Primăria Sfântu Gheorghe va lansa, săptămâna aceasta, o petiţie online cu scopul de a strânge semnături de susţinere pentru trecerea Casei de Cultură a Sindicatelor în proprietatea oraşului.
Anunţul a fost făcut de primarul municipiului, Antal Arpad, după ce clădirea, abandonată de mai mulţi ani, a fost grav afectată de un incendiu izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute.
„Casa de Cultură a Sindicatelor nu aparţine oraşului! Cred că este important să subliniem încă o dată acest lucru, precum şi faptul că nu putem să o renovăm, să o îngrădim, să o păzim, să cheltuim bani publici pentru ea sau chiar să intrăm în clădire fără să încălcăm legea, fără să fim denunţaţi de proprietar sau de cel care are dreptul de a o folosi. Sunt deja ani de bătălii juridice şi litigii, pentru că din 2014 încercăm să preluăm această clădire şi să o punem în slujba comunităţii locale. Până în prezent, fără succes. Acum, însă, avem nevoie de sprijinul oamenilor din Sfântu Gheorghe pentru a ne întări convingerea că merită să investim în continuare energie şi resurse pentru a atinge acest obiectiv. Deşi până acum pare o luptă cu morile de vânt împotriva statului român şi a sistemului judiciar, dacă avem în spate forţa şi voinţa comunităţii, putem lupta mai departe. Nu va exista nicio schimbare până când clădirea nu va intra în proprietatea oraşului, deoarece actualii proprietari au demonstrat în repetate rânduri că nu sunt interesaţi de soarta imobilului, chiar dacă acesta devine un pericol public pentru locuitorii din zonă. Acesta este motivul pentru care lansăm, începând de vineri, o petiţie pe internet, rugându-i pe toţi cei cărora le pasă de soarta clădirii, o ruşine în inima oraşului, să o semneze şi să susţină lupta noastră pentru a o readuce în proprietatea oraşului, pentru a o restaura, reconstrui şi a o reda comunităţii din Sfântu Gheorghe”, a scris Antal Arpad pe pagina sa de Facebook.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, inaugurată în anul 1975, şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape zece ani, după ce Primăria i-a blocat conturile pentru neplata impozitelor la bugetul local, care se cifrau la peste un milion de lei. Ulterior autorităţile locale au solicitat insistent sindicatelor şi Guvernului să accepte transferarea acestui imobil în proprietatea oraşului, dar demersurile au rămas fără rezultat.
Clădirea a fost, practic, abandonată şi s-a degradat odată cu trecerea timpului, aici găsindu-şi adăpost temporar mai mulţi oameni ai străzii.
Potrivit autorităţilor, incendiul izbucnit vinerea trecută în sala mare de spectacole, a distrus aproape 1500 de metri pătraţi, adică o treime din clădire. Reprezentanţii ISU Covasna afirmă că incendiul ar fi fost provocat intenţionat, iar Poliţia a demarat cercetări în această cauză.
Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan a promis că se va implica, în limita competenţelor sale, pentru rezolvarea problemei Casei de Cultură.
„Este o ruşine, ca în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, în spatele grupului statuar „Mihai Viteazul”, să avem o asemenea clădire (…) Prefectura nu are nicio competenţă de a interveni în litigiul privind proprietatea dintre fostele sindicate şi Primăria Sfântu Gheorghe, dar este foarte clar că situaţia actuală este nesustenabilă (…) Consider că sindicatele s-au dovedit incompetente să întreţină această clădire, întrucât nu au făcut nimic pentru a o menţine în funcţiune. Au lăsat să se deterioreze complet şi să devină un pericol public pentru locuitorii oraşului. Este imperios necesar să se găsească o cale legală pentru a transfera clădirea în proprietatea Consiliului Local sau, eventual, a Consiliului Judeţean, care să o folosească în beneficiul comunităţii locale, şi în acest sens ne gândim la elaborarea unui proiect de hotărâre de Guvern”, a declarat prefectul Raduly Istvan.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES
Foto: Arhiva Mesagerul de Covasna