Organizațiile neguvernamentale din România, cu experiență în ceea ce priveşte tematica ariilor protejate sunt invitate să se înscrie în programul „Spații verzi”. Programul, aflat la cea de-a XVII-a ediție, are rolul de a susţine proiectele de mediu şi implicarea tinerilor în iniţiativele de protejare a naturii, suma totală alocată fiind de 821.000 de lei.

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au anunțat luni lansarea ediției a 17-a a Programului „Spaţii Verzi”, „cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România, care are rolul de a susţine proiectele de mediu şi implicarea tinerilor în iniţiativele de protejare a naturii”, au transmis organizatorii.

Potrivit aceleiași surse, anul acesta, în cadrul celor două componente ale programului, „Permacultură în Zone Urbane” şi „Arii Naturale Protejate”, se oferă finanţare în valoare totală de 821.000 de lei, iar organizaţiile pot trimite propunerile de proiecte până la data de 23 februarie 2023.

„În premieră, la finalul acestei ediţii a programului, un proiect selectat pentru componenta Permacultură în Zone Urbane, respectiv Arii Naturale Protejate  va primi suplimentar un bonus de 10.000 de lei, în funcţie de rezultatele obţinute.”- au transmis organizatorii.

La componenta „Arii Naturale Protejate” pot participa, conform ghidului solicitantului, organizațiile neguvernamentale din România cu experiență în ceea ce priveşte tematica ariilor protejate în parteneriat cu şcoli şi/sau instituţii publice şi/sau administratori de arii naturale protejate din România.

Suma disponibilă pentru această componentă în anul 2023 este de 534.214,00 lei. Suma maximă ce poate fi cerută este de 40.000,00 lei/proiect. Aplicațiile trebuie să fie trimise prin e-mail la următoarele (ambele) adrese: [email protected] și [email protected] (până cel târziu la data de 23 februarie 2023, ora 16:00).

Conform ghidului, printre activitățile eligibile se numără: activităţi (excursii, tabere, workshopuri, etc.) care au ca scop implicarea tinerilor în conservarea biodiversităţii şi protejarea naturii în arii protejate;  Ziua Parcului Naţional/Natural – activităţi organizate cu ocazia acestei zile cu implicarea comunităţilor adiacente ariei protejate – menite să promoveze aria protejată şi întreaga zonă (ex. activităţi de conştientizare a importanţei biodiversităţii, a ariei respective, beneficiile pentru comunitate, târguri de produse locale, etc.); crearea/amenajarea unor poteci tematice, interpretative – înfiinţarea de poteci tematice, interpretative ce au diferite scopuri: de informare, de educaţie, de recreere, siguranţă şi conservare a resurselor naturale şi culturale. Totodată, sunt eligibile și activitățile precum: amenajarea/marcarea de noi trasee de drumeţie/ trasee de biciclete; mentenanţă trasee, refacerea marcajelor și a indicatoarelor de pe traseele de drumeție/traseele de biciclete/ trasee tematice ce accesează ariile naturale protejate vizate prin proiect; concursuri, competiţii, tabere cu activităţi educaţionale inedite și/sau alte evenimente având ca temă conservarea naturii, organizate cu implicarea comunităţii locale vizate, dar și alte activități.

În ceea ce privește componenta „Permacultură în Zone Urbane”, conform ghidului solicitantului, proiectele propuse în cadrul acestei componente trebuie să contribuie la dezvoltarea și implementarea unor proiecte de permacultură în orașe și în imediata vecinătate a acestora prin implicarea comunităţilor locale, conforme cu principiile permaculturii.

Pot participa organizațiile neguvernamentale din România cu experiență sau organizații care își propun să se implice în ceea ce priveşte permacultura și care sunt deschise în a lucra în parteneriat cu comunități locale, cu şcoli şi/sau instituţii publice din oraşele/municipiile din România.

„Permacultura este o metodologie cu ajutorul căreia pot fi concepute habitate umane integrate în armonie cu cele naturale, rezultând un teritoriu utilizat de o comunitate, care construiește și se dezvoltă integrându-se armonios în mediu, imitând formele și modul de relaționare din microclimatul în care trăiește. Totodată, aduce împreună grădinari urbani și consumatori pentru a servi acest scop.”- se mai arată în ghid.

Suma disponibilă pentru anul 2023 este de 286.844,00 lei, iar suma maximă ce poate fi cerută este de 40.000,00 lei/proiect. Organizaţiile neguvernamentale pot trimite cereri de finanţare pentru derularea unor proiecte în oraşele din România, arată același document.

Printre activitățile eligibile în cadrul acestei componente se numără: înființarea de grădini urbane comunitare cu implicarea membrilor comunităților; ateliere de grădinărit; cursuri de inițiere și de aprofundare în permacultură, inclusiv cursuri pentru copii și tineri, cursuri de grădinărit urban cu componentă practică; informare și consultanță în permacultură și agricultura ecologică și organizarea de ateliere.

Cererile de finanțare și anexele pentru înscrierea la această componentă trimise să fie prin e-mail la următoarele (ambele) adrese: [email protected] și [email protected] (până cel târziu la data de 23 februarie 2023, ora 16:00).

Propunerile vor fi evaluate de către un juriu de specialitate, iar câştigătorii vor fi anunţaţi până la sfârşitul lunii martie.

Detalii pot fi aflate accesând: https://spatiiverzi.org.ro/.

Ana CIORICI COSTACHE

Foto: www.spatiiverzi.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail