Perspectiva adâncirii crizei politice, disputei USL-PDL-Preşedinte, adăugându-i-se o posibilă demisie de onoare a Premierului Ponta, în cazul în care acesta îşi va respecta promisiunea de a pleca din fruntea guvernului dacă teza sa de doctorat se va dovedi a fi un plagiat, a provocat vineri cea mai mare depreciere zilnică a leului din ultimii ani.
Privind retrospectiv, observăm că primele semne că se va întâmpla ceva pe scena politică au apărut în 23 aprilie, atunci când euro urca la 4,3792, căderea în 27 aprilie a guvernului Ungureanu, aducând o cascadă de maxime istorice. Cursul de vineri, de 4,5848 lei, face ca în mai puţin de trei luni aprecierea euro să fie de 4,7%, valoare care se află la limita de sus a intervalului de fluctuaţie pe care BNR a anunţat că îl consideră normal.
Sfârşitul săptămânii trecute a fost însă mult mai fierbinte, BCE anunţând o medie de 4,5995, mai sus cu aproape 6,5% faţă de finalul anului trecut. Prima parte a şedinţei de vineri a fost una calmă cu euro tranzacţionându-se între 4,5710 – 4,5780, însă anunţul Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti referitoare la plagiatul premierului Ponta, a provocat o scădere abruptă a leului şi o creştere a volumelor de tranzacţionare, ceea ce făcea ca la închidere cotaţiile să se situeze în jurul valorii de 4,5950 lei, după un maxim de 4,6030.
Odată depăşit pragul de 4,6, euro va trece uşor peste cel de 4,7, cel mai important hop situându-se, în opinia majorităţii analiştilor la 4,75 lei, care ar putea fi apărat cu mai multă înverşunare de BNR, pentru ca ţinta sa de inflaţie pentru acest an, 3,5%, plus/minus un punct procentual, să nu fie grav afectată, având în vedere scumpirea masivă a dolarului, moneda în care se fac plăţile materiilor prime, în primul rând a petrolului.
În ultima perioadă s-a observat faptul că BNR nu a mai vândut atât de multă valută, acceptând probabil indicaţiile FMI de reducere a intervenţiilor şi de a lăsa cursul mai liber. Mai mult banca centrală nu a redus lichiditatea din piaţa monetară, chiar a injectat mai mulţi lei prin licitaţii de tip repo, pentru a stimula creditarea în lei şi a permite Ministerului de Finanţe să se împrumute mai ieftin.
Din păcate, situaţia din euro-zonă, unde perechea euro/dolar a coborât vineri la un nou minim al ultimilor doi ani, de 1,2145 dolari, iar tendinţa este una de scădere, nu va permite leului să recupereze foarte mult din pierderile înregistrate. Cei de la ING au o prognoză de 4,65 pentru primul trimestru din 2013 iar cei de la RBS văd euro la 4,60 la finele anului.
În piaţa la termen de la Sibiu, euro a crescut pentru septembrie de la 4,5777, la începutul săptămânii, la 4,6079, la finele ei. Pe decembrie preţurile futures au urcat de la 4,5816 la 4,616 iar pe martie 2013 de la 4,6 la 4,625 lei.
Cursul dolarului a atins vineri, de asemenea, un nou maxim istoric, de 3,6438 lei, mai sus cu 12,1% faţă de finele anului trecut, iar francul elveţian a crescut la 3,8173, nivel care nu a mai fost atins din august 2012, când cursul a fost de 3,8962 lei.
Analiza cuprinde perioada 16 – 20 iulie. (R.G.)