Mai multe persoane au protestat marţi în faţa Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe faţă de condamnarea la închisoare a membrilor comisiei care a retrocedat acest imobil Eparhiei Reformate din Ardeal.
Protestatarii au afişat pancarte prin care acuzau statul român că vrea să renaţionalizeze clădirea.
Aceasta este a treia zi de proteste în faţa Colegiului „Szekely Miko”, iar acţiunile vor continua în fiecare zi până la sfârşitul lunii iulie, a declarat preotul reformat Santha Imre din Bicfalău, cel care a avut iniţiativa organizării protestului şi care a obţinut autorizaţie de la Primăria Sfântu Gheorghe.
„În ultima săptămână, după ce Judecătoria a dat sentinţa în cazul Miko, am citit diferite păreri şi declaraţii de protest ale politicienilor, dar în afară de cuvinte nimeni nu a mişcat un deget. Aşa că am făcut eu primul pas şi sper ca şi alţii să mi se alăture (…) La început am fost doar eu, ieri (luni – n.r.) am fost trei, iar astăzi, la un moment dat, eram 12. Unii au mai venit, alţii au mai plecat, dar cei care au fost astăzi au spus că vor veni şi zilele următoare şi îşi vor anunţa şi prietenii. Noi suntem aici pentru a protesta faţă de decizia instanţei de judecată, dar şi pentru a apăra ceea ce ne aparţine. Vom protesta zilnic timp de două ore, dar de luni probabil că vom schimba ora de întâlnire mai spre seară, de la ora 17,00, pentru că la mijlocul amiezii este foarte cald”, a declarat pentru AGERPRES Santha Imre.
Acesta a mai spus că imobilul în care funcţionează Colegiul „Szekely Miko” a fost construit în secolul al XIX-lea de Biserica reformată, a fost naţionalizat în anul 1948, apoi retrocedat, iar acum „se încearcă din nou renaţionalizarea”.
Judecătoria Buzău i-a condamnat recent la trei ani de închisoare pe Marko Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov i-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe Eparhiei Reformate din Ardeal, pe baza unor documente nevalabile. Decizia instanţei de judecată nu este definitivă.
În luna ianuarie a anului trecut aproape 2.000 de persoane din Sfântu Gheorghe au participat la un marş cu torţe şi lumânări în centrul municipiului în semn de protest faţă de decizia DNA de a-i trimite în judecată pe cei trei membri ai comisiei de restituire. Manifestaţia a fost organizată de reprezentanţii cultelor maghiare, iar printre protestatari s-au numărat şi o seamă de politicieni ai UDMR.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES