Comuna Ghelința a avut întodeauna o viziune cu dezvoltare susteanbila a comunitatii, iar prin proiecte alternative, infrastructura de a valoriza deseuri lemnoase, produsele secundare din industria lemnului local este în cale de dezvoltare.

La data de 24.09.2023 Comuna Ghelinta a organizat evenimentul de incheiere a proiectului ”Bioenergy Capacity Development for Local Community in Ghelinta Commune Project Ref no. 2021/330683” co-finanțat de Innovation Norway în Programul de Energie în România. Comuna a fost beneficiarul proiectului cu un buget de 252 mii de euro prin care a investit în trei centrale bazate pe tocătură de lemn la 3 clădiri publice locale, respectiv a dezvoltat un lanț de aprovizionare cu bioenergie, utilizând resursele locale mai precis deșeuri de biomasă solidă.

Comuna Ghelința a început dezvoltarea sectorului de bioenergie din 2016 cu proiectul Biovill când Clusterul Green Energy a susținut comunitatea locală ca să-și facă pași inițiale. Iar cu proiectul co-finantat de Innovation Norway a devenit un sat bazat pe bioenergie unde toate cladirile publice sunt incalzite cu resturi vegetale.

Înainte de criza de energie comuna Ghelința a intenționat, iată până momentul de față a devinit auto-sustenabil din punct de vedere energetic. În al doilea rând protecția mediului devine o prioritate pentru comunitatea noastră, iar prin investiția conform estimările tehnice vor reduce emisia de CO2 cu peste 250 t eq./an. Mai mult, prin valorificarea deșeurilor de biomasă solide este unul din obiectivele Uniunii Europene, care încurajează societățile economice și comunitățile locale să își adapteze abordarea lor zi de zi, pentru a deveni cât mai prietenoase cu mediul. O bună practică în acest sens este comunitatea din Ghelinta care este un sat bazat pe bioenergie.

Investiția sa realizat cu montarea 3 centrale bazată pe deșeuri lemnoase cu o capacitate totală de 460 kW, prin care va fi generat annual peste 1100 MWh de energie termică, iar atenuarea emisiilor de CO2 este estimată peste 250 t CO2 eq./an, au transmis primăria comunei Ghelința.

Valoarea totală a investiției este de 252.725 euro, din care valoarea grantului este de 214.000 euro, iar aportul din bugetul local este doar 15%.

(P)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail