Hotelul Bodoc, fostă clădire etalon din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, va fi demolat, în locul acestuia urmând să fie construit un centru cultural.

Informația a fost făcută publică de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad,  în cadrul unei  conferințe de presă  unde a  vorbit despre istoria fostului Hotel Bodoc și despre situația actuală a clădirii, și-a prezentat, totodată,  planurile municipalității referitoare la  demolarea hotelulului și-a altor clădiri din zonă, pe locul cărora va fi construit un centru cultural.

Drama Hotelului Bodoc de la privatizare…la demolare

Despre privatizarea fără succes în urma căreia toate activele fostei S.C.T.A. OLTUL au ajuns în mâinile unui om de afaceri brașovean, cumpărarea unității hoteliere de către Primăria Sfântu Gheorghe  și „dilemele” municipalității cu privire la viitoare funcționalitate a acesteia, până la decizia de demolare a Hotelului Bodoc, primarul Antal Arpad a spus:

„După schimbarea de regim din 1989, foarte multe unități turistice din municipiul Sfântu Gheorghe și din  judeţul Covasna au fost privatizate. Asa s-a întâmplat și cu fostul Hotel  Bodoc, și cu fostele unități turistice din Șugaș Băi. După anul 2008, municipalitatea a  încercat și a reușit  în mare parte să achiziționeze aceste clădiri, având în vedere faptul că  noul  proprietar, după privatizare, nu a investit în aceste unităi turistice.(…)

În cazul hotelului Bodoc, am avut mai multe dileme: în primă fază ne-am gândit  chiar la varianta de a  moderniza hotelul, ca unitate  de turism, și să fie o  unitate tiristică în folosința municipalității. Însă ne-am dat seama că nu ar fi corect față de sfera privată ca  municipalitatea să  intervină în această piață, creând o concurență neloială,  dacă vreți, pentru că totuși, noi operăm cu bani  publici și de foarte multe ori am fi putut, teoretic,  să fim într-o  situație mai avantajoasă decât cei din sfera privată.  După aceea am încercat să vindem această clădire, cu condiția ca acolo să funcționeze hotel. Am încercat acest lucru de două ori:  o dată am avut o  ofertă de cumpărare din partea  unei societăți care, de-altfel, este o societate renumită și chiar operează un hotel de 4 stele, însă  conform legislației, dacă la prima strigare este un singur ofertant, trebuie organizat un al doilea tur, nu poți contracta dacă este o singură ofertă. La a doua strigare nu s-a mai prezentat nimeni, practic s-a răzgândit și cel care a depus  prima ofertă. Atunci am luat această decizie  extrem de curajoasă de a demola hotelul Bodoc și de a încerca să constriuim un centru cultural  și de tineret  în centrul municipiului Sfântu Gheorghe,  practic să încercăm să construim o nouă latură  în Piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe”.

Asociere anulată în instanță

 Antal Arpad a amintit și despre hotărârea luată în anul 2020 cu privire la  realizarea  „celui mai modern centru cultural și de tineret din România pe locul fostului Hotel Bodoc”, în cadrul unei asocieri între Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna și  Fundația Sapientia, demers aprobat de Consiliul Local, în luna ianuarie 2021.

Prefectura județului Covasna a contestat acest acord în instanță, în luna martie a aceluiași an, din motive de nelegalitate, iar Tribunalul Covasna a decis, în primă instanță, anularea Hotărârii Consiliului Local privind asocierea dintre cele trei entități. Hotârârea Tribunalului a fost atacată cu recurs de municipalitate, însă Curtea de Apel Brașov a menținut hotărârea Tribunalului Covasna, iar asocierea a fost anulată definitiv.

„Noi am înțeles mesajul. Acesta a fost că instituțiile statului nu agrează  o asociere între municipiul Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean și o entitate care este finanțată de Guvernul maghiar. Am înțeles acest mesaj și am pornit pe un alt drum. Ne cunoașteți, știți că totdeauna avem cel puțin trei scenarii. Nu spun că nu ne-a surprins (hotârârea definitivă a instanței-n.red), dar aveam pregătite și alte două scenarii în cazul în care se va întâmpla acest lucru”, a declarat primarul Antal Arpad.

„În momentul de față, nu există niciun obstacol legal pentru a continua cu acest proiect”

Unul dintre scenariile la care a făcut referire primarul Antal Arpad are ca obiect elaborarea Planului Urbanistic Zona (PUZ) din zona centrală a orașiului.Potrivit acestuia, documentațiile au fost făcute la începutul lunii februarie 2021 și-au fost trimise, spre avizare, la diferite instituții publice.

„În luna aprilie a acestui an, având toate formalitățile îndeplinite și toate avizele necesare în sertar, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, prin hotărârea 162/2022, a adoptat Planul Urbanistic Zonal de transformare a centrului orașului, care a fost precedat de un proces de mai bine de un an de obținere a autorizațiilor de la diverse instituții.(…)

Având în vedere faptul că  nu a fost agreată de instituțiile statului această asociere, am decis ca  imobilele care aparțin Fundației Sapienția să fie expropriate de municipalitate, astfel toate terenurile urmând să fie  în proprietatea municipiului Sfântu Gheorghe, nemaifiind necesară o asociere cu o entitate privată.

Acest lucru se va întâmpa anul următor, deoarece este nevoie de o documentație la nivel de studiu de fezabilitate  prin  care să fie stabilit coridorul de expropriere. Va fi o expropriere cu care proprietarul, practic, tacit va fi de acord, nu va fi o expropriere împotriva voinței proprietarului.  Nu vom expropria terenuri de la  persoane fizice sau juridice, toate terenurile  și clădireile sunt ori în proprietatea orașului, ori în  proprietatea județului ori în proprietatea Fundației Sapienția. (…) „În momentul de față, nu există niciun obstacol legal pentru a continua cu acest proiect”, a subliniat primarul Antal Árpád.

Hotelul Bodoc și alte trei imobile vor fi demolate

 Potrivit edilului municipului Sfântu Gheorghe, demolarea hotelului Bodoc se va efectua în două faze cărora le va urma faza de demolare a celorlalte trei clădiri din zonă- una aparțințnd Bisericii Adventiste și alte două care se află în proprietatea Fundației Sapienția.

„În primă fază se va demola clădirea Hotelului Bodoc. Acest  lucru se va întâmpla în două etape:  prima etapă demolarea  clădirii vechiului hotel iar în a doua etapă demolarea anexelor. Într-a treia etapă se va demola clădirea care a aparținul cultului Adventist și, prin  demolarea acelei clădiri, vom putea face acccesul dinspre strada Cicului, spre strada Korosi Csoma Sandor,  iar după aceea se vor demola și celelalte două clădiri care sunt acum în proprietatea Fundației Sapienția”, a precizat Antal Arpad.

Acesta a menționat că, în scurt timp, municipalitatea va lansa o licitație pentru lucrările de demolare, urmând să fie create zone de parcare temporară în locul fiecărei clădiri demolate, până când planurile pentru noua clădire a centrului cultural vor fi finalizate și vor putea începe lucrările de construcție.

Până în prezent a fost realizată o documentaţie preliminară (DALI), care cuprinde indicatorii tehnico-economici necesari pentru realizarea demolării fostului hotel, care a fost aprobată de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, și, totodată, se pregătește proiectul tehnic și planul de autorizare a demolării. Între timp, au loc discuţii cu proprietarii antenelor de pe acoperișul clădirii pentru mutarea acestora.

Licitație internațională pentru proiectarea viitorului Centru Cultural

Primarul Antal Arpad a declarat că după definirea funcțiilor centrului cultural, municipalitatea va lansa o licitație internațională pentru proiectarea viitorului Centru Cultural din municipiul Sfântu Gheorghe.

„Noua clădire este atât o prioritate, cât și o problemă delicată, pentru că va fi noua fațadă a zonei centrale a orașului, trebuie să fim foarte atenți la clădirea la care ne gândim. O licitație internațională ne oferă mai multe oportunități de a construi cu adevărat o proprietate care va fi, fără exagerare, cea mai importantă investiție a secolului XXI în ceea ce privește imaginea centrului orașului”, a conchis primarul Antal Arpad. 

 

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail