În 2012, sărbătorirea a 130 de ani de la nașterea scriitorului Romulus Cioflec este marcată așa cum se cuvine de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sf. Gheorghe. Vineri, 6 iulie, după-amiaza, a fost din nou sărbătoare la Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci. De data aceasta „la umbra nucului bătrân”, din curtea muzeului, încărcătura emoțională a participanților s-a ridicat la cote maxime.
Agenda manifestării culturale a fost prefațată de prof. dr. Luminița Cornea care a vorbit despre lumea cărților lui Romulus Cioflec, ce reprezintă „o lume în care cititorul este primit cu căldură și cu dragoste” și că „dragostea este pretutindeni prezentă în filele cărților lui Romulus Cioflec. Este sentimentul care pare să-l lege pe autor de cititor. Dragostea este sentimentul care luminează și înfrumusețează sufletul”.
Lansarea volumului ce cuprinde comedia inedită a lui Romulus Cioflec, „Cupa Domeniilor” a prilejuit scriitorului Doru Munteanu, președintele Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, să evidențieze reușita evenimentelor literare organizate la Casa memorială din Araci „grație muzeografilor și colaboratorilor Muzeului Nașional al Carpaților Răsăriteni, în subordinea căruia funcționează muzeul memorial literar de la Araci”. Referitor la opera lansată, domnia sa remarcă următoarea idee: „parcurgând textul, am descoperit că societatea românească nu s-a transformat prea mult din 1943 (anul când este achiziționată piesa de Naționalul clujean) până astăzi. Aceleași metehne, aceleași comportamente și atitudini ale oamenilor politici, cu pasiuni în lumea sportului, cu frivolități și mentalități balcanice”, astfel încât „nu greșim deloc spunând că Romulus Cioflec eszte contemporanul nostru”. Specificăm că scriitorul Doru Munteanu a scris postfața volumului lansat.
Alt moment important: prezentarea celor zece scrisori ale lui Romulus Cioflec către Garabet Ibrăileanu, important critic literar și mentor al revistei Viața românească din Iași. Copiile în format digital ale acestor scrisori au fost obținute de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, în arhiva căreia se află păstrate originalele. Prezența acestora la muzeul din Sf. Gheorghe va oferi posibilitatea celor interesați să obțină informații despre activitatea și preocupările scriitorului Romulus Cioflec din perioada 1918-1920, când sunt datate scrisorile.
Andrea Deak, muzeograf la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, a prezentat rezultatele concursului „130 de ani de la nașterea scriitorului Romulus Cioflec”. Au fost premiați următorii elevi: Diana Sumbasacu, Cristian David, Roxana Voloncs, Monica Constandachi, Alexandru Caia-Teodorescu, Adriana Grigoraș, Adriana Cozanu, Ana Munteanu, Bianca Bontă, Larisa Andreea Vasile, Anca Poșircă.
În continuare, scriitorul Nicolae Băciuț prezintă numerele recente ale revistei „Vatra veche” din Târgu-Mureș, al cărei redactor–șef este, iar prozatorul Doru Munteanu prezintă revista murală „Aisberg”, editată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov. Ultimele apariții ale Editurii Nico din Târgu-Mureș au fost înfățișate și descrise celor prezenți de Nicolae Băciuț, care evidențiază două volume despre Nicolae Steinhardt, marcând centenarul monahului Nicolae de la Rohia.
La manifestarea literară, au participat și alți scriitori cunoscuți participanților: poeta Anthonia Amatti din Covasna, poetul Ionel Simota și prozatorul Ștefan Danciu din Miercurea-Ciuc, alături de oameni de cultură din Sf.Gheorghe. O mențiune specială – prezența la eveniment a fiicei scriitorului, Gabriela Corodeanu, născută Cioflec, și a nepotului scriitorului, Sebastian Frîncu, care locuiește în Brașov și care s-a arătat interesat de a se implica în activitatea de tipărire și retipărire a operei literare a bunicului său, scriitorul Romulus Cioflec.
Discuțiile interesante dintre participanți, desfășurate la o cană de ceai, au continuat și după lăsarea înserării peste satul Araci. Scriitorul Nicolae Băciuț și publicistul Gheorghe Filip din Miercurea-Ciuc s-au întrecut în a recita poezii scrise de Mihai Eminescu și Nichita Stănescu, iar formația de muzică folk „Hirundo” a obținut aplauze „la scenă deschisă”.
Înregistrările efectuate la acest eveniment literar vor fi transmise la Radio România Târgu-Mureș, joi 12 iulie, de la ora 21, în cadrul emisiunii culturale „Vitralii” realizată de poetul Valentin Marica, senior editor la Radio România Târgu-Mureș, prezent, vineri, la manifestarea literară de la muzeul din Araci.
Luca Arbore