38 de concurenţi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş s-au înscris la cea de-a doua ediţie a concursului hipic „Galopiada secuiască”, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în apropierea comunei Moaşca.
Potrivit organizatorilor, numărul participanţilor este de patru ori mai mare decât anul trecut, iar ordinea la start a acestora va fi stabilită prin tragere la sorţi.
Deschiderea oficială a „Galopiadei” va avea loc sâmbătă, la ora 10, dar în cursul zilei de vineri publicul va putea asista la repetiţia generală a spectacolului „Janos Viteazul”, pusă în scenă de Teatrul Călare din Komárom (Ungaria) şi Teatrul „Sziget”, în colaborare cu Ansamblul de dansuri populare maghiare „Haromszek” din Sfântu Gheorghe şi Centrul Ecvestru Kalnoky.
În cursul zilei de sâmbătă vor avea loc demonstraţii de călărie, de dresură de şoimi, concursuri de atelaje şi sărituri peste obstacole, precum şi diverse spectacole prezentate de artişti călare. De asemenea, va avea loc deschiderea unui târg meşteşugăresc şi de produse alimentare şi nealimentare cu specific secuiesc.
În programul zilei de duminică sunt cuprinse concursul propriu-zis, o paradă a husarilor, demonstraţii ale arcaşilor călare, scenete de luptă, spectacole de dansuri şi cântece populare maghiare şi „cursa starurilor”. La aceasta din urmă s-au înscris cântăreaţa Dancs Annamari din Sfântu Gheorghe, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sándor, şi primarul oraşului Covasna, Lorincz Zsigmond.
Galopiada, organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna şi al Primăriei Sfântu Gheorghe, va avea loc pe un deal din apropierea localităţii covăsnene Moacşa, denumit „Pivniţa Uriaşului”, unde în urmă cu câţiva ani fost amenajat un parc dedicat maghiarilor de pretutindeni.
Câştigătorii „Galopiadei secuieşti” vor participa la o competiţie similară ce va avea loc în luna septembrie în Ungaria.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES