Sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, se reia după șase ani o capodoperă a liricii franceze: „Pescuitorii de perle” de Georges Bizet! Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Brașov, ca de altfel și celelalte manifestări ale prestigioasei instituții artistice din municipiul de la poalele Tâmpei.
”Les pêcheurs de perles” este titlul original al frumoasei opere a compozitorului pe numele său integral Georges Alexandre César Léopold Bizet, cunoscut creator francez al Erei romantice, celebru mai ales datorită operei sale ”Carmen”. În cazul de față Libretul a fost scris de Michel Carré și Eugène Cormon. Premiera a avut loc la 30 septembrie 1863, la ”Théâtre Lyrique” din Paris. La acel moment, Bizet nu împlinise încă 25 de ani, nefiind consacrat în lumea muzicală pariziană. Cererea de a compune „Pescuitorii” a venit în urma câștigării prestigiosului ”Prix de Rome”. În ciuda primirii favorabile din partea publicului, reacțiile presei au fost ostile, deși alți compozitori, printre ei și Hector Berlioz, au apreciat în mod deosebit muzica.
Acțiunea este plasată în Antichitate pe exotica Insulă Ceylon, actuala Sri Lanka, țară insulară asiatică situată în Oceanul Indian (pe care voi avea plăcerea să o vizitez în această toamnă !) și înfățișează povestea de prietenie dintre doi bărbați, Zourga și Nadir. Ambii sunt pescuitori de perle, numai că Jurământul de loialitate le este periclitat de dragostea lor pentru aceeași femeie – Leila. Ea trăiește măcinată de conflictul moral dintre iubire și datoria sacră de Mare Preoteasă.
Zurga a devenit între timp şeful căutătorilor de mărgăritare. După o îndelungată absenţă, bunul său amic, Nadir, se reîntoarce la tribul din care făcuse parte cu ani în urmă, dar îl părăsise din pricina dragostei ce o nutrea pentru frumoasa Leila. Numai că și bunul său prieten Zurga o iubea. Cei doi se regăsesc cu bucurie, reînnodând legământul de prietenie.
În persoana necunoscutei preotese ce înalţă rugi şi cântece menite a îndupleca zeii să ocrotească viaţa plină de primejdii a căutătorilor de perle, Zurga şi Nadir o recunosc pe Leila. Ea nu-şi poate înăbuşi puternicul sentiment de dragoste pentru Nadir. Surprinsă însă de preotul Nurabad, Leila ştia că acesta va cere pedeapsa cu moartea pentru sacrilegiul înfăptuit de cei doi îndrăgostiți.
Dar, datorită unui colier, Zurga recunoaşte în Leila pe copila care de mult îl salvase de la moarte. Acum, cu preţul propriei sale vieţi, Zurga va salva la rându-i într-un gest sublim dragostea Leilei şi a lui Nadir.
Duetul închinat prieteniei „Au fond du Temple Saint” a devenit în timp unul dintre cele mai cunoscute și apreciate arii în repertoriul liric internațional. De altfel, Bizet a compus, pentru această operă, o muzică minunată, încărcată de romantism, ne-a precizat Cecilia Maria Toma, PR al apreciatei instituții de artă brașoveană .
Distribuția este următoare: Leila – soprana Cristina Radu, care a revenit spectaculos pe scenă după concediul natal, fiind în forma excelentă ce a propulsat-o printre cei mai apreciați soliști ai Operei Brașov. În rolul Nadir – talentatul tenor Liviu Iftene; Zourga – tânărul baritor Alexandru Chiriac (debut), cu o ascensiune uimitoare de la un rol la altul; Nourabad – distinsul bas Dan Popescu. Soliştii baletului sunt Andreea Rusu și Bogdan Rădăcină. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul. Conducerea muzicală îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia poartă semnătura maestrului Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia și asistența de regie – Nermina Damian. Coordonator spectacol – Anda Tabacaru. Regia de scenă – Marilena Aldea.
Spectacolul durează două ore și 20 de minute și are două pauze.
…Având în vedere cererea mare de bilete, care de la începutul Stagiunii este cu mult peste capacitatea sălii, conducerea Operei (Marilena Aldea – manager, Mihai Irimia – director artistic și Dan Antipa – director general-adjunct) a găsit o variantă salutară. Anume, admiterea publicului la repetiția generală ce are loc cu o zi înaintea reprezentației tradiționale de sâmbătă-seara. Ca atare, vineri, 12 mai 2023, de la ora 11.00, spectatorii care nu au mai găsit inițial bilete pot asista la …ultimul retuș al spectacolului cu opera „Pescuitorii de perle” de G. Bizet.
„Recitalul de la ora cinci”
Miercuri, 10 mai 2023, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” are loc o nouă ediție a spectacolului tradițional intitulat „Recitalul de la ora cinci”. De data aceasta va fi susținut de mezzosoprana Sonia Hazarian, solistă a Operei Brașov, care va contura un interesant „Portret muzical”. La pian – Lioara Popa. Prezintă – Simona Manole. Artista a pregătit un recital alcătuit din bijuterii ale liricii universale din care nu vor lipsi arii din operele „Il Trovatore” de G. Verdi, „La Favorita” de G. Donizetti, „Carmen” de G. Bizet, „Samson și Dalila” de C. de Saint-Säens sau „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart.
Vizionare plăcută!
Horia C.Deliu