Săptămâna ce precede Marea Sărbătoarea Nașterii Domnului reprezintă o prioadă cu multe semnificații pe plan spiritual, dar și lumesc pentru fiecare din nou.
Pe lângă activităţile cu caracter religios, intervin cele specifice dinaintea Crăciunului, legate de achiziționarea și impodobirea bradului, goana după cadouri, alimente, băuturi, dulciuri pentru masa festivă etc, etc. Dar survin şi momente prielnice pentru desfătarea inimii şi cugetului, cum sunt felurite concerte de colinde, spectacole de gală, recitaluri de muzică sacră. În acest context se înscrie și un Spectacol de Crăciun inedit, organizat de Filarmonica brașoveană! După cum ne-a precizat colaboratorul nostru Iosif Nicolae Trif, miercuri-seara, în 21 decembrie 2022 de la ora 19.00 și joi-seara, pe 22 decembrie, de la ora 20.00, la Sala „Patria” din Brașov vor avea loc cele două Concerte de Crăciun identice organizate de Filarmonică.
Spectacolul se intitulează „Povești Muzicale de Crăciun”, fiind regizat de cunoscutul om de teatru Dan Țopa. Domnia sa și-a început activitatea încă din anul 1976, implicându-se de-a lungul timpului în numeroase proiecte naționale și internaționale în domeniul artei spectacolului, media, audiovizualului și a evenimentelor locale si naționale.
Alături de Orchestra Simfonică vor performa doi actori îndrăgiți, brașoveanca Ada Galeș și ieșanul Adrian Păduraru. Actriță la Teatrul Dramatic din Brașov și la Teatrul Național din București, Ada Galeș este actriță de teatru și de film, dar și consilier de dezvoltare personală. A primit Premiul UNITER pentru debut în 2016.
Charismaticul actor de sorginte moldavă Adrian Pădurau a jucat în 41 de filme și în peste 100 de spectacole de teatru, teatru de televiziune și teatru radiofonic și este realizator, regizor și prezentator de emisiuni TV și radio.
Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov va fi dirijată de redutabilul maestru italian al baghetei Gian Luigi Zampieri – o cunoștință mai veche a melomanilor români. Asistența va asista în cadrul show-lui acesta special pe lângă muzică și poezie, la proiecții de video-mapping și la un joc de lumini, care vor transforma eleganta incintă într-o lume a Poveștilor de Crăciun.
Apreciatul muzician Gian Luigi Zampieri s-a născut la Roma și este reprezentant al școlii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la „Accademia di Santa Cecilia” și apoi la „Accademia Chigiana”, obțânând în 1988 Diplomă de Onoare. În calitate de organist și dirijor, Gian Luigi Zampieri s-a perfecționat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco de Mași, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski și Leonard Bernstein. Lansat din anii studenției în carieră dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din Brazilia, Israel, Mexic, Polonia, Rusia etc., dar și din România. A colaborat cu numeroși soliști de talie mondială ca Arnaldo de Felice, Peter Soave, Francesco Manara, Francesco Pepicelli, Ricardo Gallen, inclusiv muzicieni români, printre care Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Florin Ionescu-Galați, Filip Papa, Vlad Dimulescu De mai mulți de ani se ocupă de repunerea în valoare a repertoriului simfonic italian al secolului XX (Fano, Respighi, Pizzetti, Malipiero, Rota, Ghedini, Ferrara). Totodată, Gian Luigi Zampieri s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla și este considerat de critică drept unul dintre experții de seamă.
Aflându-ne aproape de finalul lui 2022, adresăm felicitări colectivului Filarmonicii brașovene – o prestigioasă instituţie muzicală din țara noastră, care a oferit melomanilor, iubitorilor de frumos momente deosebite pe parcursul anului ce se va încheie cât de curând. Le dorim dragilor noștri muzicieni calde felicitări și Sărbători Fericite. La Mulți Ani !
Horia C. Deliu