Inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Covasna au aplicat în ultimele două luni amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru diverse abateri constatate la mai mulţi agenţi economici din judeţ, care comercializează produse alimentare şi nealimentare sau oferă diverse servicii.

Două firme din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc au fost amendate cu suma totală de 2000 de lei pentru lipsa unor informaţii din Manualul de utilizare a maşinilor de spălat rufe şi de spălat vase.

De asemenea, în timpul unor controale efectuate la 18 unităţi comerciale din Covasna, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, ce au avut ca scop verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a suplimentelor alimentare, s-au constatat, printre altele, lipsa etichetelor în limba română, neafişarea corespunzătoare a preţurilor şi lipsa informaţiilor TELCONS, respectiv a numărului de telefon gratuit aflat la dispoziţia consumatorului pentru eventuale reclamaţii. Inspectorii au aplicat cinci amenzi contravenţionale în valoare totală de 3000 lei şi 3 avertismente.

La capitolul ştranduri, piscine şi bazine de înot, parcuri de distracţii şi unităţi de închiriere a echipamentelor de agrement s-au verificat calitatea serviciilor, modul de respectare a normelor de igienă, afişarea tarifelor şi comercializarea produselor alimentare în unităţile aflate în incintele acestora şi s-a constatat o singură abatere pentru care s-a aplicat o amendă de 2000 de lei.

Inspectorii au mai efectuat verificări şi în farmacii pe linia vânzării produselor ne-medicamentoase, unde au constatat, de asemenea, lipsa traducerii informaţiilor în limba romănă şi a preţului pe produs. În total au fost controlate 12 farmacii, iar la 10 dintre acestea s-au găsit nereguli şi au fost aplicate amenzi totale de 2000 de lei.

Potrivit comisarului-şef Magdalena Rigo, abateri s-au constatat şi la comercializarea produselor de panificaţie, fiind sancţionate 14 din cele 59 de unităţi controlate. Neregulile cele mai frecvente au vizat lipsa informaţiilor privind producătorul, gramajul şi preţul produsului, iar amenzile aplicate s-au cifrat la 3000 de lei.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail