Colecţia Publică Cinegetică din Sfântu Gheorghe, închisă din cauza unor lucrări interioare în perioada 1-28 februarie, se redeschide, mâine, 1 martie, conform Asociației „Vadon”, cea care administrează colecția.

Muzeul cinegetic din Sfântu Gheorghe, care cuprinde o colecție de sute de exponate, a fost inaugurat în primăvara anului 2013, și funcţionează într-o clădire monument istoric („Casa Bene”, din strada Grof Miko Imre, nr. 11), reabilitată de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, cu fonduri europene.

Lucrările recente au constat în întreținerea și zugrăvirea spațiilor și în realizarea unor reparații interioare.

„Lucrările interioare derulate includ lucrări de întreţinere, zugrăvirea tuturor spaţiilor,  anumite reparaţii interioare”- a declarat Török Enikő, muzeograf, reprezentant al Asociaţiei „Vadon”.

Potrivit acesteia, programul rămâne neschimbat. La fel și prețul biletelor:

„Programul de vizitare şi după redeschiderea din 1 martie rămâne neschimbat, aşadar de marţi, până sâmbătă, muzeul este deschis zilnic între orele 10-17, iar duminică vizitatorii sunt aşteptaţi între orele 10-14.  Şi preţul biletelor de intrare a rămas neschimbat: pentru copii şi pensionari biletul costă 5 lei, iar adulţii plătesc 10 lei pentru o vizită. Cei care doresc să încerce vânătoarea virtuală, o pot face la un preţ de 3 lei/ rundă sau 5 runde la 10 lei. Toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi cu drag!”- a transmis muzeograful Török Enikő.

Mii de vizitatori, în 2022, numărul fiind în creștere

Datele Asociației „Vadon” arată că în anul 2022, Muzeul Cinegetic a fost vizitat de aproape 8000 de persoane, numărul în creștere față de anul precedent.

„În anul 2022 Colecţia Publică Cinegetică a avut 7292 vizitatori cu bilete de intrare plătite şi un total de 838 persoane cu intrare gratuită la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, delegaţii, respectiv persoane cu dizabilităţi, însoţitori. Acest număr este îmbucurător faţă de cel din anul precedent, deoarece numărul vizitatorilor a crescut cu aproximativ 1000.”- a declarat muzeograful Török Enikő.

Dintre evenimentele organizate în cadrul Muzeului, mare succes au avut activitățile de pedagogie muzeală și manifestările dedicate copiilor:

„În general toate evenimentele organizate de Asociaţia <<Vadon>> în cadrul Colecţiei Cinegetice au un impact pozitiv în rândul celor interesaţi, însă voi începe enumerarea cu generaţia viitoare: printre cele mai căutate evenimente în rândul copiilor au fost activităţile de pedagogie muzeală care sunt organizate în general cu marcarea zilelor mondiale, cum ar fi cea a apei, a pădurilor, animalelor sălbatice etc. Aceste activităţi sunt orientate spre educaţia ecologică şi sunt incluse în Calendarul activităţilor educative judeţene ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Covasna, dar nu lipsesc din ofertele noastre nici concursurile de desen, nici activităţile de educaţie vizuală şi cele meşteşugăreşti.

Totodată, şi Concursul Judeţean de desen Vadon pentru copii ajuns la cea de-a opta ediţie în acest an, care anul trecut a atras un număr de 1192 de mici artişti să îşi depună lucrările pentru concurs.”- a declarat muzeograful Török Enikő.

Potrivit acesteia, un alt eveniment de succes a fost expoziția „Cuibușor de nebunii”, cuprinzând 70 de cuiburi reconstituite şi ouă provenite de la păsări sedentare şi migratoare din nordul Moldovei.

De asemenea, numeroși vizitatori au fost interesați de expoziția permanentă a Muzeului, aceasta fiind compusă dintr-o bogată colecţie de trofee, arme de vânătoare, documente şi fotografii.

„Un alt succes a fost Expoziţia <<Cuibuşor de nebunii>>, care cuprinde o colecție personală  cu 70 de reconstituiri de cuiburi și ouă provenite de la păsări sedentare și migratorii din nordul Moldovei, pe care le-a donat doamna biolog Dr. Florentina Carmen Oleniuc pentru Asociaţia Vadon.

Adulţii însă au fost interesaţi de vizitarea expoziţiei permanente, deoarece în cadrul acestei colecții cinegetice sunt prezentate trofee impresionante, cu valoare deosebită şi anual primim donaţii, astfel putem expune şi noutăţi. Acestea ajută la popularizarea cunoștințelor legate de fauna sălbatică, și sensibilizarea publicului față de activitățile cinegetice, respectiv protecția mediului și conservarea habitatelor. Acordăm atenție deosebită, ca vizitatorii noștri să ne privească ca ocrotitori a valorilor patrimoniale moștenite.

Legat de aceasta, programele din cadrul evenimentului celei de-a X-a ediţii a  Întâlnirii Vânătorilor au fost foarte apreciate, nu numai vânători ci şi de publicul larg.”- a mai spus Török Enikő.

Vernisajele expozițiilor cu fotografii din natură, lansările de carte, atelierele, seminarele au fost, de asemenea, la mare căutare.

„Un alt punct forte printre programele noastre l-au avut vernisajele de fotografii de natură, aici amintesc expoziţia realizată din fotografiile cele mai reuşite ale Concursului Internaţional Fotografic Transnatura, lansat de Asociaţia Vadon, precum şi fotografiile Clubului Fotografic Transnatura care funcţionează tot în cadrul Asociaţiei noastre. Totodată, şi lansările de cărţi pe care le-am organizat au fost căutate, spre exemplu cărţile autorului Székely Árpád, legate de flora şi fauna Munţilor Carpaţi, atât anul trecut, dar şi în anii precedenţi au avut mare succes, devenind sălile noastre neîncăpătoare de fiecare dată. Seminarul renumitului fotograf Milán Radisics, în cadrul căruia a prezentat Aventurile vulpii numită Roxy, a fost pe placul publicului, precum şi colecția multipremiată de fotografii de natură. E greu să ne oprim din enumerare, am avut un an plin cu multe programe valoroase, apreciate de public pe care le-a sprijinit şi finanţat  Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.”- a declarat reprezentanta Asociației „Vadon”.

Aceasta a precizat că dezvoltarea Colecţiei constituie, an de an, o prioritate pentru Asociația „Vadon”, pentru a putea atrage câţi mai mulţi vizitatori și pentru a putea ca, în acest fel, prin activităţile şi programele derulate, Muzeul Cinegetic să contribuie la creşterea potenţialului cultural al zonei şi la creşterea interesului turistic pe care-l concentrează această clădire situată în plin centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Activități viitoare: marcarea a 10 ani de la înființarea Colecției, expoziții, ateliere și noutăți pentru toate vârstele

În ceea ce privește activitățile planificate pentru perioada următoare, acestea vor consta atât în reluarea programelor de succes din anul precedent, cât și în noutăți dedicate atât adulților, cât și copiilor.

„În perioada următoare încercăm să ne axăm un pic şi pe reuşitele din anul precedent, programele căutate de public vor fi organizate şi în acest an,  activităţi de pedagogie muzeală diversificate, expoziţii de fotografii de natură şi arte plastice, seminarii, lansări de cărţi etc. însă vom pune accent şi pe noutăţi atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

În luna mai vom sărbători cei 10 ani de la inaugurarea Colecţiei Cinegetice, vom participa la evenimentul Noaptea Europenă a Muzeelor pe 13 mai a.c., vom inaugura o expoziţie temporară și itinerantă intitulată <<Verde comestibil>>, care va cuprinde 300 foi de ierbar și peste 150 tipuri de semințe de la cele mai cunoscute plante spontane (arborescente, ierboase și arbustive), atât medicinale și comestibile din câmpiile și pădurile României, acestea sunt câteva dintre programele noastre.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Török Enikő, muzeograf, reprezentant al Asociaţiei „Vadon”.

Detalii despre Colecția Publică Cinegetică și despre activitatea Asociației „Vadon” pot fi aflate accesând site-ul www.vadon.ro.

Ana CIORICI COSTACHE

Sursa foto:

https://www.facebook.com/sepsi.ro, https://www.facebook.com/photo?fbid=578462634325213&set=pcb.578462717658538

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail