De Ziua Naţională a României, Primăria Sfântu Gheorghe a hotărât să decoreze logo-ul municipiului Sfântu Gheorghe, #SEPSI, din centrul orașului, cu imagini de la Marea Adunare Naţională desfăşurată pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, după ce Instituția Prefectului-Județul Covasna a transmis o adresă prin care solicita îmbrăcarea acestuia în culorile drapelului național al țării noastre.
Autoritatea locală a considerat, totuși, că „este bine și necesar” ca în apropierea #SEPSI să pună, de-o parte și de alta, două panouri pe care a afișat textul Proclamaţiei de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, în limbile română şi maghiară.
Persoanele care au trecut prin centrul orașului, dar și cele care au văzut imaginea #SEPSI îmbrăcată în „haine de sărbătoare”, postată pe pagina de socializare a primarului Antal Arpad, au apreciat gestul de normalitate fără a mai citi, se pare, și a trece prin filtrul gândirii ceea ce a transmis edilul, cu ocazia Zilei Naționale a României.
„În această zi, #SEPSI „poartă” o fotografie a Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, cu textul proclamației în limbile română și maghiară. În acest fel, ne amintim cu toții de promisiunile și angajamentele făcute cu mai bine de o sută de ani în urmă, semnalând în același timp că nu le uităm și considerăm că este important ca statul român să le respecte atât față de comunitatea maghiară, cât și față de alte comunități naționale”- a scris edilul pe facebook.
Așa se face că nimeni nu a băgat de seamă că primarul Antal Arpad a mai turnat, exact de Ziua Națională a României, încă o picătură în paharul mult prea plin cu neadevărul referitor la „promisiunile și angajamentele făcute cu mai bine de o sută de ani în urmă” care, ce să vezi,…au fost valabile doar „până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal”, mai exact până când textul CONSTITUŢIEI României din 1923 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 282/29 martie 1923!!!
„Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 decembrie 1918.
- Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.
- Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.
III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele:
- Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
- Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
- Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament.
- Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omenești.
- Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăților, în special a proprietăților mari. În baza acestei conscrieri, desființând fidei-comisele și în temeiul dreptului de a micșora după trebuință latifundiile, i se va face posibil țăranului să-și creeze o proprietate (arător, pășune, pădure) cel puțin atât cât să poată munci el și familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potențarea producțiunii.
- Muncitorimei industriale i se asigură aceleași drepturi și avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus”- este scris negru pe alb, și pe înțelesul tuturor, în actul pe care, de Ziua Națională a României, primarul Antal Arpad l-a fluturat din nou, pentru a nu știm câta oară, ca fiind în vigoare, încă.
Rezoluția de la Alba Iulia se referă la „adevărului istoric al anului 1918”
Referindu-se exact la textul Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, în contextul declarației făcute de deputatul UDMR Csoma Botond în sedinţa solemnă a Parlamentului pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a menționat, citându-l pe parlamentar (sursa: https://www.europafm.ro/judecata-de-joi-cu-cristian-tudor-popescu-transilvania-e-ucraina/):
„„Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc, și acest lucru s-a reflectat și în textul Declarației de la Alba Iulia”. (…) Zicerea liderului deputaților UDMR, Csoma Botond, corespunde adevărului.
Însă adevărului istoric, al anului 1918. În Rezoluțiunea de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918, scrie așa: „Principii fundamentale la alcătuirea Noului Stat Român – Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.
Totodată, Adunarea Națională precizează că toate aceste prevederi specifice statutului de autonomie provizorie sunt valabile până la întrunirea Constituantei, aleasă pe baza votului universal, care va da țării o nouă Constituție.
Astăzi, România are o Constituție care definește statul român ca național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Nu se mai poate vorbi, deci, de autonomie teritorială, juridică, administrativă ca în textul din 1918. Ci de drepturi și libertăți ale minorităților naționale, între care cea maghiară. Aceste drepturi și libertăți sunt poate la cel mai cuprinzător nivel din Europa, România fiind exemplară în politica față de minorități.
Pe subsemnatul, opinia dlui deputat UDMR nu mă revoltă câtuși de puțin. Căci ar fi bine dacă spiritul ei, conviețuirea pe principii de egalitate cetățenească între români și maghiari, ar guverna în politica din Ungaria și România. Din păcate, nu este așa”, a precizat Cristian Tudor Popescu.
„Este în interesul nostru, al tuturor, să trăim în pace, armonie și sprijin reciproc”
Eu cred că este timpul ca liderii UDMR să renunțe la a-și mai păcăli alegătorii cu aceleași prevederi cuprinse în textul Rezoluției de Alba Iulia, CARE NU MAI SUNT VALABILE de aproape 100 de ani! (Art. 137– „ Din ziua promulgării Constituțiunii, sunt însă desființate acele dispozițiuni din legi, decrete, regulamente și orice alte acte contrarii celor inscrise în prezenta Constitutiune” (cea din anul 1923-n.red).
Eu cred, totodată, că STATUL ROMÂN, din care fac parte și liderii UDMR, trebuie să respecte fiecare cetățean al acestei țări și să lucreze doar în interesul și spre binele acestora!
Pentru că DA!, așa cum a scris primarul Antal Arpad în textul ce însoțește imaginea cu #SEPSI decorat în culorile Drapelului Național al României, tară ai cărei cetățeni suntem cu toții, „Este în interesul nostru, al tuturor, să trăim în pace, armonie și sprijin reciproc în Sfântu Gheorghe – cu atât mai mult în aceste vremuri dificile. Cheia unei coexistențe pașnice este să discutăm problemele noastre comune, să ne angajăm într-un dialog autentic cu privire la evenimentele din trecut, astfel încât să ne putem în sfârșit saluta de sărbătorile naționale, depășind nemulțumirile și diferențele noastre”.
Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!
Maria CREȚU-GRAUR
Sursa foto: https://www.facebook.com/antalarpadandras