Kozsokár Attila, directorul general al operatorului regional Gospodărie Comunală SA, a rezumat, în câteva cifre, principalele evenimente ale anului 2022, prezentând, printre altele, și achizițiile majore făcute. În acest an, parcul auto al societății s-a îmbogățit cu câteva vehicule, printre care și două excavatoare, în valoare totală de 848.000 lei.
Racordarea noilor consumatori la rețelele de apă și canalizare este întotdeauna o prioritate pentru Gospodărie Comunală SA. În 2022, la rețeaua de apă au fost racordați 1.633 de clienți, iar la rețeaua de canalizare numărul clienților racordați se ridică la 1.388. Raportat la aceste cifre, Kozsokár Attila a explicat că diferența de 275 consumatori se datorează faptului că în mai multe locații rețeaua de canalizare nu a fost construită sau finalizată, în schimb, rețeaua de apă există – la acest capitol compania a avut un an bun în ceea ce privește numărul consumatorilor racordați. Operatorul regional a cheltuit în acest an 820.000 de lei pe apometre, însemnând un total de 9.700 de unități.
În ceea ce privește achizițiile, au fost cumpărate două generatoare de energie electrică, în valoare de 271.000 lei. Majoritatea rețelelor de apă și canalizare funcționează cu ajutorul pompelor, iar în cazul apelor uzate, multe pompe au fost distruse anul acesta de cârpe sau alte deșeuri care ar fi trebuit aruncate la coșul de gunoi. Înlocuirile pieselor defectate sau noile investiții au justificat și achiziționarea a 11 pompe în valoare totală de 188.000 de lei. Echipamentele IT esențiale pentru funcționarea sistemului au costat 120.000 de lei, iar pentru achiziționarea unui filtru nou, care permite filtrarea biogazului apărut ca produs secundar în cazul epurării apelor uzate, s-au cheltuit 59.000 de lei. Este important și ca personalul companiei să cunoască nivelul apei din rezervoare, astfel că în acest an s-au cheltuit 16.000 de lei pentru achiziționarea indicatoare de nivel.
Extinderea rețelelor și înlocuirea conductelor vechi sunt în curs de desfășurare: la Sfântu Gheorghe s-au înlocuit 642 de metri de conducte noi de apă, iar în cazul apelor uzate s-au îngropat în subteran 1.752 de metri de conducte. La Târgu Secuiesc, rețeaua de canalizare a fost renovată în urmă cu câțiva ani, iar consolidarea rețelei de apă a continuat și în acest an, în acest scop fiind utilizați, în total, 486 de metri de conducte. Nici la Întorsura Buzăului nu au fost necesare lucrări la rețeaua de canalizare, dar s-au montat 140 de metri de conducte de apă. În orașul Covasna au fost finalizate lucrări importante în acest an, sistemul fiind extins cu 862 de metri de conducte de apă și 460 de metri de conducte de canalizare. Au fost 204 intervenții în cazul conductelor sparte, majoritatea fiind reparate într-un interval de câteva ore.
S-a înregistrat o scădere cu 1% în cazul consumului de apă (și, proporțional, și în cazul apei uzate rezultate). În acest an, Gospodărie Comunală SA a înregistrat un consum de 4,76 milioane de metri cubi de apă extrasă și 4,52 milioane de metri cubi de apă uzată. Kozsokár Attila a declarat:
„Trebuie să plătim și noi statului pentru apa pe care o extragem. Având în vedere că avem un număr mare de clienți noi, scăderea cu un procent nu este uriașă, dar, ca să ne facem o idee, este echivalentul a circa 25 de bazine olimpice cu apă, ceea ce este cu siguranță o cantitate semnificativă și arată că oamenii folosesc apa mai rațional”, a explicat Kozsokár Attila.
Biroul de presă al Gospodărie Comunală SA