Jumătatea lunii iulie s-a dovedit a fi o perioadă destul de grea pentru elevii  claselor a XII-a, aceştia fiind la finele anilor de studiu liceal, faţă în faţă cu susţinerea examenului de Bacalaureat.

Ca la orice examen, au fost rezultate variate, elevii obţinând calificative slabe, medii, bune sau chiar excelente! Bineînţeles, elevii conştiincioşi şi-au dat silinţa să obţină cele mai bune rezultate! Chiar dacă de-a lungul anului şcolar au avut rezultate relevante pentru munca depusă, iată că unii dintre ei au fost prinşi în plasa ghinionului. Nu ştim reacţia lor, însă ne-o putem imagina. De aceea, am ales să văd modul de gândire al unuia dintre “nefericţii” de anul acesta, gândire ce m-a surprins, însă, într-un mod plăcut. Aşa că, din experienţa mai puţin fericită a unui candidat la examenul final, am decis să  împărtăşesc câteva evenimente, păreri, idei, spre a îi îmbuna pe cei demoralizaţi.

Reporter: Să te prezentăm cititorilor… Însă, pentru că ţi-am făgăduit puţină discreţie, voi reda doar câteva informaţii generale: Eşti proaspăt absolvent al liceului “Gabor Aron” din Târgu Secuiesc, iar în cei patru ani te-ai remarcat prin participarea la competiţii de infor­matică, şi nu numai! Având în vedere că pe parcursul anilor de studiu ai obţinut numeroase rezultate excepţionale, ţin să te întreb: cum ţi s-a părut examenul de BAC? 

M.A.: Despre examenul de BAC din acest an pot spune că a fost unul echilibrat, în ceea ce priveşte exerciţiile mai uşoare, ce automat implicau nota de TRECERE, şi cu exerciţii mai grele pentru evidenta notă mai mare. Nu întotdeauna avem parte de astfel de examene “de viaţă”, cum mai este numit printre rezistenţii săi candidaţi.

R: Cu toate acestea, ai avut parte de o surpriză neplăcută, de o dezamăgire, ca să spun aşa, urmare a faptului că “ai picat”. Cum ai reacţionat?

M.A.: Evident că la aflarea rezultatelor am fost dezamăgit, cum de altfel ar fi fost oricine în locul meu, dar am reuşit să-mi dau seama că dacă-mi voi menţine această stare, voi  reuşi ca în final să fiu demoralizat, lucru deloc în favoarea mea. Aşa că,  am ales să las la o parte ceea ce s-a întâmplat, prounându-mi să  schimb asta, la următoarea sesiune.

R: Care este materia la care ai avut „marele ghinion”? Poţi spune că nu ai fost destul de pregătit?

M.A.: Din păcate, mă număr printre numeroşii elevi care nu au reuşit să obţină o notă de trecere la matematică. Cred că acest lucru se datorează deopotrivă stresului din ziua respectivă, dar şi pregătirii, pentru că niciodată nu poţi  fi destul de pregătit.

R: Consideri că au fost nedrepte corectările, sau  a fost doar o „scăpare de moment”?

M.A.: Aceasta este o întrebare grea; dar cred că în anumite cazuri au existat, într-adevăr, şi astfel de „scăpări”, fiindu-mi dat să văd atât rezultate în favoarea cât şi în defavoarea elevului. Cu toate acestea, nu cred că este vina directă a profesorilor corectori, ci mai degrabă a sistemului: cum corectarea unei lucrări este foarte slab plătită, corectorul este nevoit să ia “în primire” cât mai multe examene scrise. Acest lucru, la care se adaugă şi oboseala… Consider că toatea astea duc, inevitabil, la apariţia multor greşeli de acest tip.

R: De-a lungul clasei a XII-a ai renunţat la ieşirile cu grupul tău de prieteni, pentru a te dedica doar studiului sau ai mai făcut vreo excepţie?

M.A.: Sunt de părere că nu e bine să exagerezi nici cu altceva, dar nici cu învăţatul, în aşa fel încât să te izolezi şi să stai toată ziua în casă, adâncit cu capul în carte. E bine să faci lucrurile într-o manieră echilibrată. Înveţi, însă îţi permiţi şi luxul de a ieşi, de a te relaxa puţin.

R: Regreţi alegerea profilului real-matematică-informatică bilingv? Crezi că un profil uman ţi-ar fi dat mai puţine bătăi de cap ?

M.A.: Nu regret deloc alegerea profilului. Am ales această secţie pentru că întot­deauna mi-a plăcut şi o să-mi placă, dar,  într-adevăr, şi eu sunt de părere că un profil uman ar fi fost mai lejer, faţă de unul real.

R: Ce ai de gând să faci acum? Dai încă o dată la toamnă?

M.A.: Evident că nu o să mă dau bătut doar din cauza unei mici piedici. Nu sunt nici primul nici ultimul absolvent de liceu  care pică la o materie de Bac. În timpul rămas am de gând să mă pregătesc mai intens ca până acum. Cu siguranţă voi participa şi în următoarea sesiune din acest an, şi o voi trece cu brio!

R: Cum rămâne cu admiterea la fa­cultate? Spre ce domeniu ai hotărât să te îndrepţi, şi în ce oraş ?

M.A.: Admiterea la facultate rămâne în picioare. Sunt foarte hotărât în această privinţă. Următorul lucru de făcut, după ce am luat Bac-ul, este categoric îndreptarea spre un alt nivel de studiu. Acest lucru nu se schimbă. Cât despre oraş, mă atrage Clujul. Despre domeniul ales nu pot spune decât că, aşa cum în toţi aceşti ani am fost la un profil real, matematică – informatică bilingv, timpul a făcut ca pasiunea pentru informatică şi calculatoare să se fructifice,  chiar mai mult decât înainte, fapt  ce m-a făcut să-mi doresc să  mă îndrept  tot în această direcţie.

R: Observându-ţi gândirea pozitivă şi foarte constructivă, m-am gândit să te folosesc ca etalon pentru ceilalţi elevi dezamăgiţi, pentru că tu, deşi ai fost un element benefic pentru liceul tău, acu­mulând tot felul de rezultate şi merite grozave, ai avut ghinionul de a te “încurca” la matematică. Sfatul tău pentru “colegii de breaslă”?

M.A.: Desigur. Chiar dacă eşti supărat în urma unui fiasco, trebuie să alegi să fii productiv şi să-ţi foloseşti supărarea pentru a te motiva, nu demoraliza.

R: Foarte frumos spus. Mulţumim pentru optimismul adus, şi multă baftă!

•••

Aşa că, dragi elevi dezamăgiţi de examenul picat, faceţi bine şi luaţi câte ceva din spiritul vesel şi optimist al unui camarad. Sigur aveţi şi voi nevoie de o şansă, şi o veţi avea, la finele vacanţei! Pregătiţi-vă bine, şi totul va ieşi ca la carte! Nu uitaţi că viitorul se bazează pe noi, “noua generaţie”. O gândire sănătoasă şi pozitivă, o pregătire serioasă şi puţin antrenament  vă vor ajuta să fiţi în formă, în lupta cu marea barieră. Mult succes!

Diandra Pavel

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail