Temperaurile ridicate din ultimele zile i-a determinat pe inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna să reia controalele, la începutul acestei săptămâni, pentru verificarea respectării condiţiilor de muncă pe timp de caniculă.
Liliana Balmuş, director adjunct în cadrul ITM Covasna, a precizat că verificările s-au făcut la nivelul întregului judeţ.
“Noi am reluat şi în această săptămână campania pentru respectarea condiţiilor de muncă pe timp de caniculă. Mergând pe teren am constatat că patronii acordă pauze şi asigură în jur de 2 litri de apă pe muncitor, asta în condiţiile în care Institutul de Meteorologie din Sibiu nu a anunţat, la nivelul judeţului nostru, temperaturi de 37 de grade Celsius. Noi vom continua campania de verificare şi informare, iar până la sfârşitul săptămânii toate punctele de lucru din judeţul Covasna, care sunt expuse temperaturilor extreme, vor fi verificate”, a spus Liliana Balmuş.
Potrivit legii, dacă temperaturile depăşesc 37 de grade Celsius timp de trei zile consecutiv sau indicele de disconfort termic depăseste 80 de unităti, patronii sunt obligaţi să aplice o serie de măsuri. Astfel, muncitorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice şi să alterneze programul de lucru cu perioade de repaus, în locuri umbrite. De asemenea, în condiţii de temperaturi ridicate, agenţii economici trebuie să reducă normele şi programul de muncă, să asigure o ventilaţie corespunzătoare a spaţiilor în care îşi desfăşoară activităţile muncitorii, să eşaloneze perioadele de lucru şi să asigure pentru fiecare persoană, pe schimb, între doi şi patru litri de apă minerală. În cazul constatării anumitor ilegalităţi, se vor lua imediat măsuri prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale.
În agricultură, pe şantierele de construcţii, în halele industriale care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzător, activitatea se va desfăşura doar dimineaţa şi seara.
Anna-Maria Chiţu