Din dezbaterile care au avut loc pe marginea comunicărilor prezentate în cadrul celei de a XXVIII-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație”, manifestare cultural-științifică, ce s-a desfășurat în zilele de 23-24 septembrie a.c. la Complexul Național Sportiv de la Izvoru Mureșului, au rezultat următoarele probleme și propuneri:
Participanții au apreciat buna organizare a sesiunii, programul bogat, calitatea și varietatea comunicărilor și valoarea cărților, publicaților și a filmelor documentare prezentate.
Odată cu felicitările adresate organizatorilor și celor care au sprijinit desfășurarea sesiunii, în primul rând, Secretariatului General al Guvernului României, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, s-a propus ca acest sprijin să fie acordat și pe viitor, având în vedere prestigiul câștigat de această manifestare cultural-științifică și contribuția ei valoroasă la cunoașterea istoriei și culturii românilor din Arcul Intracarpatic și conviețuirea lor cu maghiarii și membrii celorlalte etnii.
Reluarea demersurilor adresate Academiei Române pentru înființarea extensiei unui Institut de Studii Socio-Umane la Sfântu Gheorghe, care să colaboreze cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, asociație cultural-științifică ce funcționează sub egida Academiei Române, din anul 2017.
Având în vedere faptul că în ultimii ani, la Sfântu Gheorghe, s-a născut o „școală de istoriografie a Transilvaniei de sud-est”, aceasta merită să fie instituționalizată printr-o filială a Academiei Oamenilor de Știință din România, filială care să cuprindă și alte ramuri științifice cu specialiștii lor în județele Harghita, Mureș și Covasna.
Inițierea unor noi demersuri adresate Secretariatului General al Guvernului României, respectiv Serviciului Dezvoltare Comunitară, în vederea cofinanțării proiectelor Centrului European de Studii Covasna-Harghita și ale Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” referitoare la restaurarea icoanelor și a fondului de carte veche bisericească, digitizarea volumelor și a documentelor de arhivă referitoare la istoria românilor din Arcul Intracarpatic, traducerea unor lucrări și documente de arhivă din limba maghiară în limba română precum și postarea lor pe platforma Bibliotecii Digitale Eurocarpatica, editarea unor lucrări de referință pentru promovarea identității românești din zona multietnică a Covasnei și Harghitei, realizarea filmului documentar despre comunitățile românești din județele Harghita și Mureș, proiecte respinse de la cofinanțare, în anul 2022.
Propunerea pentru ediția a XXIX-a a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație” este de a cuprinde în programul acesteia problematica împlinirii a 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923.
A fost adresată invitația ca ediția Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație” din anul 2023, să fie organizată la Silivașu de Câmpie, satul natal al istoricului Vasile Lechințan.
Trimiterea unei solicitări adresate Biroului ISBN/ISSN din cadrul Bibliotecii Naționale a României să asigure și inscripționarea în limba română, în caseta CIP, a titlurilor cărților care apar în limbi străine, la editurile din România.
Având în vedere necesitatea traducerii din limba maghiară, în limba română a cărților și publicațiilor care abordează probleme ale istoriei României, în general, și a românilor din Transilvania, în special, conducerea Centrului European de Studii Covasna-Harghita face un apel la persoanele care cunosc bine cele două limbi, pentru a face traducerile solicitate de Centru, pe bază de voluntariat.
A fost formulată aprecierea conform căreia și ediția din acest an a sesiunii, prin numărul și competența profesională a participanților, prin conținutul și mesajul comunicărilor prezentate, prin concluziile și propunerile formulate și prin climatul de autentică comuniune științifică și de trăire românească, a fost o manifestare de înaltă ținută cultural-științifică.
Birourile de presă al Centrului European de Studii Covasna-Harghita și al Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”