Pentru al XIV-lea an consecutiv, Fundaţia „Lajtha Laszlo” din Sfântu Gheorghe organizează, la Comandău, Tabăra de folclor ţigănesc la care participă în jur de 100 de persoane din România, Ungaria, Slovacia, Germania, Austria şi Olanda. Activităţile din cadrul acestei tabere prezintă aspecte legate de obiceiurile, viaţa culturală şi artistică a comunităţii rrome.
Începând de luni, 23 iulie, şi până la sfârşitul acestei săptămâni, participanţii sunt invitaţi să înveţe dansuri şi cântece ţigăneşti, să asculte prelegeri sau să vizioneze filme documentare despre istoria, situaţia socială şi probleme sociale actuale ale rromilor. În cadrul acestui festival vor avea loc, zilnic, mese rotunde, ateliere de dansuri şi cântece, toate acestea fiind ocazii pentru cunoaştere reciprocă.
Preşedintele Fundaţiei „Lajtha Laszlo”, Deak Gyula Levente, ne-a spus că scopul organizării acestei tabere îl reprezintă cunoaşterea culturii rromilor de pretutindeni, fără alte bariere, cunoaştere care dă posibilitatea tuturor participanţilor să se se apropie mai mult de aceşti semeni ai noştri, şi, totodată, să îi respecte.
În cadrul acestei tabere, Complexul Naţional Muzeal ASTRA a pregătit o expoziţie itinerantă de fotografie pe tema rromilor, îndeosebi a celor din Transilvania. Expoziţia se intitulează „Rromii. Habitat. Port. Tradiţie. Portret” şi este împărţită în două secţiuni: fotografie veche din colecţia muzeului şi fotografii recente. Fotografiile vechi au fost realizate de fotografi din Sibiu, Braşov şi Orăştie iar atelierele lor au funcţionat din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea. Fotografiile recente înfăţişează aspecte ale comunităţii rrome în diferite ipostaze ale vieţii lor şi se încearcă o frântură de descriere a acestei etnii în România. Fotografiile au fost realizate în perioada 2008 – 2012 în comunităţi de rromi tradiţionali, care au un specific numai al lor, de meserie sau obiceiuri. Expoziţia este deschisă până mâine.
Deak Gyula Levente a declarat că sâmbătă va avea loc un spectacol de gală pe care participanţii la Tabăra de folclor Ţigănesc îl vor prezenta, “drept cadou”, locuitorilor comunei Comandău dar şi tutoror celor care vor fi de faţă la acest eveniment cultural. Acesta a menţionat faptul că la fiecare din cele 14 ediţii au avut parte de tot sprijinul oferit de autorităţile locale din Comandău.
Anna-Maria Chiţu