Săptămâna viitoare se dă star­tul înscrierilor la facultate. În perioada 16-30 iulie candidaţii se pot prezenta la secretaria­tele facultăţilor de care sunt interesaţi, pentru a-şi depune dosarul.

Elevii care au luat bacalaureatul şi doresc să se pregătească pentru a intra în rândul funcţionarilor publici îşi pot depune dosarul de înscriere la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca-Extensia Univer­si­tară Sfântu Gheorghe, unde pot opta  fie la  Facultatea de Stiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, fie la  Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Mediului.  În total, cele două facultăţi pun la dispoziţia tinerilor 28 de locuri fără taxă, la linia română şi 50 de locuri fără taxă, la linia maghiară. Absolvenţii de liceu care nu au şansa să ocupe un loc la buget se pot înscrie pe cele 117 locuri de la secţia română şi cele  115 locuri de la linia maghiară, care nu sunt bugetate.

La Facultatea de Ştiinţele Comunicării şi Gestiunea Aface­rilor, la  specializarea “Economia Comerţului, Turismului şi Ser­viciilor” la linia română  sunt disponibile  10 locuri la buget  şi 90 la taxă, în timp ce  la linia maghiară sunt 20 de locuri la buget şi 40 la taxă. La specializarea “Economia firmei” sunt disponibile  10 locuri bugetate şi alte 10 la taxă, la linia română,  iar la linia maghiară 20 de locuri bugetate şi 60 cu taxă.

Dosarul de înscriere

Admiterea are  loc prin concurs de dosare, media de admitere urmând să se  calculeze ca medie aritmetică între nota de la bacalaureat si cea a mediilor anuale generale din anii de liceu.

Absolvenţii care au optat pentru una dintre cele două  facultăţi  trebuie să se prezinte la sediul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca-Extensia Universitară  Sfântu Gheorghe, cu dosarul de înscriere care  trebuie să cuprindă, obligatoriu, urmă­toarele acte: fişă-tip de înscriere; diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată, ori  adeverinţă (în cazul liceelor care nu au eliberat diplomele pentru promoţia 2012); certificatul de naştere, în copie legalizată; diploma de olimpic, în copie, numai pentru candidaţii care se înscriu ca olimpici; adeverinţă medicală-tip din care să rezulte că este apt pentru facultatea la care candidează; trei fotografii tip buletin de identitate; B.I. sau C.I. – în copie; chitanţă de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere. În cazul în care potenţialii studenţi solicită scutire de taxă, trebuie să aducă o copie legalizată după certificatele de deces ale părinţilor (în cazul celor orfani de ambii părinţi) sau  adeverinţă de la casa de copii (în cazul celor aflaţi în această situaţie).

Înscrieri şi la master

Absolvenţii de învăţământ superior care doresc să-şi continue studiile au posibilitatea să opteze pentru cursuri de master în specializarea Manage­mentul şi dezvoltarea afacerilor, unde există 25 de locuri la buget şi 15  la taxă, doar la linia română.

La  Facultatea  de Ştiinţe şi Ingineria Mediului- specializarea  Ingineria Sistemelor  Biotehnice şi Ecologice, sunt disponibile 8 locuri bugetate şi 17 la taxă, pentru linia română şi 10 locuri bugetate şi 15 cu taxă, la linia maghiară.

Cât costă facultatea?

Cei care se înscriu la facultate trebuie să plătească o taxă de înscriere de 120  de lei, la Facultatea de de Ştiinţe şi Ingineria Mediului  sau  de  150 de lei  la Facultatea de Stiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Studenţii care vor opta pentru locurile nebugetate vor fi nevoiţi să achite o taxă de  şcolarizare, pe un an de zile, aceasta fiind  cuprinsă între 2.200-2.500 de lei.  Cei care urmează cursurile de master vor plăti o  taxă  cuprinsă 2.000-3.000 de lei.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail