În urmă cu cinci ani, când euro cobora spre 3 lei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, lăuda leul, comparându-l cu un „Rocky al finanţelor”.
Atunci, intrarea în Uniunea Europeană asigura un flux masiv de capitaluri străine în economie, sumele trimise acasă de românii care munceau în străinătate umflau rezerva valutară iar băncile se înghesuiau să dea credite cu buletinul.
Între timp am intrat în plină criză economică mondială, care a schimbat din temelii regulile jocului iar BNR a trebuit să facă faţă mai multor atacuri speculative, cel mai important având loc în toamna lui 2008. Începând cu 2009 cursul a început cu 4, iar în ultimele două luni, odată cu schimbarea Puterii de la Bucureşti, leul a intrat în vrie, minimele istorice faţă de euro sau dolar schimbându-se cu rapiditate, investitorii străini fugind de moneda locală, după ce liderii europeni i-au tras la răspundere pe noii „Şefi” de pe Dâmboviţa, pe motiv de terfelire a democraţiei.
Leul a intrat a fost făcut KO, iar săptămâna trecută am avut două maxime consecutive pentru euro şi dolar, care au culminat vineri cu 4,5495 lei, respectiv 3,7274 lei. El plăteşte tribut gafelor politice, care au făcut să ne aflăm la coada UE în privinţa atragerii de fonduri europene, datorită corupţiei, dar şi a lipsei stimulentelor reale pentru cei care fac afaceri cinstite.
Pe de altă parte, leul a fost dopat constant de către BNR, pentru a ţine inflaţia în frâu. Acest lucru a fost recunoscut recent chiar de Mugur Isărescu care a declarat că datorită intervenţiilor BNR, cursul este supraevaluat, adăugând că a respectat o regulă strictă: vânzând în piaţă ceea ce cumpărase de la Ministerul Finanţelor.
Revenind la cursul euro, acesta a crescut faţă de finele anului trecut cu peste 5,3%. Cifra reală ar fi însă mai mare dacă luăm în calcul faptul că în piaţă cotaţiile au crescut până la 4,57 lei, ceea ce a făcut ca BCE să anunţe o medie de 4,5615 lei. Este foarte posibil ca şi astăzi să fie atins un nou record, având în vedere că piaţa s-a închis vineri peste 4,5650 lei, iar aversiunea faţă de risc a revenit, după ce euro a coborât vineri la minimul ultimilor doi ani.
Faţă de finele anului trecut creşterea dolarului american este de 11,6% iar cea a francului elveţian de peste 6,6%, cursul acestuia urcând vineri la 3,7883 lei, nivel care nu mai fost atins din septembrie trecut.
Temerile că leul va avea o vara foarte fierbinte au făcut ca preţurile futures ale euro din piaţa de la Sibiu să crească pentru septembrie la 4,5775, pentru decembrie la 4,6 iar pentru martie viitor la 4,606 lei.
Perechea euro/dolar a coborât de la 1,2323, la începutul săptămânii, la 1,2163 dolari, la finele ei, închizând pe pieţele americane la 1,2248, investitorii căutând un refugiu în monedele considerate „sigure”, precum cea americană sau cea niponă, după ce economia Chinei a anunţat o încetinire iar Moody’s a retrogradat vineri ratingul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu două trepte, de la „A3” la „Baa2”, cu două trepte deasupra categoriei „junk”.
Analiza cuprinde perioada 9 – 13 iulie. (R.G.)