui la scăderea cheltuielilor societăţii, care suportă, în prezent, costurile pierderilor de apă din reţeaua publică de alimentare.
„Reclamaţiile pe care le primim cel mai des sunt legate de pierderile de apă. Subliniem de fiecare dată că locuitorii trebuie să suporte doar costurile pierderilor care apar după contorul propriu sau după contorul principal din casa scării. Toate pierderile de apă care apar înaintea contorului principal sunt suportate de noi. Cineva spunea că, dacă nouă ne cresc costurile, vor avea de suferit consumatorii şi a avut dreptate, în sensul că prin pierderile din reţea, pierdem şi noi venituri, iar acei bani am putea să îi folosim în beneficiul consumatorilor. Acum facem încă un pas în direcţia bună”, a declarat Kozsokar Attila.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES
Sursa foto: pixibay