Un număr de 167 de absolvenţi de liceu din judeţul Covasna şi-au depus dosarele la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, până ieri, urmînd ca după împlinirea celor 60 de zile de la absolvire să intre în plata indemnizaţiei de şomaj, în caz că nu îşi vor găsi un loc de muncă.
Dintre aceştia, 71 provin din cele cinci oraşe ale judeţului – Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Întorsura Buzăului, iar 96 din mediul rural, cele mai multe dosare fiind depuse de absolvenţii de liceu care provin din comunele Barcani, Catlina, Ghelinţa, Sita Buzăului, Sânzieni şi Zagon.
Reprezentanţii AJOFM fac apel către toţi tinerii covăsneni care au terminat liceul în acest an, să îşi depună dosarele în termen de 60 de zile de a data înscrisă pe certificatul de absolvire, solicitarea fiind valabilă chiar şi pentru tinerii care nu au promovat examenul de bacalaureat din prima sesiune.
Acesta susţine că o parte dintre absolvenţii de anul trecut au pierdut ajutorul de şomaj întrucât nu s-au adresat instituţiei în termenul prevăzut de lege. Motivul principal l-a constituit faptul că nu au promovat bacul din prima sesiune, iar la momentul la care au repetat examenul în toamnă, şi l-au picat din nou, nu s-au mai încadrat în cele 60 de zile pentru a se înscrie în baza de date a AJOFM. „Legislaţia spune că trebuie să se înscrie în baza de date în termen de 60 de zile de la data absolvirii. Absolvenţii care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie în baza noastră de date chiar dacă urmează să susţină din nou examenul de bacalaureat, în sesiunea a doua. Anul trecut mulţi dintre cei care nu au luat bacalaureatul s-au dus la a doua sesiune cu gândul că vor lua, şi vor merge la o facultate. Nu au luat nici a doua sesiunea iar termenul de 60 de zile deja se încheiase, nemaiputând beneficia de ajutorul nostru. De asemenea sunt aşteptaţi să îşi depună dosarele în termen este de 60 de zile de la data absolvirii şi cei care au rămas corigenţi, şi termină în toamnă”, a precizat Kelemen Tibor, directorul executiv al AJOFM.
Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi reprezintă 50% din valoarea indicelui de referinţă, adică 250 de lei pe lună.
Atenţie la certificatele de absolvire de liceu
Kelemen Tibor susţine că în mai multe dintre dosarele depuse de către tinerii absolvenţi de liceu nu era trecută data absolvirii, pe certificatul de absolvire a claselor liceale. Din acest motiv, aceste dosare nu au putut fi luate în evidenţa AJOFM Covasna. “Am avut o dificultate ca urmare a faptului că în loc de data absolvirii claselor liceale, pe multe dintre certificate era trecută data eliberări. Ulterior, prin implicarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, unităţilor şcolare în cauză li s-a solicitat să elibereze o adeverinţă care să specifice data absolvirii, urmând ca aceasta să fie ataşată acelui certificat de absolvire. Numai aşa se va reuşi ca aceşti tineri să intre în evidenţa noastră şi să beneficieze de şomaj” a declarat Kelemen Tibor.
20 de absolvenţi şi-au găsit un loc de muncă
Pentru a facilita angajarea tinerilor absolvenţi de liceu, reprezentanţii AJOFM Covasna au luat legătura cu peste 40 de agenţi economici din judeţ. Ca urmare, până în acest moment au fost încheiate 13 convenţii prin care 22 de tineri absolvenţi ai clasei a XII-a, de la grupurile şcolare tehnologice, au fost deja încadraţi în muncă. „Este cea mai mare performanţă pe care am avut-o vreodată. În mometul de faţă, prin 13 convenţii încheiate cu angajatorii, un număr de 22 de elevi au fost încadraţi în domeniul textil în zona Târgu Secuiesc şi în Sfântu Gheorghe” ne-a spus cu satisfacţie, Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, prin încadrarea în muncă cu contract pe perioadă nedeterminată a tinerilor absolvenţi, pe o perioadă de 12 luni angajatorii pot beneficia de scutire la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, dar şi de subveţie lunară în valoare de 250 de lei, pentru fiecare absolvent de liceu, pentru aceeaşi perioadă.
În cadrul conferinţei de presă de ieri, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a menţionat faptul că, în prezent, nu această sumă de bani îi va motiva pe angajatori să le ofere un loc de muncă tinerilor, ci mai degrabă noile reglementări legale aprobate în urmă cu două zile de către Guvern.
„Guvernul Ponta a deschis toate porţile în avantajul acestor tineri care au sub 25 de ani, pentru a reuşi! Faptul că acum există o serie de scutiri, toate în avantajul agenţilor economici, cred că va determinata o creştere a numărului de angajări din rândul tinerilor” este de părere Kelemen Tibor.
În momentul de faţă, din totalul celor 6.914 persoane aflate în şomaj, 1.222 de persoane au vârsta sub 25 de ani, 438 dintre acestea fiind femei. De aceleaşi avantaje pot beneficia şi firmele care oferă un loc de muncă celor 870 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani, aflate în evidenţa AJOFM.
Ce şansă au tinerii picaţi la Bac să lucreze?
Kelemen Tibor susţine faptul că eşecul de la examaneul de bacalaureat nu reprezintă un impediment în angajarea absolvenţilor de liceu. Însă, salariile pe care ar putea să le primească “norocoşii” care îşi vor găsi un loc de muncă, fără diplomă de bacalaureat, nu vor fi cu mult peste salariul minim pe economie.
Joburile la care pot avea acces tinerii care nu au promovat bacalaureatul sunt: promoter, operator call center, operator depozit, ambalator, operator introducere date, recepţioner, lucrător comercial sau ajutor de bucătar.
Totuşi, Kelemen Tibor este de părere că cele mai multe şanse de integrare pe piaţa muncii le au tinerii care vin din şcoli de meserii sau din licee profesionale, chiar dacă nu au luat diploma de absolvire. “Aceştia ştiu să facă ceva concret, ceilalţi însă, care au terminat licee umaniste sau reale, au şanse mai mici să îşi găsească un loc de muncă” a conchis directorul Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă Covasna.
Anna-Maria Chiţu