Astăzi și mâine, pe scena din centrul municipiului Sfântu Gheorghe poate fi urmărit concertul binecunoscutei trupe 3 SUS EST care este programat în această seară, de la ora 20.00, și spectacolul de dansuri populare românești care va fi prezentat duminică, între orele 14.30-15.00, de membrii Ansamblului „Florile Zagonului”, coordonați de Dorina și Marin Bălăceanu.
Potrivit Wikipedia.org, „3 Sud Est este o formație românească de muzică pop și dance, formată în data de septembrie 1997. După 11 ani de activitate, formația s-a desființat în noiembrie 2008, reunindu-se oficial pe 28 februarie 2014 odată cu lansarea unui nou single – „Emoții”. 3 Sud Est este una dintre cele mai de succes formații românești, membrii ei fiind supranumiți „Regii muzicii dance“. În primii ani de la fondare formația a bătut mai multe recorduri la capitolul de vânzări: 800.000 de casete audio și CD-uri vândute în toată țara. Discul 3 Sud Est, lansat în 1998, a fost vândut în peste 200.000 de exemplare pe casetă audio, și în 6.000 de exemplare pe CD”.
Printre cele mai cunoscute melodii ale formației se numără „Ai plecat“, piesa prin care și-au definit stilul caracteristic, „De ziua ta”, dar și „Amintirile“, cea mai de succes piesă a celor trei Trupa 3 Sud Est este formată din Laurențiu Duță, Viorel Șipoș și Mihai Budeanu
„Florile Zagonului” duc tradiția și folclorul românesc mai departe
Ansamblul de dansuri „Florile Zagonului” a fost înființat în luna decembrie 2014, de către mediatorul Marin Bălăcean și soția acestuia, Dorina Bălăcean, și are în componența sa elevi de la Școala Gimnazială din Zagon, juniori și seniori. De la înființare și până în prezent, Ansamblul de dansuri „Florile Zagonului” a participat la importante evenimente culturale covăsnene precum: „Nedeia Mocănească” de la Covasna, „Sărbătoarea Bărcănenilor”, Festivalul „ Ciobănașul” din orașul Întorsura Buzăului, Șezătoarea românilor din Covasna şi Harghita „Femeile din Ţinutul Căciularilor cos ie” care a avut loc la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, precum și la programele culturale organizate cu ocazia Zilelor comunelor din județul Covasna.
„Vrem să ducem tradiția și folclorul românesc mai departe, prin acești minunați copii ai Zagonului”, au declarat inițiatorii și instructorii Ansamblului de dansuri „Florile Zagonului”, Dorina și Marin Bălăceanu.
„Kurtoskalacs – Festivalul Deliciilor Dulci” este organizat de Consiliul Judeţean Covasna în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Casa de Cultură „Konya Adam”, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Organizaţia Asociaţiilor Fermierilor din Ţinutul Secuiesc.
Maria Crețu-Graur
Foto: Ansamblul „Florile Zagonului” la Muzeul Național a Satului „ Dimitie Gusti” București- arhiva Mesagerul de Covasna