Președintele Asociației Calea Neamului, medicul Mihai Tîrnoveanu, a anunțat prin intermediul paginii sale de socializare că-n cursul zilei de sâmbătă, 8 iulie 2023, un număr de 150 de cruci vor fi puse pe locul parcelei românești de unde joi, 29 iunie a.c, au fost în îndepărtate cele 50 de cruci din beton și monumentul ridicate de Primăria Dărmănești, în cadrul unui proiect aprobat și finanțat în Anul Centenar, de Ministerul Culturii.
Prin îndepărtarea semnelor de căpătâi ridicate în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă de la Valea Uzului în Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial, Primăria Dărmănești a pus în aplicare sentința definitivă a Curții de Apel Bacău care a anulat autorizația de construcție și îndepărtatrea acestora din Cimitirul Internațional al Eroilor.
„ Fiecare zi, fiecare ceas care trece, fără ca Eroii Armatei Române să aibă însemne creștine de căpătâi la Valea Uzului este o gravă ofensă adusă jertfei lor!”
La acțiunea de mâine vor participa persoane din mai multe județe ale țării- Covasna, Brașov, Vrancea, Bacău, Mureș, Cluj, Galați, Iași și municipiul București, potrivit președintelui Calea Neamului.
Pe pagina sa de socializare, Mihai Tîrnoveanu a postat un text amplu cu privire la ridicarea celor 150 de cruci.
„Suntem în deplină legitimitate!
Voi explica pe larg toate aspectele ridicării celor 150 de Cruci, sâmbătă începând cu ora 14. Fiecare zi, fiecare ceas care trece, fără ca Eroii Armatei Române să aibă însemne creștine de căpătâi la Valea Uzului, este o gravă ofensă adusă jertfei lor! De aceea vom ridica pe locul în care ei și-au dat viața 150 Cruci din lemn! Sunt voci atât din tabăra maghiară, cât și din cea românească care spun că ceea ce facem noi este ilegal. Răspund: este în primul rând legitim, căci avem două certitudini documentate din punct de vedere istoric: în luptele de la Valea Uzului din 1916 au murit sute de români, iar conform documentelor din perioada interbelică și din anii 1985, 1988, în Cimitir au fost înhumați și militari ai Armatei Române, ultimele două surse, stipulând un număr de 148 eroi români înmormântați aici. În al doilea rând, din punctul de vedere al avizelor, crucile de lemn au alt statut decât cele din piatră, beton. În al treilea rând, foarte important, intrarea în deplină legalitate a celor 150 Cruci din lemn pe care le vom ridica se poate face conform legii și după instalarea lor. De ce nu obținem mai întâi avizele și după aceea să ridicăm crucile? E simplu, pentru că acordarea acestora ar putea dura ani de zile și pentru că, din nou spun, avizele se pot acorda și ulterior în deplină legalitate. Jertfa eroilor nu se negociază în ani de zile, nici măcar în clipe, am întârziat deja prea mult. Aici răspund celor care afirmă că și aceste Cruci din lemn vor fi demolate asa cum au fost cele din beton. Nu este deloc așa. Dacă cineva le va demola sau distruge, fără o hotărâre judecătorească, va răspunde direct din punct de vedere penal, riscă bine de tot pușcăria, căci crucile sunt în proprietatea noastră. Acest lucru nu se poate face pe ascuns, Cimitirul de la Valea Uzului fiind non stop monitorizat. Dacă va exista o hotărâre judecătorească de demolare a lor, aceasta nu se va putea pronunța decât peste câțiva ani, asta dacă se va pronunța, pentru că noi avem avocați mai buni și o mai mare determinare, în comparație cu Primăria Dărmănești. Iar dacă prin absurd, vom pierde un eventual proces (să vedem cine are curajul să ne dea în judecată) noi NU vom demola Crucile în ruptul capului. Punerea în aplicare a unei sentințe printr-un executor judecătoresc, de asemenea poate dura încă mulți ani. Există și în acest caz o cale de contestare. Dacă după foarte mulți ani să zicem că vom pierde și executorul judecătoreasc (NU noi în niciun caz) totuși înlătură Crucile, a doua zi le vom pune la loc, căci executorul nu are voie să le distrugă, ci doar să le înlăture. Totul se va lua de la capăt, va fi o poveste fără sfârșit, cel puțin cât voi trăi eu și toți camarazii implicați. Înțelegeți oameni buni, acum?”
„Noi nu vrem demolarea niciunei cruci! Noi vrem PACE, dar nu suportăm umilința!
În cadrul unei conferințe de presă ținătă la Sfântu Gheorghe, în luna martie a.c., după ce Curtea de Apel Bacău a dat sentința definitivă privind anularea autorizației de constucție, respectiv dărâmara celor 50 de cruci și-a monumentului ridicate de Primăria Dărmănești, în Cimitirul de la Valea Uzului, președintele Asociației Calea Neamului a precizat că na va cere noiciodată în vreo instanță dărâmarea celor peste 600 de cruci ridicate cu ani în urmă de Primâria Sânmartin, fără nicio autorizație, cu finanțare partială de la Ministerul Apărării din Ungaria.
În recenta postare pe pagina de socializare, acesta a revenit asupra afirmației din primăvară și-a menționat:
„Cele 600 de cruci lemn si monumente maghiare nu au niciun fel de aviz și stau în cimitir de peste 25 de ani. Dacă partea maghiară va merge în instanță împotriva crucilor noastre tot din lemn, ca și ale lor, vom merge și noi în instanță față de crucile lor ridicate fără niciun fel de aviz peste mormintele tuturor militarilor de diferite naționalități din Primul Război Mondial înhumați la Valea Uzului. Noi nu vrem demolarea niciunei cruci, de-a lungul celor 4 ani, românii au aprins lumânări și la crucile lor.
Noi vrem PACE, dar nu suportăm umilința, refuzăm în modul cel mai ferm cu putință ca memoria Eroilor noștri să fie călcată în picioare. Nu mergem la Valea Uzului să ne batem cu nimeni, impunem calm și demnitate, nu vom răspunde în niciun fel la eventualele provocări. Cine este în afara acestui regulament de ordine internă va fi tratat ca atare, ca fiind un provocator al părții inamice. Din partea Calea Neamului și Frăției Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe vor fi oameni care vor veghea la buna desfășurare a evenimentului, nu va fi permisă nicio abatere.
Concluzie: dincolo de toate, cea mai simplă soluție în toată acestă chestiune este ca MApN să ia act de prezența celor 150 de cruci și să oficializeze parcela românească din Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului.(…)
Mergem înainte, doar cu Dumnezeu înainte, pentru Biruința Neamului Românesc!”, a conchis Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului”.
***
„Cultul Eroilor”: Cimitirul de la Valea Uzului are un caracter internațional și nu poate fi considerat un cimitir exclusiv unguresc
Potrivit desteptarea.ro, „Filiala Bacău a Societății Cultul Eroilor (…) afirmă că cimitirul nu poate fi considerat un cimitir exclusiv unguresc.
Iată punctul de vedere(parțial-n.red) al Societății Cultul Eroilor:
Primăria Dărmănești a pus în aplicare, pe 29 iunie, sentința irevocabilă și definitivă a Curții de Apel Bacău și a înlăturat crucile ridicate în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului pentru eroii români, dar și monumentul amplasat în incintă.(…)
Între anii 1926-1927 Societatea „Cultul Eroilor” – înființată în anul 1919 cu denumirea „Societatea Mormintelor Eroilor Căzuți în Război”, având scopul de a organiza și conserva cimitirele combatanților din Primul Război Mondial – a reorganizat și cimitirul militar din Valea Uzului. Conform listei din 1927, în acest cimitir erau îngropați nu doar soldați unguri ci și germani, ruși, români, sârbi, austrieci, din care cauză cimitirul are un caracter internațional și nu poate fi considerat un cimitir exclusiv unguresc.
Problemele au început în anul 1994 și, conform presei, au fost profanate mormintele soldaților nemaghiari prin schimbarea numelui sau etniei, fiind tratați ca soldați maghiari sau necunoscuți. Reamenajarea cimitirului a fost făcută de către autoritățile maghiare și a avut ca scop maghiarizarea cimitirului, dovedită și de inscripțiile afișate. Autoritățile române de atunci nu au avut nicio reacție.
