Zona întunecată în care a intrat omenirea din cauza celor două războaie în desfășurare, cu efecte devastatoare încă nebănuite, ar trebui să dea de gândit nu numai liderilor politici mondiali, ci și tuturor oamenilor de bună credință, de fapt tuturor cetățenilor planetei, și celor care încă nu se tem, crezând că ei sunt feriți, cu toții ne aflăm acum cu „sabia lui Damocles” deasupra capului. Se cere imperios să ne unim forțele și să înlăturăm pericolul care ne paște.

Redăm mai jos traducerea unui comunicat de presă al Asociației Universale de Esperanto.

      „Într-o perioadă când ordinea internațională este serios amenințată și când reglarea lumii după principii juridice și spirit tolerant este sever contestată, Asociația Universală de Esperanto, care unește vorbitori de Esperanto din toate națiunile și culturile și de diverse convingeri politice, salută Națiunile Unite cu ocazia Zilei ONU 2023.

Când s-a creat Organizația Națiunilor Unite în anul 1945, fondatorii ei au avut scopul de a elimina  din lume biciul războaielor. Cu toate că acel scop a rămas încă neatins, și cu toate că netoleranța, rivalitățile etnice și exploatarea economică amenință bunăstarea mondială și astfel în diferite moduri împiedică colaborarea multilaterală, Națiunile Unite rămâne un far al speranței.

Speranța a fost cea care l-a inspirat pe Ludovic Zamenhof să ceeze limba Esperanto în anul 1887 și să-și imagineze o altă lume, a toleranței etnice și rasiale. Începând cu acea dată, Esperanto a format o comunitate de vorbitori mondială – o comunitate care are drept scop de a face lumea un loc mai bun. Noi recunoaștem faptul că a depăși diferențele lingvistice și în același timp a recunoaște diversitatea culturală și lingvistică constituie numai un element în progresul păcii, dar este vorba despre un element important. Noi promitem susținerea noastră față de toate străduințele sincere de menținere a păcii, și în mod special străduințele Națiunilor Unite, organizație care atât de mult a lucrat pentru a împiedica războiul din epoca noastră, a face să progreseze colaborarea multilaterală, și a ne face să ne amintim responsabilitatea noastră comună ca oameni pentru viitorul planetei noastre.

Într-o perioadă când lumea se confruntă cu pericolele amenințătoare a existenței, Organizația Națiunilor Unite este chiar mai importantă decât oricând înainte, noi cu plăcere îi dăm susținerea noastră și îi îndemnăm pe toți ceilalți să facă la fel.”

    (Comentariu introductiv și traducere din esperanto: Mihai Trifoi)

Sursa foto: https://snspa.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail