Tinerii care nu au promovat examenul de Bacalaureat, şi nu au vreo şansă de angajare imediată, au la dispoziţie 60 de zile de la data absolvirii liceului pentru a-şi depune actele la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj în valoare de 250 lei pe lună, pentru o perioadă de 6 luni.
Acordarea indemnizaţiei de şomaj nu este condiţionată de obţinerea diplomei de Bacalaureat ci doar de înscrierea în evidenţele Agenţiei din raza de domiciliu sau reşedinţă a absolventului.
Potrivit ANOFM, tinerii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă nu urmează o altă formă de învăţământ la data solicitării dreptului şi nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate, potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei. Conform normelor legale în vigoare, absolvent al unei instituţii de învăţământ este cel care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii pentru învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat. Data absolvirii este considerată a fi întâia dată a lunii următoare celei înscrise în diploma sau certificatul de studii, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică expres o anumită dată.
După dezastrul de anul trecut de la Bacalaureat, nu mai puţin de 1.441 de absolvenţi s-au înregistrat ca şomeri, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, însă 1.132 dintre ei nu au beneficiat de indemnizaţia de şomaj din cauza faptului că şi-au depus actele cu întârziere, deoarece nu au ştiut că aveau doar 60 de zile la dispoziţie pentru a solicita acest lucru.
Absolvenţii de liceu se pot înscrie la cursurile de formare profesională
Potrivit directorului executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, absolvenţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot participa la programe de formare profesională care să le sigure creşterea şi verificarea competenţelor profesionale, în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii. Programele de formare profesională asigură iniţierea, calificarea, recalificarea perfecţionarea şi specializarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă.
Accesul la programele de formare profesională se face în urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere.
Absolvenţii înregistraţi, îndemnizaţi şi neîndemnizaţi, beneficiază gratuit de serviciile de formare profesională teoretică şi practică, pe toată durata cursului . Aceştia pot susţine gratuit, de cel mult două ori, examenul de absolvire al cursului urmat. Totodată, beneficiază de rechizite şi material de instruire, echipament de protecţie, dacă este cazul, şi le sunt decontate cheltuielilor de transport, consultaţiile medicale, analizele medicale şi testele necesare frecventării cursului.
Pentru înscrierea la cursurile organizate de către AJOFM Covasna, absolvenţii trebuie să aibă asupra lor următoarele acte în original şi copie:actul de identitate, certificatul de naştere, certificat de căsatorie, dacă este cazul, certificat de absolvire a studiilor, actul medical din care să rezulte că persoana este aptă din punct de vedere medical şi o recomadare în urma activităţii de informare şi consiliere profesională.
Anna-Maria Chiţu