Conducerea societății GOSPODĂRIE COMUNALĂ SA anunță că, în această săptămână, o nouă firmă a preluat lucrările de apă și canalizare demarate la Întorsura Buzăului în urmă cu mai bine de un deceniu, de această dată existând speranțe că se vor putea recupera întârzierile, iar lucrarea se va finaliza.
„Această lucrare a fost demarată în 2012, dar antreprenorul a abandonat-o în 2018. Nu știu de câte ori ne-am cerut scuze față de locuitori, față de autoritățile locale, și
am explicat motivul pentru care lucrările nu vor fi terminate. Bineînțeles, nimeni nu este impresionat de faptul că antreprenorii au reziliat contractul, a trecut foarte mult
timp și nu s-a făcut niciun progres. Trebuie să spun că antreprenorul care și-a asumat acum lucrarea trebuie să o finalizeze până în luna decembrie – avem încredere că această firmă este serioasă și, spre deosebire de antreprenorii anteriori, se va ține de cuvânt. Gospodărie Comunală este responsabilă doar de licitarea lucrării în acest caz, nu noi suntem constructorii. Consider că este misiunea mea personală să văd această lucrare finalizată, deoarece este o întârziere majoră”, a explicat Kozsokár Attila, directorul Gospodărie Comunală SA.
Potrivit Biroului de presă al societății, lucrarea în valoare de 1.320.493 de lei, care afectează 54 de gospodării, presupune amplasarea a 727 metri de conducte noi de canalizare și realizarea a 32 de noi racorduri, precum și reabilitarea a 465 metri de conducte de canalizare și 22 de racorduri, a fost relicitată de 3 ori. Anterior, tot fără contractori, a fost finalizată o stație de pompare, care în prezent este operațională, și urmează înlocuirea actualei conducte de canalizare, în lungime de 700 de metri, care va trebui să se desfășoare la o adâncime foarte mare, de 6 metri. Adâncimea complică lucrările, cu atât mai mult cu cât, de multe ori, nu se mai poate ști ce alte conducte se află în pământ. La Întorsura Buzăului a fost și un caz în care a fost necesară străbaterea unei porțiuni stâncoase, extrem de dificil de spart.
„Ca să fiu cinstit, în opinia colegilor mei, planul este și nejustificat de complicat, dar a fost pregătit de consultantul ministerului și, constrânși de timp, noi, în calitate de furnizor de servicii, nu am avut prea multe șanse de a simplifica ideile”, a explicat Kozsokár Attila.
Firma ICA Probuilt SRL a demarat lucrările de la Întorsura Buzăului în data de 18 iulie, termenul pentru finalizare fiind de 6 luni, conform contractului.
Începute în anul 2012, lucrările din cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă uzată în judeţul Covasna” au fost finalizate în toate orașele prevăzute în contract: Sfântu Gheorghe, Covasna și Târgu Secuiesc, mai puțin în Întorsura Buzăului. Proiectul, cofinanțat din fonduri europene, atingea pentru lucrările la rețeaua de apă și canalizare din Întorsura Buzăului suma de 23 milioane de euro, bani care au fost pierduți, dat fiind faptul că termenul limită pentru finalizarea lucrărilor a fost depășit.
Maria Crețu-Graur