Cert este că odată cu ridicarea din cimitir a simbolurilor creștinești, a crucilor amplasate pentru a marca faptul că acolo au fost înmormântați și militari români căzuți în luptele din Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a pus în aplicare o decizie executorie a justiției, a Curții de Apel din Bacău, prin care s-a hotărât scoaterea crucilor. Instanța de judecată a obligat desființarea crucilor și a monumentului din cimitir. Iar autoritatea locală din Dărmănești a făcut ce a obligat-o legea: retragerea crucilor considerate a fi fost amplasate ilegal. Prevederea legală trebuia respectată.
Avem informații că există documente care atestă caracterul internațional al cimitirului.
Noi credem că era înțelept dacă, înainte de a se pune în execuție aducerea de acum la starea inițială a terenului cimitirului, cele două părți implicate în acest conflict, Consiliul Local din Dărmănești și Consiliul Local din Sânmartin, să fi organizat o mediere în acest caz, să se găsească o soluție amiabilă.
Dar, o întrebare importantă pe care ne-o punem este: ce soartă vor avea crucile scoase acum din acel cimitir, ce se va întâmpla cu ele?
Dănuț Voicu, președintele Filialei județene Bacău „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria””
***
Autoritățile județene din Bacău și Harghita ar fi convenit să existe locuri speciale pentru fiecare naționalitate în Cimitirul Valea Uzului
„Dacă autoritățile au reușit să ajungă la o asemenea înțelegere într-o singură discuție, ne întrebăm la ce bun a fost acest circ de mai bine de doi ani în care crucile eroilor români au fost subiectul unui proces în Justiție, a unor conflicte inter-entice și a numeroase luări de poziție de către politicieni?” se întreabă redactorul deșteptarea.ro., într-un articol din 4 iulie 2023, în care se arată că:
„La finele săptămânii trecute s-a desfășurat o întâlnire între autoritățile locale și județene din Harghita și Bacău, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, în urma punerii în aplicare a sentinței Curții de Apel Bacău de îndepărtare a crucilor pentru soldații români din Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului. Părțile implicate au pledat pentru respectarea legii și pentru menținerea unui dialog constant pe această temă, conform Biroului de Presă al Consiliului Județean Harghita.
„În urma recentei puneri în aplicare a sentinței civile a Curții de Apel Bacău, cu privire la lucrările efectuate în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, reprezentanții județelor Harghita și Bacău, respectiv prefectul județului Harghita, prefectul județului Bacău, președintele Consiliului Județean Harghita, primarul comunei Sânmartin și al orașului Dărmănești, împreună cu cei ai Ministerului Apărării Naționale, s-au întâlnit vineri, 30 iunie, cu scopul de a dialoga între instituțiile responsabile de asigurarea unor manifestări civilizate în locul de comemorare a eroilor căzuți în datorie. Participanții au lansat un apel pentru respectarea legii și au pledat pentru evitarea oricăror manifestări care ar putea afecta respectul cuvenit eroilor, indiferent de naționalitatea acestora”, conform unui comunicat transmis marți.
De asemenea, comunicatul precizează că participanții au ajuns la un acord comun, conform căruia toate națiunile care au luptat în Valea Uzului vor avea zone delimitate în care vor avea loc ceremoniile de comemorare în viitor.
„Autoritățile locale sprijină manifestările prin care eroii sunt onorați, respectând sacrificiul celor căzuți în datorie, așa cum este prezentat în fața memoriei celor decedați pentru patrie, în orice națiune democratică”, se mai menționează în comunicat”.
***
Începând cu anul 2019, în paginile Mesagerul de Covasna am publicat nenumărate articole pe acest subiect, drept pentru care lăsăm mai jos link-urile respectivelor știri:
ADEVĂRUL despre evenimentele de la Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului
Maria Crețu-Graur
Sursa foto deschidere: https://www.facebook.com/mihail.s.tarnaveanul