Operatorii sau grupurile de producători care desfășoară activitate de producție ecologică au obligația ca până la data de 16 mai 2023, inclusiv, să își înregistreze activitatea la Direcția pentru Agricultură a Județului Covasna.
Anunțul a fost transmis, miercuri, de reprezentanții instituției:
„Vă reamintim că până la data de 16 mai 2023, inclusiv, operatorii/ grupurile de producători care desfășoară activitatea de producție ecologică au obligația de a-și înregistra activitatea la direcțiile pentru agricultură județene pe raza căruia își au sediul social. În vederea înregistrării în agricultura ecologică în anul 2023, conform Ordinului MADR nr. 45/2022 din 25 februarie 2022 pentru aprobare a privind înregistrarea activității operatorilor/grupurilor de operatori în agricultura ecologică, formularele pot fi descărcate accesând link-ul https://www.madr.ro/agricultura-ecologica/fisele-de-inregistrare-in-agricultura-ecologica.html?fbclid=IwAR3KoQ3NcLYarMte9LyTO7XfQgxGtiXiGOd1xtch3SMebMJ3CFBmOZbP1Gw. Prin excepție, operatorii/grupurile de operatori care desfășoară activități în domeniile: pregătire/prelucrare, distribuție/introducere pe piață, depozitare, import, export, de produse ecologice sau în conversie, floră spontană, acvacultură, producătorii care intră pentru prima dată în agricultura ecologică, care s-au retras din agricultura ecologică sau care intenționează reînscrierea după o perioadă de 5 ani de la data retragerii certificatului, își pot înregistra activitatea până la data de 15 noiembrie, inclusiv.”- au transmis reprezentanții Direcției pentru Agricultură a județului (DAJ) Covasna.
Potrivit aceleiași surse, anexele pentru înregistrarea în agricultura ecologică trebuie să fie însoțite de următoarele documente:a) contractul încheiat între operator/grupul de operatori și organismul de control; b) declarația pe propria răspundere pentru deținerea documentelor necesare înregistrării în agricultura ecologică, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 11; c) certificatul eliberat de organismul de control pentru operatorii care se înscriu în agricultura ecologică începând cu anul II de conversie;d) lista membrilor grupului de operatori, astfel cum este definit la art. 36 din Regulamentul (UE) 2018/848.
„În situația în care operatorii/grupurile de operatori se retrag din agricultura ecologică, sunt obligați să notifice Direcția pentru Agricultură la care s-au înregistrat, prin depunerea unei notificări, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 14.”- au transmis reprezentanții DAJ Covasna.
La nivelul județului Covasna, în anul 2022 erau înregistrați în agricultura ecologică peste 160 de producători. Suprafața totală în agricultura ecologică era de 11373,54 hectare, din care 2727, 74 hectare – în conversie anul I; 1837,98 hectare – conversie anul II, 1,8 hectare- conversie anul III, suprafața certificată ecologic fiind de 6806,02 hectare.
Ana CIORICI COSTACHE
Sursa foto: https://ziarulprahova.ro/2021/04/321945/