Anul şcolar 2012-2013 va fi primul în care, de la înfiinţarea acestei unităţii de învăţământ, la Şcoala Generală „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe nu se va constitui nicio clasă a V-a cu predare în limba română, ci doar 2 în limba maghiară.
Situaţia se explică prin faptul că doar 5 copii s-au înscris pentru a urma prima clasă de gimnaziu în limba română, în condiţiile în care, conform noilor prevederi legale, o clasă poate funcţiona cu un efectiv minim de 12 elevi.
Directoarea adjunctă a şcolii, profesoara Maria-Antoaneta Muşat, ne-a spus că şi în acest an şcolar „s-au chinuit” cu doar 10 copii în clasa a V-a, aceştia învăţând simultan cu cei din clasa a VII-a, în timp ce elevii din clasa a VI-a au făcut orele împreună cu colegii din clasa a VIII-a, patru la număr. Potrivit acesteia, funcţionarea unor clase simultane într-o şcoală dintr-un municipiu reşedinţă de judeţ, este de domeniul incredibilului.
„Nu ne ajută nimeni, deşi, de ani de zile am tras semnale de alarmă cu privire la situaţia existentă. Noi suntem conştienţi că sunt mai puţini copii, dar nu înţelegem ce fel de politică şcolară se duce în oraşul nostru, şi-aici mă refer la faptul că, în timp ce noi nu avem efectiv suficient de elevi, la secţia română de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul au fost înfiinţate clase noi. Atât Inspectoratul Şcolar cât şi Primăria Sfântu Gheorghe au cunoştinţă de această situaţie, dar nu iau nicio măsură. Cu astfel de politică şcolară nu se poate merge mai departe, iar noi, cadrele didactice, ne luptăm cu morile de vânt” ne-a spus directoarea adjunctă a Şcolii Generale „Nicolae Colan”.
Aceasta a menţionat faptul că, după cunoştinţa sa, aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Şcoala Generală „Godri Ferenc” din cartierul Ciucului dar şi la Şcoala „Ady Endre” de la Gară.
Legea Educaţiei îşi produce efectele
Contactată telefonic, Keresztely Irma, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, a declarat că până în prezent nu s-a făcut o analiză pe această temă, însă, dacă într-adevăr numărul copiilor care au terminat clasa a IV-a la această unitate de învăţământ nu permite înfiinţarea unei clase de gimnaziu în care, conform legii, efectivul maxim este de 28 de elevi iar cel minim de 12, Inspectoratul nu poate aproba funcţionarea acelei clase.
„Noi am transmis cifrele de şcolarizare către toate unităţile de învăţământ din judeţ, şi nu putem face excepţie de la lege. Dacă până în prezent am fost de acord cu funcţionarea claselor simultane la „Nicolae Colan”, acest lucru nu mai este posibil. Eu nu accept şi nu favorizez funcţionarea claselor simultane care afectează calitatea învăţământului, cu atât mai mult în şcolile din mediul urban. Însă, tot nu văd unde este problema?! Oraşul Sfântu Gheorghe este un oraş în care distanţele nu sunt mari, astfel că acei copii pot merge fără nicio problemă la alte unităţi de învăţământ unde mai sunt locuri libere, iar după câte ştiu eu, atât Colegiul Mihai Viteazul cât şi Şcoala Generală „Varodi Jozef” din Simeria, dar şi „Ady Endre” de la Gară, au locuri libere” a declarat Keresztely Irma.
În loc de concluzii
Directoarea adjunctă a Şcolii Generale „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorge ne-a spus că pentru anul şcolar ce începe în septembrie s-au înscris 20-22 de elevi în clasa întâia, secţia română, în timp ce la clasa 0 (clasa pregătitoare) doar 15-16. Să sperăm că pe parcursul celor 4-5 ani de şcoală primară aceştia nu se vor „pierde” pe drum, astfel încât, peste patru ani, toţi copiii să aibă posibilitatea să-şi continue studiile în această unitate de învăţământ nouă şi modernă din oraşul municipiu de judeţ.
Maria Graur