Patru persoane din Sfântu Gheorghe au protestat ieri, timp de două ore, în faţa Colegiului „Szekely Miko” din municipiu, faţă de condamnarea la închisoare a membrilor comisiei care a retrocedat acest imobil Eparhiei Reformate din Ardeal.
Iniţiativa organizării protestului aparţine preotului reformat Santha Imre, care a obţinut autorizaţie de la Primărie.
„Vom protesta zilnic timp de două ore, între 14 şi 16, până la sfârşitul acestei luni şi facem un apel către cetăţeni să se solidarizeze cu noi. Colegiul „Szekely Miko” a fost construit în secolul al XIX-lea de Biserica reformată, a fost naţionalizat în anul 1948, a fost retrocedat, iar acum se încearcă din nou renaţionalizarea (…) Noi suntem aici pentru a protesta faţă de decizia instanţei de judecată, dar şi pentru a apăra ceea ce ne aparţine”, a declarat Santha Imre.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov i-au trimis în judecată în decembrie 2010 pe Marko Attila-Gabor, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
Procurorii au stabilit că în 2002 cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor imobile ce au aparţinut minorităţilor naţionale şi că au întocmit o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că clădirea Colegiului „Szekely Miko’”din Sfântu Gheorghe a fost proprietatea Bisericii Reformate, drept urmare au restituit-o Eparhiei Reformate din Ardeal. De asemenea, procurorii au constatat că retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990 şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal. Cei trei au fost acuzaţi că prin aceste fapte au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.
Judecătoria Buzău i-a condamnat, recent, la trei ani de închisoare cu executare pe Marko Attila şi Tamas Marosan şi la trei ani cu suspendare pe Silviu Clim, însă decizia instanţei nu este definitivă.
Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a explicat că această clădire a fost construită prin subscripţie publică. Munteanu a menţionat că nu se pune problema renaţionalizării imobilului şi, în cazul în care sentinţa instanţei de judecată va rămâne definitivă, acesta va ajunge în proprietatea Primăriei Sfântu Gheorghe, ca reprezentant al comunităţii, şi nu a statului român.
În luna ianuarie a anului trecut aproape 2.000 de persoane din Sfântu Gheorghe au participat la un marş cu torţe şi lumânări, în centrul municipiului, în semn de protest faţă de decizia DNA de a-i trimite în judecată pe cei trei membri ai comisiei de restituire, învinuiţi că ar fi retrocedat în mod abuziv această clădire. Manifestaţia a fost organizată de reprezentanţii cultelor maghiare, iar printre protestatari s-au numărat şi o seamă de politicieni ai UDMR.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES