În ultimii ani cuvinte ca „a arde”, „incendiu”, „pompieri”, „salvatori”, „victime”, „spital” au devenit tot mai frecvente în limbajul oamenilor. Ele reflectă o realitate crudă și o stare de spirit, fiind o oglindă a greșelilor umane și a unor fenomene naturale provocate de așa-zisa „încălzire globală”. Ard pădurile, ard mașinile pe șosele, ard trenurile în mers, ard spitalele, ard orașele și satele ucrainene din cauza războiului, arde sufletul în oameni, arde planeta! Din memoria colectivă ies la suprafață denumiri-simbol precum anticul Pompei sau biblicele Sodoma și Gomora.
Un creștin ar zice că toate acestea sunt pedepse divine pentru păcatele și răutatea oamenilor, în timp ce un analist ar spune că toate lucrurile și fenomenele pot fi explicate științific. Oricum ar fi, realitatea pe care o trăim ne arată că aceste nenorociri nedorite se înmulțesc pe zi ce trece și oamenii, prea aroganți pentru a-și recunoaște propriile fapte greșite, continuă să contribuie la amplificarea lor.
Recentul incendiu de la o benzinărie din Crevedia este un exemplu în acest sens. Se pare că nici românii n-au învățat nimic de la incendiul din „Colectiv” și din alte astfel de evenimente anterioare. În goana lor după acumularea de averi nu mai este valabil niciun argument, căci ambiția și lăcomia n-au margini. Pe de altă parte, nici autoritățile nu s-au omorât cu grija. După orice întâmplare nefastă, curg promisiunile că vom face și vom drege, însă după o vreme toate se uită dar, evident, timpul nu iartă. După incendiul de la „Colectiv” s-a promis construirea de spitale pentru arși, dar iată că au trecut câțiva ani buni, și nimic, iar trebuie să se trimită răniții la spitale în alte țări. Acum în spațiul public a apărut din nou știrea că se vor construi trei spitale pentru arși, însă tare ne e teamă că se așteaptă probabil și viitoarea nenorocire pentru a pune în practica intenția autorităților preocupate de alte multe cerințe urgente.
E posibil ca exploziile și incendiul de la Crevedia să fi avut drept cauză neglijența umană, dar e posibil ca la acest eveniment să fi contribuit parțial și temperatura înaltă de afară, care ar fi încălzit peste măsură cisternele cu GPL, încât o eroare umană oricât de mică să fi constituit scânteia cauzatoare de explozie. Desigur, și în acest caz primează factorul uman, fiind vorba probabil de un lanț de erori, însă acest lucru va fi explicat de comisia oficială care cercetează cauzele evenimentului. Un lucru e sigur: „Paza bună trece primejdia rea”, după cum spune o vorbă din popor.
La polul opus avem legenda Potopului, când, conform cercetărilor oamenilor de știință din zilele noastre, rasa umană a fost nimicită în proporție de 99%, rămânând doar Noe salvându-se cu Arca sa. Fără îndoială, o astfel de catastrofă apocaliptică e posibilă și azi. Gândiți-vă ce-ar însemna ca președintele rus Putin, în disperarea sa de a nu pierde războiul, și-ar lansa rachetele nucleare asupra occidentalilor?! Mai mult ca sigur că ar ieși și apele din matca lor măturând totul în cale. Și chiar dacă eliminăm acest scenariu, ne sunt suficiente furtunile și uraganele tot mai numeroase și mai distrugătoare ca să înțelegem imensa forță distructivă a Naturii, care parcă se revarsă din ceruri pentru a tempera ticăloșia oamenilor. Când mutilăm pământul în toate chipurile, la ce să ne așteptăm? Dereglând ciclul de viață al planetei, nici viața noastră nu va fi liniștită, căci oamenii parcă au uitat să fie buni cu semenii lor și să trăiască în pace și cu grijă față de mediul înconjurător.
Mihai Trifoi