Cinci candidaţi din judeţul Co­vasna  au fost eliminaţi de la a doua probă scrisă a bacala­ureatului, care s-a desfăşurat  ieri, pentru că au încercat să copieze.

Unul dintre candidaţii eliminaţi susţinea această probă la centrul de examen organizat la Liceul Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc, iar ceilalţi patru la centrul de examen de la Grupul Şcolar „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe

La proba de matematică subiectele au fost destul de dificile. La tipul M1, pentru profilul real, specializarea mate­matică-informatică, elevii au avut de rezolvat trei subiecte. Primul dintre ele a avut şase cerinţe şi a cuprins probleme legate de numere complexe, funcţii de gradul 2, progresie, probabilitate şi vectori. Subiectul al doilea  a constat în două probleme: una cu sistem liniar iar cealaltă cu grupuri.  La subiectul al treilea, elevii au primit alte două pro­bleme: prima cu o funcţie despre care trebuia să se arate că este  crescătoare şi să calculeze  limi­tele unor funcţii. La  problema a doua  absolvenţilor li s-a cerut să rezolve o serie de integrale.

Alexandra, elevă a Colegiului  „Mihai Viteazul” este încrezătoare, chiar dacă  nu speră la o notă prea mare: „Având în vedere că su­biectele de la română au fost destul de  uşoare, mă aşteptam să fie la fel, şi la matematică. Însă, când am văzut subiectele, mi s-a făcut rău. Nu am făcut decât pe ici, de colo, câte ceva. Cred că iau pes­te 6, dar nu mult. »

La M2, subiectele le-au părut  mult mai  dificile, iar elevii au ieşit   mai puţin încrezători din sălile de examen. „Subiectul de la M2 a fost  poate chiar mai greu decât cel de la M1, având în vedere numărul de ore şi tipul de exerciţii de la M2”  a fost părerea Georgianei,  de la Colegiul Naţional “Mihai Vi­teazul”.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail