În farmaciile din Covasna, implemen­tarea prescripţiei în format electronic se lasă încă aşteptată, eliberarea medi­camentelor făcându-se tot pe baza reţetelor clasice.

Data publicată în Monitorul Oficial nr. 417 din 22 iunie pentru începerea funcţionării prescripţiei în format electronic, 1 iulie, nu corespunde nici pe departe cu realitatea din teren. Cu toate că, potrivit directorului Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna, Dragoş Tatu, sistemul este funcţional, primele reţete electronice se lasă aşteptate. Chiar dacă perioada până la 1 ianuarie 2013 a fost declarată perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea clasică va coexista cu cea  electronică, în farmaciile din  Sfântu Gheorghe nu s-a eliberat nici un fel de medicament prescris în format electronic, în primele zile ale lunii iulie.

Pentru a vedea cum a debutat, la Sfântu Gheorghe, implementarea prescripţiei în format electronic, în cursul zilei de ieri am făcut turul mai multor farmacii din oraş. Concluzia a fost una singură:  În nici una se eliberaseră medicamente în sistem electronic, deoarece nimeni nu venise cu vreo prescripţie electronică.

Deşi farmaciştii din Sfântu Gheorghe susţin că sunt pregătiţi să intre în noul sistem şi au toate dotările tehnice necesare, se pare că va mai dura ceva timp până când farmaciile vor elibera medicamentele în baza reţetei electronice. Referitor la acest lucru, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Szabo Peter, ne-a spus: „Din câte ştiu nu s-a utilizat din prima zi vreo reţetă electronică şi nici nu cred că acest lucru se va întâmpla prea curând, pentru că am înţeles că unele cabinete medicale mai au mici probleme fie cu conexiunea la internet,  fie cu dotările necesare implementării sistemului. În schimb, majoritatea farmaciilor din judeţ sunt dotate cu aparatele necesare”.  Aceasta a mai menţionat că nu trebuie să se facă tam-tam pe seama acestor cititoare de coduri de bare, pentru că o reţetă online prescrisă de medic poate fi vizualizată direct în farmacie.

Ce presupune reţeta electronică

Prescripţia electronică presupune completarea reţetelor de către medic direct în calculator, acestea urmând să fie vizibile în sistemul informatic al farmaciilor. După prescriere, datele sunt transmise on-line direct către farmacii, iar orice farmacie poate vizualiza reţeta, când intră în sistem, şi poate elibera medicamentele. Asiguratul îşi va putea astfel achiziţiona tratamentul doar pe baza buletinului de identitate, de pe care farmacistul îi va prelua codul numeric personal.

În cazul în care un medic nu are conexiune la internet atunci când eliberează reţeta, el o va printa pe o coală de hârtie de format A 4. Pe această reţetă va exista un cod de bare care va putea fi citit de scanerele farmaciştilor, reţeta urmând să fie introdusă în sistem, ulterior. Pacienţii trebuie să ştie că vor putea merge în orice farmacie pentru a-şi ridica medicamentele prescrise, marele avantaj fiind acela că medicamentele pot fi cumpărate fracţionat, de la mai multe farmacii, lucru ce nu era posibil, până în prezent. Dacă, spre exemplu, o farmacie nu are în stoc tot tratamentul de pe reţeta electronică, asiguratul poate cumpăra doar o parte din el, iar restul din altă parte, fără a mai fi obligat să caute o farmacie care să poată elibera toate medicamentele prescrise.

“Dacă tot au perioadă de probă, să o folosească!“

Medicii de familie sunt îndrumaţi să utilizeze această nouă formă de prescriere, pentru a identifica eventualele disfuncţionalităţi care vor putea fi remediate. „De asta vorbim de perioadă de acomodare, ca să ne obişnuim cu noul sistem. Ca urmare, medicii prescriptori trebuie să înceapă să elibereze aceste reţete electronice. Am avut discuţii cu ei, i-am instruit, au primit ghidurile de implementare, trebuie să intre în sistem. Eu cred că până la sfârşitul acestei săptămâni vor apărea şi primele reţete electronice eliberate. Dacă în această perioadă medicii  sau farmaciştii vor sesiza probleme la aplicarea sistemului, ei se pot adresa la CJAS  Covasna, iar noi vom raporta la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), situaţiile apărute, şi-avem convingerea că acestea vor fi soluţionate. Dacă tot e perioadă de probă, să o folosească!“, a precizat Dragoş Tatu, directorul Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate Covasna.

Linie verde pentru farmacişti şi medici

Dragoş Tatu a declarat că CJAS Covasna va asigura, pentru medicii prescriptori şi farmaciştii aflaţi în relaţie contractuală cu Casa, suport de tip help desk, zilnic, între orele 8.00 şi 20.00 şi prin e-mail. Suportul vizează eventualele probleme apărute în urma utilizării sistemului de prescripţie electronică. Astfel, pentru medicii prescriptori va fi disponibil numărul de telefon 0267-352 970 iar adresa de e-mail la care se pot adresa furnizorii este: [email protected].

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail