Paturile secţiilor de infecţioase ale spitalelor din judeţ au început să fie ocupate de tot mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu boală diareică acută (BDA).
Odată cu temperaturile ridicate înregistrate în ultimele săptămâni a debutat şi „sezonul” acestei afecţiuni. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Spitalului Judeţean “Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, în ultima vreme au fost înregistrate 37 de cazuri de asemenea boli, toate fiind soldate cu internare.
Medicii pun această situaţie pe seama numărului mare de persoane care mănâncă, în această perioadă, fructe şi legume nespălate sau insuficient spălate.
Trebuie să ştiţi că cel mai simplu mod de a ţine boala departe de ei este legat de respectarea normelor elementare de igienã, de la spălatul pe mâini înainte de masă, până la spălatul fructelor şi legumelor, înainte de a fi consumate. Foarte importantă este şi calitatea alimentelor care, în această perioadã se alterează foarte uşor, putând provoca boli digestive grave.
Pe parcursul verii, medicii de la secţia de boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean se aşteaptă la o creştere a numărului de BDA-uri, afecţiunea fiind specifică acestui sezon. Pentru a evita îmbolnăvirile, ca şi în cazul altor tipuri de boli infecţioase, respectarea regulilor de igienă personală şi alimentară este obligatorie. Spălatul pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie, spălarea fructelor şi a legumelor, păstrarea alimentelor perisabile în condiţii corespunzătoare, acoperite şi ferite de muşte, tânţari şi rozătoare, precum şi consumul apei doar din surse sigure şi autorizate, sunt doar câteva din regulile ce trebuie respectate cu stricteţe, pentru a preveni îmbolnăvirile. Boala diareică acută se manifestă prin febră, dureri de cap şi dureri abdominale, vărsături, scaune diareice, slăbiciune musculară.
Reprezentanţii DSP Covasna sfãtuiesc persoanele care prezintã astfel de simptome sã contacteze imediat medicul de familie din cauză că, netratată corespunzător, boala poate da complicaţii destul de mari.
Anna-Maria Chiţu