Este evident că lumea în care trăim se schimbă, au mai rămas doar câteva secunde în ceasul apocalipsei, după cum ne anunță oamenii de știință.

În ciuda tuturor scenariilor posibile, nu știe nimeni cum va arăta acest eveniment nimicitor, în rest rămân doar speculațiile de care se folosesc politicienii lumii. Cu toate acestea, un Adevăr există! Și acesta este încălzirea globală, care alertează toate guvernele. Recenta întâlnire de la Davos a avut ca rezultat faptul că marile puteri cu influență geopolitică au cam scăpat de sub control măsurile de contracarare a fenomenului, fapt ce indubitabil va avea consecințe nebănuite în viitorul apropiat.

Una dintre aceste consecințe ar fi o foamete globală provocată de penuria de alimente. În consecință, unele state, ca și cele din Uniunea Europeană, recomandă renunțarea la consumul de carne animală și trecerea treptată la înlocuirea acesteia cu carne artificială și produse alimentare bazate pe insecte. În acest sens, aducem ca argument articolul Europa extinde lista insectelor autorizate ca hrană umană: larva gândacului de bălegar poate fi acum consumată, publicat de Radu Pop în 19/01/2023 (sursa. Stiriprsurse.ro), din care vom da câteva citate:

„Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman.”

Bineînțeles, insecta respectivă nu este prima recomandată ca substituent de hrană umană: „Această insectă devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU). Chiar și așa, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, relatează 20 minutos citat de Rador.”

Se înțelege că evenimentele nu se desfășoară în „termeni imediați”: „Abia în luna ianuarie a fost autorizată comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană. În Spania, pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.”

Forurile diriguitoare au grijă pentru a ne asigura că acest consum alimentar este benefic: „În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.”

Ne întreabă cineva dacă ne place sau nu? Nicidecum! Pur și simplu oamenii trebuie să se adapteze la noile condiții, așa cum rezultă dintr-un alt articol (sursa: Știripesurse.ro): Făina de greiere în România: se vinde la suta de grame, prețul fiind uriaș”, de Daniel Mihai Dragomir, publicat în 25/01/2023, în introducerea căruia se spune: „În ultima vreme tot mai multă lume vorbește despre făina de greiere. Pulberea de greieri este rezultatul măcinării greierilor întregi și uscați în pulbere. Această pudră fină albă sau maronie, la fel ca făina de cereale, poate fi folosită pentru gătit și copt. Dar, pe cât de simplu pare ca proces de producție, pe-atât de scump este și se vinde la suta de grame.”

     În multe țări „utilizarea insectelor ca sursă de hrană nu e deloc un fenomen nou”, fiind folosit de generații întregi, așa că de ce ne-am mira, și cum România vrea să fie pe placul Bruxelles-ului, de ce n-am încerca și noi: „Deși această idee poate părea șocantă, utilizarea insectelor ca sursă de hrană nu este deloc un fenomen nou. În cele mai multe părți ale lumii, oamenii folosesc insectele ca hrană de generații întregi.”

Ca argument se aduce Grecia Antică și Vechiul Testament: „Putem urmări consumul de lăcuste și larve de gândaci încă din Grecia Antică și din vremurile biblice din Vechiul Testament. Iar în prezent, 2 miliarde de oameni încă mai consideră furnicile și lăcustele ca fiind un răspuns viabil la întrebarea „Ce avem la cină?”

Se spune că aceste produse au multe proteine sau substanțe nutritive: „Pentru a funcționa la capacitate maximă, organismul are nevoie de o rețea complexă de vitamine și nutrienți, așa că, 100 de grame de pulbere de greieri asigură:

De două ori mai multe proteine decât carnea de vită

De 4 ori mai mult fier decât spanacul

Aproape de 10 ori mai multă vitamina B12 decât carnea de vită sau somonul

De 9 ori mai multe Omega decât somonul

Mai mult calciu decât laptele.”

Iată deci „suficiente” argumente pentru a consuma tot ce ne recomandă Uniunea Europeană, în marea ei grijă ca să nu murim de foame. Și românii, oameni supuși și ascultători, se reped: „Aceste produse, inevitabil, au apărut și pe piața românească, iar comercianții o vând la suta de grame, asta însemnând, clar, un preț pe măsură. Ne-am interesat de curiozitate și am aflat cât costă făina de greiere în România, iar unul din comercianții care vând acest produs Bio spune că îl vinde cu 96,25 de lei suta de grame, asta însemnând că un kilogram de făină de greiere costă 962 de lei.”

Așadar, dacă mai adăugăm și „larva gândacului de bălegar”, avem toate șansele să ne săturăm măcar la cină, la un preț „convenabil” după preceptele marilor diriguitori ai lumii, astfel că în curând vom fi nevoiți să ne adaptăm gastronomia tradițională la cea a Viitorului.

Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail